dawnych dziejach i biedzie chłopów, która kiedyś panowała w Toskanii. Przepis mam z książki "Smaki Toskanii" - Aleksandry Seghi Składniki na 2 porcje: 2 kromki czerstwego chleba 2 jajka 6 łyżek startego sera pecorino ( u mnie parmezan) 4 średniej wielkości pomidory 2 cebule kilka listów bazylii oliwa z oliwek do smażenia 2 łodygi z liśćmi selera(...)seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy do miski, posypujemy serem, a następnie zalewamy zupą. ( u mnie chleb nie jest na dnie zupy - zabieg do fotografii
Bon Appetit Małgorzatymąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych(...)mąki żytniej z otrębami (jeśli mamy mąkę bez otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę
Bon Appetit Małgorzatyspożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka chińskich zupek i innych niezdrowych gorących kubków. Zalewasz i masz - jednak to "jednak" robi olbrzymią różnicę, bowiem z czosnkiem(...)Opolszczyźnie, winna jestem wychwalać śląską zupę WODZIONKĘ, która uratowała mi życie na studiach, wyleczyła z wielu przeziębień i z niejednego kaca Wodzionka Składniki podstawowe: 2 kromki czerstwego chleba (dziś grzanki) 1 ząbek czosnku łyżka smalcu (dziś masło) sól Pokrój chleb, drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i łyżkę tłuszczu. Zalej wrzątkiem. Gotowe! P.S. śmietana trochę niweluje
Bon Appetit MałgorzatyDziś propozycja tostów na ciepło na śniadanie. Składniki: kromki chleba tostowego plasterki sera żółtego parówki z szynki keczup Sposób wykonania: 1. Na chleb rozłożyć ser, pokrojone w plastry parówki, cienko posmarować keczupem, przykryć drugą kromką chleba. 2. Kanapkę zapiec w opiekaczu. Smacznego
Kuchnia domowa AniChleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu. Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu(...)czarnego łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie przygotowanie Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówki
Stare GaryPyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej strony składniki (4 porcje) kilka liści jarmużu 4 kromki pszennego chleba lub ciabaty 3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania sok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino(...)minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki. Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą, pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie
Stare GaryWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje Wypieki Składniki na 12 bułeczek: 475 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży(...)piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce. W maszynie do chleba Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem
Stare GaryTrochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Well składniki (4 porcje) 300 g ogórków 400 g zielonych winogron 1 kromka białego chleba, skórka odcięta 2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek(...)Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny
Stare Garyprzepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam(...)spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce. w maszynie do chleba Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto
Stare Garyżeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka(...)udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku. 3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę
Kto ugości moich gości?domu bardzo dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince! Składniki : * chleb tostowy - u mnie z ziarnami * masło migdałowe * dojrzałe banany Przygotowanie : Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem(...)migdałowym i układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja
Magiczne Życie Martyjuż się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 1-1.5 łyżeczki soli 6 owoców jałowca 1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków. 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście laurowe i owoce jałowca rozdrobnić. Do pokrojonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość wyrabiać. Przełożyć do słoika
UgotujmyTo.plChlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu
UgotujmyTo.plTaka rybka pod kruszonką chodziła za mną już od dłuższego czasu. Nie tylko smakuje ale i wygląda rewelacyjnie! Panade do mieszanka pokruszonego chleba,masła i ziół lub przypraw. Przykryte mięso lub ryba taką kruszonką pobiera soczystość z wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę. Ja zrobiłam mirunę(...)śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza. SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filety rybne ( np. miruna ) – 500 g PANADE: - okruchy chleba – 50 g - masło – 125 g - musztarda – 2 łyżki - sok z cytryny – 1 łyżeczka - szczypiorek – 1 pęczek - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PANADE: Chleb drobniutko kruszymy
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej! SKŁADNIKI : *chleb pszenny ( tostowy ) – 8 kromek * mozzarella – 1 szt * masło – 2 łyżki * olej – 1 łyżka * mąka – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * sól – do smaku(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mozzarellę kroimy w plasterki. Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką. Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy. Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron
Ostra na Słodko