chleb - 26672 przepisów (strona:492/1779)

Chleb na zakwasie 210

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Nowa tradycja w naszym domu pieczenia chleba 318

Swego czasu często piekłam chleb w domu. Potem jakoś przestałam...dzisiaj mam nadzieje powracam do tego zwyczaju. Ten piękny zapach chleba w domu...świeże bez chemii.  Dzisiaj na tapecie był chleb pszenny...już w tym tyg.  będzie przepis na moim blogu Anioły w kuchni

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Tosty z patelni z pesto 147

chleb tostowy, pesto ze szczypiorku czosnkowego , plastry twardego sera żółtego, oliwa Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać.  Położyć kromki chleba tostowego i zrumienić od spodu. Przyrumieniony z jednej strony chleb, zdjąć i ułożyć na desce stroną przypieczoną do góry, posmarować pesto i przykryć serem. Na patelnie wlać oliwę, kromki ułożyć na patelni i przyrumienić spód. Zamiast pesto ze szczypiorku czosnkowego

królestwo garów
Szpik wołowy pieczony 172

kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia chleba Kości z wierzchu oczyścić – ściąć resztki mięsa. Kości ustawić pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 -240 stopni i piec około 15-20 minut(...)szpik zacznie „bulgotać „. Nie przepiec, gdyż może wypłynąć. Chleb podsmażyć na rumiano, gorący smarować przekrojom ząbkiem czosnku. Kości ułożyć na talerzu, posypać solą i tymiankiem. Podawać z grzankami.   zastawa

królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 182

absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować(...)osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb słonecznikowy na mące pszennej i sojowej 185

Dziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się

Ewa w kuchni
Wielkanocny żurek w chlebie 173

Idealne jako jedno z  dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku(...)pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła

MarciochaKucharzy
Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread 306

wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll down for recipe in English Jajecznica na tostach (2 porcje) Składniki: 4 cienkie kromki chleba 80 g masła klarowanego 40 g masła(...)łyżka posiekanego szczypiorku 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego) Przygotowanie: Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł. Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane

karmelowy
Łopatka w kruchym cieście 233

smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki wieprzowej 5-6 ząbków czosnku 2 cebule 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony(...)ciasto zagniatamy i odkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy

Apetyczna babeczka
Kanapki z kurczakiem, oliwkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami 259

sprawdziły się podczas imprezy! A jeśli coś zostanie - następnego dnia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło.  16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny(...)zanurzyć w marynacie. Marynować przez godzinę (a najlepiej przez noc). Smażyć na rozgrzanej patelni, warto przykryć siatką, bo pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka w cieniutkie paseczki. Osiem kromek chleba tostowego posmarować obficie serkiem, posypać posiekanymi oliwkami i ułożyć na nich kurczaka. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory i sporo listków młodego szpinaku. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i porządnie docisnąć

Kulinarne Inspiracje
Kashta - ser śmietankowy do deserów 244

zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba. Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Składniki - wariant pierwszy(...)czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu. Składniki - wariant drugi 1 litr gęstej śmietany 200 ml mleka 5 łyeżk skrobi kukurydzianej 4 kromki chleba tostowego bez skórki 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru Przygotowanie Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb orkiszowo pszenny 178

Dzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje.    Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów

Lubczyk i Wanilia
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 228

wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam(...)mąki torebka drożdży suszonych (7 g) 160 g rodzynek namoczonych we wrzątku W pojemniku automatu umieścić wyżej wymienione składniki w podanej kolejności (z wyjątkiem rodzynek). Automat włączyć na program "CHLEB SŁODKI". W przerwie mieszania dodać rodzynki. Po upieczeniu chleb wyjąć z pojemnika do ostudzenia. Bardzo dobrze smakuje świeże jak i czerstwe (np. następnego dnia po upieczeniu) samo, z masłem, twarożkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa-krem z zielonego groszku i sałaty 208

właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki 6 kromek chleba 10 dag startego żółtego sera sól pieprz słodka mielona papryka 6 łyżek oleju 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowany po 1 łyżce słodkiej śmietanki do każdej porcji Wykonanie(...)gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki.   Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Puszysta kartoflanka z curry 180

gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około(...)minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem.  Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem , i rumienię na suchej, rozgrzanej  patelni. Zupę rozlewam do talerzy i posypuje grzankami czosnkowymi.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania