chleb - 26516 przepisów (strona:493/1768)

Krem z buraków 198

etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kanapki 184

Dzisiaj wytrawne kanapki z warzywami :) Może to nie przepis, ale pomysł na szybkie i zdrowe kanapeczki ;D ~ Kanapki z żytniego chleba z rzodkiewką, pomidorem i kiełkami ~ Składniki:  chleb żytni ricotta pomidor rzodkiewka kiełki rzodkiewki kiełki lucerny masło extra sól, pieprz  Kroimy kromki chleba smarujemy masłem, ricottą i kładziemy na nie plastry rzodkiewki, pomidora i kiełki. Całość posypujemy świeżo

Kuchenny Skrawek Nieba
Jajeczka sadzone na bogato :) 103

Składniki: 2 jajka oliwa z oliwek suszone chili oliwki boczek wędzony paluszki surimi chleb słonecznikowy francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z  jednej papryczki chili, i smażymy(...)garam masala. Na rozgrzaną drugą patelnię wkładamy pokrojony w plasterki boczek, paluszki surimi i oliwki i smażymy tak aby boczek i paluszki stały się chrupiące. Chlebek smarujemy kremem do chleba :D Danie proste, ale za to smaczne. Smacznego

ClauditteMissCooking
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 194

która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki(...)czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę

ClauditteMissCooking
Chrupiąca kanapka z łososiem, awokado i jajkiem w koszulce 185

Składniki: 3 kromki chleba razowego (u mnie z tego przepisu, bez dodatków) 3-4 plastry wędzonego łososia 1/2 dojrzałego awokado- kroimy w kostkę 3 jaja 1 łyżka octu sok z 1/4 cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano świeża kolendra W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Wodę(...)jedną stronę tworząc wir, w sam środek tego wiru wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty. Tak samo postępujemy z kolejnymi jajami. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i grillujemy kromki chleba po 3-4 minuty z każdej strony. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej kromce chleba układamy po plasterku łososia, pokrojone awokado i ugotowane w koszulce jajko

Mango Papaja
Chleb mleczny na zakwasie 167

czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego 1/4 szklanki wody niegazowanej(...)wyrośnięciu ciasta, delikatnie go przerabiamy rękoma i wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy

Krakowskie smaki Ani
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 190

gram mąki pszennej  350 ml letniej wody  100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  Wykonanie:   Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn(...)blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzimy.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pizza 169

Pożyczyłam od bratowej maszynę do chleba i „wyczaiłam”, że robi również ciasto na pizzę. Od A do Z. Musiałam spróbować i maszyny i tego ciasta. Klasyczne ciasto na pizzę znajdziecie  TUTAJ Jeśli jednak posiadacie maszyne do robienia chleba , to można w niej zrobić również ciasto na pizzę, które w tej maszynie jako kula sobie pięknie wyrośnie. Składniki na ciasto(...)oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ  przepisu  lub tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj oliwą z oliwek. Następnie wyłóż i rozsmaruj sos pieczarkowy.  I posyp go delikatnie przyprawą do pizzy

Z Kuchni Do Kuchni
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 216

warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również  chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i  namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie  to podstawowe  jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy   wszystkie jej smaki  połączą się / tak jak nasz polski bigos(...)/Mutti/ lub  3  świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki  oliwy z oliwek sól do smaku 2 kromki wiejskiego  chleba starty parmezan/ do posypania Wykonanie:  -Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. -Następnego dnia ugotować fasolę w świeżej wodzie / na wolnym ogniu/ wraz z   gałązką

Zakamarki mojej kuchni
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 169

Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki i w nich na noc, po wyjęciu chleba wstawić w piec."  Zobaczcie, domowy chleb wypiekany był niemal codziennie, nie był niczym niezwykłym, choć darzony należnym szacunkiem. Oczywiste było, że wypiekano go w domu, a ciepło pieca służyło potem(...)innym celom. Cóż to za czasy teraz nastały, że domowy chleb stał się atrakcją, choć dobrze, że coraz więcej z nas go piecze.  "Innym sposobem można przechować śliwki, wiążąc po dwie za ogonki i zawieszać na sznurku rozciągniętym w piwnicy".  Zamykam oczy, by zobaczyć sznury śliwek - piękny to widok. Szkoda, że jest jedynie widokówką z przeszłości.  Tymczasem

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 232

Amber w Kuchennymi drzwiami i u mnie w Kucharni . W gotowaniu na równi ze składnikami, a czasem nawet bardziej od nich, ważne są emocje.  Zwykła-niezwykła kromka chleba posmarowana grubo masłem i podana z miłością  bije na głowę najbardziej wymuskane dania haute cuisine . Zmierzyć się z kuchennymi emocjami to jak stanąć przed nadciągającym tornado i próbować go uspokoić(...)smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 208

dwudniowego wyjazdu przedstawiono nam ideę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.  Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.   Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii(...)właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni Ratuszowej Radzikowscy , gdzie od pokoleń wypieka się doskonałe chleby metodą tradycyjną. Pochodzący stąd chleb zdobył wiele zaszczytnych nagród i wyróżnień, w tym m.in. Złotego Lauru Marszałka i Najciekawszego Produktu Regionalnego (klik) Bożena Polak-Stojanova - właścicielka Zaścianku Polskiego oraz sklepu

KUCHARNIA
Chleb tostowy. Chlebek pszenny. 160

Chleb tostowy powinien być pieczony w metalowej keksówce, tak żeby rósł tylko w górę. Ja mam już takie przyzwyczajenie, że wszystkie chleby piekę w silikonowych foremkach, dzięki temu nie muszę smarować foremek i nie mam problemu z wyciąganiem pieczywa z nich. Jeden minus jest taki, że chlebek rośnie wtedy też na boki i przez to nie ma takiego kształtu(...)chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, sezam do posypania. Przygotowanie: W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy

Aga w kuchni
zupa cebulowa- zapiekana 100

duży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła - oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić(...)przywarła. Po tym czasie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę. Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać

w mojej kuchni
MAŚLANY CHLEB 162

okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta(...)między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania