Mała odmiana. Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki: -kilka kromek chleba tostowego - kilka plasterków szynki -kilka plasterków żółtego sera -jajek tyle, ile tostów -prażona cebulka -ketchup -warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy. Na chleb plasterki żółtego sera. Na ser odrobinę
Maminek kulinarnyNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu. Składniki: -pół chleba -6 jajek -kawałek kiełbasy -10 dkg żółtego sera -kilka pieczarek -cebula -10 dkg masła -pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)tarkujemy na dużych oczkach. Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek. Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasą a kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka
Maminek kulinarnyFantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba. Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni. Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła
Maminek kulinarnyśrednich marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); Kostka rosołowa; 1 litr zimnej wody; Pęczek natki pietruszki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Grzanki: 2 duże kromki chleba; 1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich; 1/2 łyżeczki oragano. 3 łyżki oleju/oliwy. Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Czosnek obrać, drobno posiekać(...)marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką. Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami. SMACZNEGO
Gospodyni Miejskawięc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec nie ma co zwlekać i zadziałać.:) SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych - 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik ) - przegotowana woda - 4 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku (dla miłośników) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku(...)szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki - dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. - żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu
Basia w kuchnitego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat. Ile chlebów powstało? A kto to wie? Na pewno setki. Jedne lepsze, drugiej mniej udane. Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam(...)ciasto odgazować i podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce
Sto kolorów kuchniCzasem takie jedzonko jest niezastąpione, można się przenieść w krainę włoskiej rozkoszy. Można je serwować niespodziewanym gościom, rodzinie a uszczęśliwicie ich na pewno. Do dzieła !! Składniki: kromki chleba tostowego białego ( na porcję 2) ser mozzarella oliwa z oliwek świeża bazylia ( ja dziś nie miałam użyłam pomidora) sól, pieprz jajko od szczęśliwej kurki Sposób wykonania(...)Ułożyć chleb złożony po dwie kromki i odciąż brzegi, z których potem możemy usmażyć grzanki do zupy lub sałaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mozzarellę pokroić w grube plastry i ułożyć między kromkami razem z bazylią. Kanapki mocno ścisnąć na brzegach dłońmi, żeby się skleiły. Roztrzepać jedno jajko i zanurzać w nim kromki chleba. Kłaść na mocno rozgrzanej patelni. Zrumienić
pieprzny smaczekMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata *ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle **pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)takich kanapek warto robić odstępstwa od słodkiego śniadania :3 Oj, ciężki tydzień?! Dwa tygodnie!! przede mną.. alee, pozytywna rzecz? Za 2 tygodnie ferie :D Przepis: (na chleb) 200g mąki pełnoziarnistej 200g mąki pszennej + do podsypywania 200ml mleka niecałe 100ml wody 30g świeżych drożdży łyżka cukru 10g soli(łyżka) jajko 30g rozpuszczonego masła (wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję
More food, love and dreamspieprzu ziołowego Skworcu • 4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850 Młyn Kopytowa Do podania: • dwie łyżki ziaren prażonych Euforia od Ziarenkowo Ziarenkowo , zamiast chleba u mnie Ugotuj bulion według swojego przepisu bądz skorzystaj z dobrej bulionetki. Gdy się zagotuje, dodaj zakwas , majeranek, czosnek przetarty przez praskę oraz pieprz ziołowy Skworcu. Następnie chrzan. Zagotuj(...)mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować. Można dodać ugotowane jajo lub boczek. Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo- SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniZaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy
Grahamka, weka i kajzerkaPieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie
Grahamka, weka i kajzerkaBłądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu . Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane
Grahamka, weka i kajzerkaodstaw je na kratkę do ostygnięcia. Bułki wyrastają. Pkt 6. Bułki wyrastają. Pkt 6. Upieczone bułki. Pkt 9. Upieczona bułka. Upieczona bułka en face. przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerkaKlasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny się zapadł, Pumpkin Bread zamienił się w zakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami
Grahamka, weka i kajzerka