danie, które pierwszy raz przygotowywaliśmy na Phu Quoc. Sami ścieraliśmy kokosa, żeby zrobić mleko kokosowe. Sami smażyliśmy na woku i później serwowaliśmy na kolację spożywaną na plaży. Jak ktoś śledził na FB nasze przygody kulinarne w Wietnamie, to wie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplfanpege'a Koła Naukowego, w którym czynnie działam z kolegami i koleżankami z gastronomii: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna Mamy już nowe plany, a wkrótce nastąpi ich realizacja. Tam też możecie śledzić nasze poczynania - wpadajcie! A na niedzielne popołudnie zachęcam was do pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :) Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier
Sajkofanka smakudobrych lat, a nigdy wcześniej nie było mi dane odwiedzić tego miejsca. Aż dziwne, gdyż restauracja Staromiejska położona jest w samym centrum starówki. Ze względu jednak na moje zainteresowania śledzę na bieżąco na facebook'u olsztyńskie restauracje - ciekawi mnie, jakie menu panuje obecnie, jak prezentowane są dania na talerzach, jakie połączenia smakowe proponują tutejsi szefowie kuchni. W zeszłym tygodniu
Sajkofanka smakuLazur ( typ pleśniowy ) Ogóreczki konserwowe ( mini ) Przygotowanie : Co do samego przygotowania to nie ma w tym nic skomplikowanego, powiem o czymś innym. Koreczki śledziowe : z 1 płata śledzia zrobicie 4 koreczki, płat kroimy na 4 części na krzyż. Koreczki włoskie : Szynkę szwarcwaldzką najlepiej kupić cienko krojoną, plasterek przekroić na pół a następnie nierówno go poskładać w tzw. kosteczkę
Mechanik w kuchniponiżej jej przepis na podstawowy sos winegret, prosty i ekspresowy, ze świeżych składników, do wykonania w każdej sytuacji. Taki sos będzie idealnym zwieńczeniem każdej, pysznej sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj . Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można tez dodać inne dodatki które akurat są na zbyciu ( kawałek kiełbasy, wędzonej ryby, ugotowany buraczek, śledzia
Buniabaje w kuchnimnie sposób na odebranie paczki * Żary przed 7 rano , później się rozpogodziło To by było na tyle. Szykuje się kolejny ciekawy i pełen planów tydzień. Zapraszam Was do śledzenia mnie na blogu oraz gorąco zapraszam do polubienia na FB . Jeszcze raz przypominam o rozdaniu które kończymy w poniedziałek. Udanej niedzieli
Magiczne Życie MartyPROGRAM TV Nie wątpliwie króluje u mnie polski serial Lekarze . Oglądam już kolejny sezon. Serial jest godny polecenia. Zawsze czekam co wydarzy się w kolejnym odcinku. Śledzę losy Maksa i Alicji. MIEJSCE Nie wątpliwie najczęściej odwiedzanym miejscem we wrześniu było Bistro w żarskim Tesco. Lubię to miejsce za dobrą świeżo mieloną kawę. Jeść
Magiczne Życie Martyobowiązkowo sałatka Gyros * pizza w Torino - fajne miejsce , choć w środku 4 stoliki - miejsce ma swój klimat * lody Frugo Tak w skrócie wyglądał cały mój tydzień. Zapraszam do śledzenia mojego bloga! Cieszę się z każdego kolejnego wyświetlenia. To mi daje moc by pisać i działać
Magiczne Życie MartyYouTube . Wrzucam także FB oraz link INSTAGRAM AbstrachujeTV SERIAL / PROGRAM TV W tym miesiącu wybrałam program Top Chef. Co prawda miało nie być kulinarnie, ale śledzę ten program na bieżąco. Najpierw za sprawą Piotrka z Kocham Gotować , a teraz moim faworytem został Darek. Taki przystojniak i do tego gotujący. Może nie do końca ogarnięty , ale ... Wybaczam
Magiczne Życie MartySkładniki : * 6 płatów śledziowych ala matias * pół czerwonej papryki konserwowej * mała marchewka * natka pietruszki * pół czerwonej cebuli * sól , pieprz * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie : Śledzie kroimy w paski , takie idealne na jeden kęs. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z drobno pokrojoną natka
Magiczne Życie Martykorzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych Wszystkie przyprawy do tego wpisu udostępniła firma
Magiczne Życie Martyświątecznych przepisów. Będą propozycje na Wielkanocny stół . A w następny weekend Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów . Tym razem smoothie zdominuje nasze blogi. Już dzisiaj Was zapraszam do śledzenia tego wydarzenia! To świetna zabawa. I to by było na tyle już. Zapraszam na zdjęcia i do usłyszenia za tydzień. * nareszcie słonko * tak się zaczynał ten tydzień
Magiczne Życie Martyczytelników do poświęcenia większej chwili czasu na przygotowanie czegoś do zjedzenia w pracy, szkole, na uczelni. Po co głodować, albo dojadać batonikami? Na koniec akcji jest przewidziany konkurs, więc śledźcie co się dzieje na blogu i fanpage. Pierwszym przepisem, który chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, na inaugurację akcji są pyszne trufle musli, które wykonacie dosłownie w kilka minut! Do ich wykonania
Pora coś zjeśćpołączenie jest rewelacyjne! Ciasto jest sycące, spokojnie można się najeść jednym kawałkiem, jednak łasuchy na pewno nie zjedzą tylko jednego ;-). Ciasto znalazłam dawno temu u Arabeski . Zapraszam! Zachęcam do śledzenia naszego Facebooka i Instagrama! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść