Miejskiej, blogerzy biorą udział w debacie poświęconej nowym mediom. Konferencja cieszy się dużym uznaniem w branży, co owocuje rozwijaniem relacji Miasta z blogerami również przy innych projektach. Zapraszam do śledzenia wydarzeń na żywo! Cała relacja moimi oczami znajdzie się na blogu w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb - służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie. Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło
W kuchni Karmel-itkiSmartfona. Tablet jest, chociaż leży gdzieś na półce. Im mniej czasu w sieci, tym łatwiej jest się ludziom komunikować między sobą w realnym świecie. Ale nie odstaję w kuchni. Śledzę trendy, chociaż nie gonię ślepo za nimi. Dziś przepis na szybkie klopsiki z posiekaną kapustą, zanurzone w sosie pomidorowym. A'la gołąbki bez zbędnego bawienia się w zawijanie w liście
W kuchni Karmel-itkiroku, co również jest zupełną odmianą i nowością, do akcji wkroczą kulinarni blogerzy z Wielkopolski. Kilka z blogów otrzymało zaszczytny status BLOGA PARTNERSKIEGO , co zobowiązuje autorów do dokładnego śledzenia i relacjonowania wszystkiego, co się dzieje. BlogerChef ma w tym swój wielki wkład i właśnie organizatorzy, autorzy BlogerChef'a są głównymi współorganizatorami całego festiwalu, dając tym samym otwartą furtkę możliwości blogerom
W kuchni Karmel-itkimniejszym zasolenia, w przypadku Morza Bałtyckiego wynosi ono ok. 7 promili. Dorsz jest gatunkiem ryb niemigrujących. Zaliczany jest do drapieżników wśród ryb, żywi się mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem. Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno
W kuchni Karmel-itkiStół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego
W kuchni Karmel-itkigruby szal. Idzie twardo, po gazetę. Coś jej świta, że chyba miała się tam pojawić. Coś jej się wydaję, że miał być tam z nią wywiad. Ci, którzy śledzą "W kuchni Karmel-itki" na Facebooku już wiedzieli wcześniej. Pewnego styczniowego dnia, redaktor z lokalnej gazety "Panorama Leszczyńska" zadzwoniła do mnie, by przeprowadzić wywiad. Ale dlaczego? Zainteresowała się moją stroną zupełnie
W kuchni Karmel-itkiWyszedł pyszny. Zastosowań będzie miał wiele. Śledźcie bloga na bieżąco, będziemy odkrywać do czego może pasować idealnie.... A do tego czasu idźcie do sklepu po brzoskwinie i róbcie mus - naprawdę warto! Składniki na 2 słoiki 500 ml: 1 kg brzoskwiń obranych ze skórki i pozbawionych pestek cukier 1/2 torebki żelfix 2:1 Wykonanie: Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki
Blondynka Gotujenawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa wysyłka. Powiadomienia mailowe etapowe, dzięki którym wiedziałam kiedy mogę spodziewać się przesyłki. Jestem strasznie niecierpliwa, więc tu mogłam wszystko śledzić na bieżąco. Przesyłka wysłana firmą kurierską K-Tex, która dodatkowo podniosła poziom mojego zadowolenia, otrzymałam mail z numerem przesyłki i podglądem trasy przesyłki. Nie martwiłam się więc, że ktoś zapomniał
Blondynka Gotujegryczana kojarzy mi się przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie
Smaczna Pyzaplanuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem . Być może także piernik żydowski , ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie
Smaczna Pyzapaździerniku - miesiącu oszczędzania- wystartowałam z akcją: Tanie Gotowanie w styczniu zaś z racji trwającego karnawału zapraszam do śledzenia pomysłów na Imprezowe Przekąski, które ucieszą nie tylko oko ale i odciążą przeciążony świątecznymi smakołykami żołądek. Takie przekąski to fajna sprawa. Są zazwyczaj lekkie, o nieskomplikowanej recepturze, w ich przygotowanie można zaangażować domowników, a same przekąski mogą stanowić ciekawe urozmaicenie stołu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula 5-6 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej. Jabłka
Monia miesza i gotujeprodukty z nowym logo. Aktualnie Sonko organizuje również konkurs szczegóły znajdziecie tutaj https://www.wygrywajwdobrymtonie.pl/ a niedługo na blogu również pojawi się konkurs a więc zapraszam do śledzenia bloga
Monia miesza i gotujePrzez ostatnie dni nie miałam za bardzo czasu, by śledzić Wasze wpisy, ale obiecuję wszystko nadrobić. Niestety, jest to wina mojej ilości zajęć. Okres przed sesyjny, zaliczenia, multum innych obowiązków spowodowały, że wracałam wieczorami do domu, musiałam wziąć się za naukę do kolokwiów, a blog czekał. Jednak dzisiaj nadrabiam i przedstawiam Wam pyszne oraz proste danie
Fabryka pomysłów