Jajka po Piemoncku

Jajka po Piemoncku

Jajka po Piemoncku

Jajka po piemoncku i Umberto Eco. Tak, tak mój drogi czytelniku, to nie jest Shakshuka , tylko danie typowe dla południa Włoch, a w szczególności dla Piemontu. Shakshuka Umberto Eco, pewnie zastanawiasz się mój drogi czytelniku, co ma wspólnego z tymi jajami… Dojdziemy i do tego. Jajka po Piemoncku Na początek wyjaśnij etymologie nazwiska Umberto, czyli ECO, co z łacińskiego znaczy – dar niebios – Ex Coelis Oblatus -. Cofnijmy się jakieś 150 lat temu, do Piemontu, gdzie włoscy jezuici znaleź... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.