„- Niedźwiedź? Na stacji? – spytała pani Brown, spoglądając na męża ze zdumieniem. – Co ty opowiadasz, Henryku! To niemożliwe!” A jednak! Ciocia Lucy bardzo dobrze wiedziała co robi, wysyłając Paddingtona do Anglii, kraju jego ukochanej marmolady z pomarańczy, czyli Orange Marmalade (jada się taką marmoladę na śniadanie, smarując nią gorące tosty). Ponad 50 lat temu pojawił się na londyńskim dworcu jako nielegalny imigrant z dalekiego Peru, w kapeluszu, z walizeczką i słojem marmola... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...KUCHARNIA to blog o jedzeniu, uczuciach i słowach.
I o magii, jaka im towarzyszy.
Zapisuję tu historie z mojego ponad stuletniego domu.
Wspomnienia, których wciąż w nim pełno i którą są dla mnie prawdziwym skarbem.
To właśnie w tym domu powstała kuchnia moich marzeń, w której powracam do smaków dzieciństwa, ale też szukam nowych pomysłów.
Kuchnia to moja pasja. KUCHARNIA jest głosem tej pasji.
Powstała z wielkiej potrzeby odczarowania świata i odnalezienia w nim swojego miejsca.
KUCHARNIA otwarła mi też drzwi do kuchni wielu wspaniałych i fascynujących osób, których nie miałabym szansy poznać, gdybym nie prowadziła bloga.
Niedawno, dzięki blogowi, dotarł do mnie list od osoby, z którą nie miałam kontaktu od ponad 17 lat.
To właśnie dla takich chwil piszę bloga i gotuję dla wszystkich go odwiedzających.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam choć część mojego świata.