Mimosa sałatka rodem z ZSRR Mimosa czy też Mimoza to sałatka, która według niezweryfikowanych do końca informacji powstała w latach 70. ubiegłego wieku w ZSRR 😉. Również nie ma potwierdzonych informacji kto i kiedy ją tak właśnie nazwał. A nazwa sałatki Mimosa wzięła się stąd, że góra sałatki jest podobna do kwiatu o tej samej nazwie. Pierwsze sałatki Mimosa składały się z konserw rybnych, takich jak różowy łosoś, saury, czy sardynka, gotowanych jaj, cebuli, sera i majonezu. Składniki były z reguły tarte na... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...