minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i uformowałam dwie chałki, a z pozostałego ciasta – bułki. Wbrew pozorom zaplecienie chałki jest bardzo proste. Z części ciasta rozwałkowałam prostokąt, podzieliłam radełkiem na 5 równych pasków, końcówki złączyłam i zaplotłam warkocz. Prawy pasek przełożyłam – do środka, przez dwa paski. Następnie lewy(...)środka, przez dwa. Zapewniam, że nie jest to trudne, wręcz bardzo proste. Uformowane chałki przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do keksówek. Z pozostałego ciasta wyszło jeszcze 11 bułek. Formy z ciastem odstawiłam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową , wstawiłam do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoobczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec. Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)luksusowej) - 30g suchych drożdży - ¾ szklanki cukru - 4 jajka - 2 szklanki serwatki (może być mleko) - 30 dag masła - 1 płaska łyżeczka soli - płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek - dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 1 kg ziemniaków - ok. 250g mąki pszennej luksusowej - 3 jajka - szczypta gałki muszkatołowej - 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne dawałam po połówce) - 30 kostek cukru Dodatkowo: - 2 łyżki bułki tartej - 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych - ok. 12g masła - osolony wrzątek do gotowania - do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane(...)zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie
mojewypiekiinietylkotylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Składniki: 500 g fileta z morszczuka lub dorsza 1 jajka 1 średnia cebula sól(...)pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Zalewa 5 łyżek cukru 1 litr wody 2 cebule 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu czarnego 5 ziarenek kolendry sól do smaku 0,5 szkl octu 10% Przygotowanie: Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie
Ala piecze i gotujezrobione.Pasztet doskonale smakuje z marmoladą z cebuli, przepis znajdziecie tutaj: konfitura z czerwonej cebuliSkładniki:1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)2 jajka1 marchewka1 pietruszka2 czerstwe bułki najlepiej graham500 ml mleka2 cebule4 łyżki masła1 łyżka majeranku1 liść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami(...)angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:4 kotlety schabowe2 jajkaprzyprawa gyros1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%sól, pieprzbułka tartaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros.3. Jajka mieszamy ze śmietaną.4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski z masą jajeczną, chwilę moczymy.5. Na patelni rozgrzewamy olej
Kuchnia domowa Animielonego mięsa (łopatka/karkówka)3 jajka2 cebule3 czerstwe kajzerkiwoda lub mleko do namoczenia bułek1/2 czerwonej papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 rozmrożony filet ryby (np. dorsz lub miruna)1 łyżeczka tartego chrzanusól2-3 łyżki mąki2-3 łyżki bułki tartej1 jajkoolej do smażeniapieprzSposób wykonania:1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą.3. Kawałki ryby opanierować najpierw(...)mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron.Smacznego!!!Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014
Kuchnia domowa Anigotujemy aż będzie miękka (1-1,5 godziny). Gdy będzie gotowa przekładamy ją do miski i studzimy. Pamiętamy o wyjęciu ziela angielskiego i liści laurowych! Do kapusty dosypujemy trochę bułki tartej, aż farsz będzie zwięzły.3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy gorącą wodę mieszając widelcem, aż do otrzymania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Resztę mąki(...)kulkę farszu i sklejamy. Tak jak wspomniałam, pierogi możemy zamrozić lub od razu ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Podajemy ze skwarkami lub masłem z bułką tartą
Zakręcony Widelecdodajemy śmietanę i dalej energicznie mieszamy. Gdy całość będzie miała kremową, ale dość zwartą konsystencję, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sól, pieprz + dowolne przyprawy i chwilę mieszamy. Wyjmujemy chrupiącą bułkę z opiekacza i układamy na niej gotową jajecznicę
Kuchenny Skrawek Niebawyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali - "ale jak to tak: ziemniaki ze szprotkami i to jeszcze w zapiekance?!", jednakże koniec końców danie okazało(...)składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Smacznego!Składniki można układać również warstwowo
Food SquareJeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3(...)średnim ogniu, spryskać oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare Garyobiadu. Polecam!składniki3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g)2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku2 łyżki masła klarowanego lub oleju2 jajka (dałam 3)5-8 łyżek bułki tartej5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych6-8 suszonych pomidorków ze słoika5 gałązek oregano lub pietruszki1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz80 g boczku wędzonegoprzygotowanie3 cukinie(...)pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji tartej bułki
Stare Garysię pyszne! Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka koperku1 jajo1/2 łyżeczki papryki w płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego
Stare Gary