bułki - 33426 przepisów (strona:489/2229)

Chrupiące krążki z cukinii 150

którymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki  wprost przepadają za nimi  :) Składniki: 1 średnia cukinia 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól Wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda nasienne. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsypuję(...)bułkę tartą. Krążki cukinii obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzewam na patelni i smażę krążki na rumiano z obu stron. Usmażone osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układam porcję na talerzu i podaję z ketchupem SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym 148

gotowe zaledwie w kilka chwil :) A przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety  z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka i wstawiam na 15 min. do lodówki. Bułkę mieszam z mąką, jajko ucieram  widelcem, nuggetsy panieruje w jajku,  a następnie  w bułce tartej  i smażę na rumiano na gorącym oleju.  Osaczam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układam na półmisku.  Składniki sosu mieszam ze sobą, przekładam do sosjerki i podaję

Bea(u)ty kitchen
Jabłecznik 137

mniejszej ilości) rozpływają  się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka bułka tarta 10-12 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam(...)minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i  posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam

Ciasteczkowy Potwór
Pasztet domowy po ... saudyjsku 164

podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny  0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka 2-3 łyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej  go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego(...)około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne 15 minut. Uduszone mięso i marchewkę wyjąć z wywaru i wystudzić, a w powstałym sosie namoczyć bułki. Mięso, warzywa, wątróbkę i bułki zmielić trzykrotnie. Do otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć do małych słoiczków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń rzymska z jajkami 148

doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana .  Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka(...)posiekanego tymianku, 1 łyżka drobno posiekanej szałwii, ponadto: olej do wysmarowania formy, 2 foremki o dł. 20 cm. Przygotowanie: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa,  wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę

Moniki Smakołyki
Pasztet z cukinii i pieczarek 156

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia   Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju(...)końcu doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć

Trzeci talerz
Pasztet z cukinii i kalafiora 232

Lekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii. 3 średnie cukinie 1 kalafior 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić(...)rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Pasztet z selera z chrzanem 223

bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka 1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego) 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę(...)zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki

Trzeci talerz
Pasztet wieprzowy z pistacjami 181

łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa(...)liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut

Ala piecze i gotuje
Orkiszowo-cieciorkowe bułeczki ziołowe 110

cieciorki i złocistego siemienia lnianego. I od razu pomyślałam o wykorzystaniu ich dzisiejszego wieczoru. Ponieważ rano na kanapki do pracy zużyłam końcówkę chleba z sorgo i amarantusem , postanowiłam upiec bułki. Będą moją jutrzejszą przegryzką w przerwach szkolenia, na które się wybieram. Podejrzewam, że do kawy i herbaty będzie spory wybór słodyczy, z których zrezygnowałam na czas Wielkiego Postu. Muszę zatem(...)przykryć, i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość (kolejne 20-30 minut), wyłożyć na stolnicę i podzielić na 6 części.  Uformować z nich 6 okrągłych bułek.  Obtoczyć (górę i boki) je w mieszance płatków i siemienia. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić je na ok. 15 min do wyrośnięcia.  Naciąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkami 173

tamtego roku, ale dodaję tutaj, może ktoś będzie miał ochotę na jej przygotowanie. Ja jutro zabiorę się za jej pieczenie. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 1 sucha bułka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka lubczyku, 6 jajek, 1 łyżka soli, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Bułkę namocz w cieplej wodzie i odciśnij(...)pokrojoną w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.  4 jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek.  Do mięsa mielonego wbij 2 surowe jajka, dodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę  mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim

Moniki Smakołyki
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 153

cukrem. Dodać ostudzone masło. Dokładnie utrzeć. Dodać przesianą mieszankę mąk i proszku do pieczenia, cały czas ucierając dodać jogurt. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciasto. Układać owoce na cieście. Jeśli używamy dużych truskawek przeciąć je na pół i ułożyć przecięciem ku górze. Równomiernie obsypać kruszonką (wszystkie składniki umieścić w misce i posiekać(...)będą to śliwki, to układać ściśle, skórką do dołu, a w dziurkę po pestce wsypać trochę cukru z cynamonem. Natomiast truskawki, jagody czy maliny warto przed ułożeniem obtoczyć w bułce tartej, dzięki czemu nie puszczą za dużo soku podczas pieczenia. Ciasto też można upiec w prodiżu. Pieczemy ok 50min w wysmarowanym i obsypanym mąką lub bułką tartą prodiżu

CookYourself
Bułki hamburgerowe z sezamem 146

Moje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem(...)Polecam! U nas gościły w weekend :) 'bułki hamburgerowe z sezamem' Składniki (10 małych bułeczek): - 500 g mąki pszennej - 300 ml mleka - 10 g świeżych drożdży - 50 g miękkiego masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - sezam Mleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby

CookYourself
Kotlety z soczewicy 128

włączam do rodzinnego menu :) 'kotlety z soczewicy' Składniki: (na 8 kotletów) - 1 szklanka suchej soczewicy (czerwonej) - 1,5-2 szklanki wody - 1 jajko - 1 średnia cebula - 2 łyżki bułki tartej/otrębów - 2 łyżki posiekanego koperku/natki pietruszki - przyprawy wg smaku - sól Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu), aż będzie miękka(...)mieszając, żeby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę/otręby, cebulę i ulubione przyprawy. Jeśli masa będzie się za bardzo kleić dodać więcej bułki/otrębów. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (nie formować dużych kotletów, ponieważ może być problem

CookYourself
Pasztet z królika z żurawiną 195

królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw. Dodatkowo: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa pszenna bułka (namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie(...)przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie przyprawy  i wymieszajcie. Jeśli smak będzie wam odpowiadał, dodajcie jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki i posypać wierzch). Przełożyć do keksówki o wymiarach

Delicious Titbits