bułki - 33426 przepisów (strona:480/2229)

Camembert z ananasem 138

Spróbujcie, bo naprawdę jest bardzo smaczny. Chrupiąca skórka, a w środku lejący się serek. Pyszności! Składniki: 2 serki camembert 4 plastry ananasa z puszki 1 szklanka winogron 4 łyżki bułki tartej 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany sól olej do smażenia Wykonanie: Serki przekroić na dwie połówki. Żółtka roztrzepać widelcem wraz ze śmietaną. Lekko posolić. Każdy plaster sera namoczyć w żółtkach(...)śmietaną , a następnie w bułce tartej, po czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Ułożyć na talerzu ser ,a następnie plaster ananasa  i winogrona. Podawać gorące. camembert z ananasem

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z bułek 224

kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła , wrzucić , pieczarki i cebulę , chwile podsmażyć. Dodać vegetę , pieprz i łyżeczkę bazylii , wymieszać i podsmażać tak długo aż pieczarki się zarumienią. Bułki pokroić na kromki . Jajka roztrzepać ze śmietaną , dodać sól i pieprz do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Warstwy : Kromki bułki układamy jak dachówkę , ma lekko nachodzić jedna na drugą. Następnie posypujemy(...)serem żółtym Następnie wykładamy pieczarki  Na pieczarki ser żółty Plastry szynki  Ser żółty Kromki bułki  Wierzch zalewamy jajkami ze śmietanką Posypujemy serem żółtym Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami 208

słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie. Składniki:  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )  2 jajka  1/3 szklanki mleka  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )  150 g truskawek  1 łyżka cukru pudru(...)Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.  Wymieszać jajka z mlekiem i syropem cukrowym/cukrem. W powstałej masie namoczyć kromki bułki drożdżowej. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć tosty z obu stron na rumiany kolor. Tosty podawać z macerowanymi truskawkami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Idealne bułeczki do hamburgerów. 150

burgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem(...)czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy. SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Kanapka z łososiem i pastą z awokado. 170

taką o to propozycję-  wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona papryka pasta z awokado 1 dojrzałe awokado garść orzechów nerkowca ząbek czosnku(...)Awokado obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawalki. Czosnek obrać. Wszystkie składniki pasty umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawic solą i pieprzem.  2. Bułkę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć rukolę, paprykę, ser, łososia, posmarować pastą drugą połowę bułki i przykryć nia łososia. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kotlet schabowy po wiedeńsku 335

ziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek, 1 kg młodych ziemniaków, 100 gram mąki pszennej, 100 gram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany(...)błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety delikatnie posoliłem z każdej strony i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą wysypałem na talerz, dodałem do niej szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku. Całość wymieszałem

Wyprawy kulinarne
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 451

pół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru Dodakowo: każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę przez sito. 2. Do mąki dodać proszek(...)których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia 9. Przed pieczeniem polać bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę Piec:  35-50 minut w temperaurze 180 stopni

KreatywnePiny
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 154

jajka - 1 szt sól - szczypta masło - 60 g Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo : białko jajka do posmarowania bułek truskawki - 350 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać, zdjąć z ognia , dodać cukier, dokładnie wymieszać. Rozczyn: Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki(...)czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać po 3-4 truskawki. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki. Kruszonka : Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką

Kuchnia Danusi
Kotlet schabowy zapiekany z ananasem 158

lepszy niż tradycyjny kotlet schabowy, ale inny w smaku. Składniki 500 g schabu beza kości 1 jajko 4 plastry ananasa 50 g sera żółtego 2 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kotlety. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem, aby był cienki, ale trzeba uważać aby nie zbyt cieniutko rozbić(...)kotlet popęka. Oprószyć kotlety z dwóch stron solą i pieprzem. Na jednym talerzyku roztrzepać jajko widelcem lekko posolić i popieprzyć Na drugi talerzyk wsypać mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Kotleta pierwsze panierujemy z mące, a następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym

O kuchni z uczuciem
Krążki cebulowe 186

Znana przekąska do filmu itp. Niestety trochę czaso i składnikochłonna.   Składniki: * 2 małe cebule * 2 jajka * 8 kopiatych łyżek bułki tartej * 1 łyżeczka granulowanego czosnku * 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szklanka mąki (niekoniecznie) * 2 łyżeczka soli * łyżeczka słodkiej papryki lub innej przyprawy * olej do smażenia Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok. 1,5 cm). Bułkę tartą(...)łączymy z czosnkiem, ziołami, przyprawami i solą. Mieszamy. Każdy krążek panierujemy w mące, a następnie w jajku i bułce. (w zasadzie można pominąć mąkę). Krążki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do chwili aż się zarumienią. Wyciągamy i zostawiamy żeby troszkę ostygły. Smacznego

W kuchni bez szafek
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 134

stronie wydawnictwa www.vivante.pl Ale zanim kupicie TUTAJ możecie obejrzeć jej fragment. A my, oprócz powyższej recenzji, mamy jeszcze dla was jeden przepis z tej książki. Na bezglutenowe   bułki ryżowe z fasolą mung . Fasola: 1 szklanka zimne wody 1/2 szklanki fasolki mung Ciasto: ugotowana fasola (wyjdą około 2 szklanki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego(...)minut. Następnie odcedzamy. Do ugotowanej fasolki dodajemy estragon, tymianek, masło, jajko, pieprz i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy mąkę ryżową, sól i wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Bułki nie powalają swoją urodą. Ale naprawdę zaskoczyły nas smakiem. Są zadziwiająco dobre i przyjemnie chrupiące

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z karkówki, panierowane 371

Smażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko. Moczenie w mleku i cebuli powoduje że mięso jest soczyste i delikatne.  składniki(...)kotlety z karkówki wieprzowej mąka,  jajko, tarta bułka sól pieprz smalec lub olej do smażenia do namoczenia: cebula, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki mleka sól pieprz przygotowanie Kotlety opłukać,  osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej mięso, na wierzchu reszta cebuli. Zalać mlekiem doprawionym solą i pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można

Stare Gary
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką 345

brzoskwiń- obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę 125 g  zimnej margaryny/masła Pianka: 3 białka pół szklanki cukru Ponadto potrzebne będą: margaryna/masło do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast margaryny i bułki tartej-papier do pieczenia mikser 2 miski o wysokich ściankach łyżka do przekłądania białek Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać przez sito(...)Ugnieść ciasto. Połowę bardzo dokładnie, drugą połowę mniej dokładnie zostawić ją jak do kruszonki 5. Połową ciasta dobrze wyrobionego wylepic dno blaszki uprzednio wysmarowanej masłem/margaryną i posypanej bułką tartą-bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pianka: 1. Białka ubić na sztywno. 2. Dodawać po łyżeczce cukier ciągle miksując, gdy pianka będzie gotowa gdy będzie miała perłowy połysk i będzie

KreatywnePiny
Leniwe 195

ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Przepis na 3-4 osoby. 0,5 kg twarogu półtłustego ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu) 1,5 łyżki cukru 2 jajka(...)cukier waniliowy (16 g) Dodatkowo: szczypta soli (do wody na leniwe) masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem. Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze

Bullio
Grillowany szparagi w roladzie mięsnej z batatami 163

Podravka  Emotikon grin  Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 5 plastrów schabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło(...)myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę. Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko widelcem, dodajemy ajvar, bułkę tartą, 1 łyżeczkę igiełek tymianku i mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, ale łatwa do rozsmarowania. W jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej. Na każdy plaster

Moniki Smakołyki