bułki - 33426 przepisów (strona:477/2229)

szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 173

Składniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką(...)szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń z obu stron pieczenie włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , wlać 1 szklankę wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 166

pyszne, że regularnie robię je na obiad.  Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:)   Składniki:   MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz   SZPINAK  ok. 150 g szpinaku mrożonego lub świeżego (mrożony trzeba rozmrozić przed przygotowaniem, świeży(...)kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy 2 min. dorzucamy przyprawy, następnie dusimy

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety jajeczne z kalafiorem 293

ryżem i lekką surówką.  Doskonale smakują także na zimno. Polecam! Składniki  na ok. 12 średniej wielkości kotlecików  : - 7 jajek klasy M - 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 1/2 kalafiora - 2 średniej wielkości marchewki - cebula - 1 łyżka masła - 100 g żółtego sera - 2 łyżki musztardy sarepskiej - łyżka serka śmietankowego - 3 łyżki świeżego, posiekanego koperku - sól - pieprz(...)obrać ze skorupki i drobno posiekać (można użyć do tego malaksera), przełożyć do dużej miski. To samo zrobić z marchewką, kalafiorem oraz żółtym serem. Na koniec dodać surowe jajko, bułkę tartą (do odpowiedniej konsystencji), zeszkloną cebulę, koper, serek i musztardę... doprawić solą oraz pieprzem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieść całą masę. Powinna się nie rozpadać. Uformować w dłoniach kotleciki

Kuchnia Ellie
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 164

było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony koperek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę i dołożyłam pokrojone(...)koperkiem. Na każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i spięłam je wykałaczkami. Do jednego pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg uznania). Roladki panierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka

Kuchenne zapiski Edyty
Po prostu szparagi 150

Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu. Nie posiadam specjalnego garnka do gotowania(...)były zanurzone w wodzie, nie musiałam przykrywać rondelka. Sprawdziłam widelcem, czy są miękkie – powinny pozostać jędrne. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się zagrzało, wsypałam taką ilość bułki tartej, żeby mogła swobodnie się smażyć. Mieszając doprowadziłam ją do zrumienienia. Szparagi wyłożyłam łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze, polałam zrumienioną bułką tartą, podałam natychmiast

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet z królika według Danusi 169

tajny przepis babci Danusi: Przednia część królika (około 1 kg) Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu(...)szklanki wody. Następnie dodać pokrojoną wątrobę i gotować tylko tyle, żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz

Marder&Marder Manufacture
Gotowanie na kolanie - rings onion, czyli krążki cebulowe 114

smak ciekawy. Nawet Madzia, która raczej trzyma się z daleka od cebuli wykrzyknęła: "Łaaał, napisz na blogu, że powiedziałam, że to jest zajebiste!" :) 1 cebula (albo dwie) mąka bułka tarta Mąkę z bułką tartą mieszamy w proporcji 1:1, cebulę obieramy i kroimy na dość grube plastry, takie mniej więcej z pół centymetra. I obtaczamy w mące i bułce. Niezbyt

Marder&Marder Manufacture
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 154

które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki:  pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko do namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia)  pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany 3 szklanki bulionu(...)dodatkowo młode ziemniaki koperek do posypania     Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące

ChilliJemy
Kotlet drobiowy zapiekany. 252

starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 jajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi  lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek, filet kroimy na skos, delikatnie(...)rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.  nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą,  kotlet maczamy w mące, jajku,    bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy

Kuchnia Beaty
Bułki grahamki 175

Dzisiaj mój kolejny udział w "Wypiekaniu na śniadanie" . Po raz kolejny Paweł i Magda zaproponowali przepis. Tym razem bułki grahamki. Bułki może nie wyglądają zbyt ładnie ale zapewniam Was, że smakują wybornie. Składniki: 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Młyn Kopytowa 320 g mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa 315 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży instant* 2 łyżeczki(...)gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki.  Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec

Ala piecze i gotuje
Kalafior w jajku i bułce tartej 245

Pomysł na ten kalafior podsunęła mi koleżanka, która również bardzo lubi krzątać się w kuchni. Ja zwykle robiłam kalafiora z bułką tartą zarumienioną na maśle, tym razem zdecydowałam się na inny wariant. Oskar zjadł po prostu ugotowane różyczki kalafiora ;) Potrzebujemy: kalafior pocięty na różyczki 2 jajka bułka tarta 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu , u nas od Przyprawy Premium(...)gotujemy kalafior. Różyczki kalafiora po ugotowaniu odsączamy z wody i studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem i dosypujemy przyprawę warzywną i mieszamy. Każdą różyczkę kalafiora maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obydwu stron. Skomentuj

MamaOskarka
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 275

pyszna przekąska - polecam :) Składniki: ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia(...)wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut

Salonik smaków
Spaghetti z brokułami i orzechami 187

brokułami postanowiłam w końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak następnym razem na pewno spróbuję także ostrzejszej wersji :) Mocno zrumienione orzechy z bułką tartą dają świetny kontrast smakowy brokułom i makaronowi :) Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć odrobiną tartego sera :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). 2 solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti(...)pół brokuła 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz  Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie tak aby tylko lekko się podgotował ale nadal był "chrupki". Następnie gotujemy makaron (oczywiście al dente). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wrzucamy posiekaną

My simple kitchen
Kajzerki 119

przegraną jest rezygnacja. Wszystko inne jest krokiem naprzód". Poniżej prezentuję Wam szybki i prosty przepis na domowe kajzerki. Najpyszniejsze są zaraz po upieczeniu :). To moje drugie podejście do domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek(...)godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 30 minut. Bułki na wierzchu ponacinać w gwiazdę i piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut aż będą złociste

My simple kitchen
Bułki grahamki 200

robota bo mąka niby razowa ale jakaś taka miałka mi się wydawała, no ale skoro producent deklaruje że jest to mąka pszenna graham T 1850 to ja mu wierzę. Bułki wyszły przepyszne ale przez tą miałką mąkę takie jakby nie grahamkowe hi hi. Następne upiekę z mąki którą zawsze kupuje od pana na ryneczku i wiem że jest pełnoziarnista. Jedno(...)jest pewne, czy z takiej mąki jak moja czy z mąki grubomielonej bułki z tej receptury są pulchne, szybko się je robi i zachowały by świeżość na dłużej ale zniknęły. Bułki grahamki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie