bułki - 33426 przepisów (strona:479/2229)

Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 149

stole taki obiad. Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie(...)Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego

Bea(u)ty kitchen
Chrupiące krążki z cukinii 173

którymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki  wprost przepadają za nimi  :) Składniki: 1 średnia cukinia 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól Wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda nasienne. Jajka wbijam do miseczki i roztrzepuję z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsypuję(...)bułkę tartą. Krążki cukinii obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzewam na patelni i smażę krążki na rumiano z obu stron. Usmażone osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układam porcję na talerzu i podaję z ketchupem SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym 174

gotowe zaledwie w kilka chwil :) A przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety  z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka i wstawiam na 15 min. do lodówki. Bułkę mieszam z mąką, jajko ucieram  widelcem, nuggetsy panieruje w jajku,  a następnie  w bułce tartej  i smażę na rumiano na gorącym oleju.  Osaczam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układam na półmisku.  Składniki sosu mieszam ze sobą, przekładam do sosjerki i podaję

Bea(u)ty kitchen
Jabłecznik 162

mniejszej ilości) rozpływają  się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka bułka tarta 10-12 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam(...)minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i  posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy i nakłuwam widelcem. Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam

Ciasteczkowy Potwór
Pasztet domowy po ... saudyjsku 207

podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny  0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka 2-3 łyżki masła Ghee (w Polsce użyłbym smalcu, ale w Arabii Saudyjskiej  go nie ma) 2-3 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego(...)około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne 15 minut. Uduszone mięso i marchewkę wyjąć z wywaru i wystudzić, a w powstałym sosie namoczyć bułki. Mięso, warzywa, wątróbkę i bułki zmielić trzykrotnie. Do otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć do małych słoiczków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń rzymska z jajkami 169

doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana .  Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka(...)posiekanego tymianku, 1 łyżka drobno posiekanej szałwii, ponadto: olej do wysmarowania formy, 2 foremki o dł. 20 cm. Przygotowanie: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa,  wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę

Moniki Smakołyki
Pasztet z cukinii i pieczarek 173

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia   Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju(...)końcu doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć

Trzeci talerz
Pasztet z cukinii i kalafiora 259

Lekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii. 3 średnie cukinie 1 kalafior 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić(...)rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Pasztet z selera z chrzanem 248

bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka 1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego) 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę(...)zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki

Trzeci talerz
Pasztet wieprzowy z pistacjami 201

łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa(...)liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut

Ala piecze i gotuje
Orkiszowo-cieciorkowe bułeczki ziołowe 138

cieciorki i złocistego siemienia lnianego. I od razu pomyślałam o wykorzystaniu ich dzisiejszego wieczoru. Ponieważ rano na kanapki do pracy zużyłam końcówkę chleba z sorgo i amarantusem , postanowiłam upiec bułki. Będą moją jutrzejszą przegryzką w przerwach szkolenia, na które się wybieram. Podejrzewam, że do kawy i herbaty będzie spory wybór słodyczy, z których zrezygnowałam na czas Wielkiego Postu. Muszę zatem(...)przykryć, i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość (kolejne 20-30 minut), wyłożyć na stolnicę i podzielić na 6 części.  Uformować z nich 6 okrągłych bułek.  Obtoczyć (górę i boki) je w mieszance płatków i siemienia. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić je na ok. 15 min do wyrośnięcia.  Naciąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkami 201

tamtego roku, ale dodaję tutaj, może ktoś będzie miał ochotę na jej przygotowanie. Ja jutro zabiorę się za jej pieczenie. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 1 sucha bułka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka lubczyku, 6 jajek, 1 łyżka soli, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Bułkę namocz w cieplej wodzie i odciśnij(...)pokrojoną w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.  4 jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek.  Do mięsa mielonego wbij 2 surowe jajka, dodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę  mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim

Moniki Smakołyki
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 180

cukrem. Dodać ostudzone masło. Dokładnie utrzeć. Dodać przesianą mieszankę mąk i proszku do pieczenia, cały czas ucierając dodać jogurt. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wyłożyć ciasto. Układać owoce na cieście. Jeśli używamy dużych truskawek przeciąć je na pół i ułożyć przecięciem ku górze. Równomiernie obsypać kruszonką (wszystkie składniki umieścić w misce i posiekać(...)będą to śliwki, to układać ściśle, skórką do dołu, a w dziurkę po pestce wsypać trochę cukru z cynamonem. Natomiast truskawki, jagody czy maliny warto przed ułożeniem obtoczyć w bułce tartej, dzięki czemu nie puszczą za dużo soku podczas pieczenia. Ciasto też można upiec w prodiżu. Pieczemy ok 50min w wysmarowanym i obsypanym mąką lub bułką tartą prodiżu

CookYourself
Bułki hamburgerowe z sezamem 167

Moje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem(...)Polecam! U nas gościły w weekend :) 'bułki hamburgerowe z sezamem' Składniki (10 małych bułeczek): - 500 g mąki pszennej - 300 ml mleka - 10 g świeżych drożdży - 50 g miękkiego masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - sezam Mleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby

CookYourself
Kotlety z soczewicy 156

włączam do rodzinnego menu :) 'kotlety z soczewicy' Składniki: (na 8 kotletów) - 1 szklanka suchej soczewicy (czerwonej) - 1,5-2 szklanki wody - 1 jajko - 1 średnia cebula - 2 łyżki bułki tartej/otrębów - 2 łyżki posiekanego koperku/natki pietruszki - przyprawy wg smaku - sól Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu), aż będzie miękka(...)mieszając, żeby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę/otręby, cebulę i ulubione przyprawy. Jeśli masa będzie się za bardzo kleić dodać więcej bułki/otrębów. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (nie formować dużych kotletów, ponieważ może być problem

CookYourself