bułki - 33426 przepisów (strona:479/2229)

Spaghetti z czosnkiem i chili 148

kuchni i koneserom dobrego smaku. Składniki 400 g makaronu spaghetti 120 ml oliwy z oliwek łyżka masła 4 ząbki czosnku 2-3 papryczki chili pęczek natki pietruszki 100 g bułki tartej 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą). W czasie gdy gotujemy makaron(...)patelni podgrzewamy połowę oliwy z masłem. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek ,posiekane chili oraz bułkę tartą. Smażymy na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt

R'n'G Kitchen
Panzanella 167

Tradycyjna włoska sałatka chlebowo-pomidorowa. Ilu kucharzy tyle wersji, oto moja. Lekka, orzeźwiająca. Składniki bułki ciabatta ( najlepiej czerstwe ) , 250 g ząbek czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( 60 g ) 500 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g ) 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona(...)osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml ) Przygotowanie Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni

R'n'G Kitchen
Burger z indyka 137

mielonego mięsa z udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie   Przygotowałem salsę : sparzyłem(...)które usmażyłem na pozostałej łyżce oleju ( po 3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4 minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki przekroiłem na pół i opiekłem w piekarniku. Spody bułek obłożyłem sałatą i mięsem, skropiłem salsą i przykryłem odkrojonymi wierzchami

R'n'G Kitchen
Gałki z kury w galarecie 189

gotujecie rosół z kury, to proponujemy przepis na " zagospodarowanie " mięsa , które pozostaje po zjedzeniu pysznego rosołu. Jest to przepis z kuchni żydowskiej. Składniki pół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz(...)sól Przygotowanie   Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem je z żółtkami, cebulą i odciśniętą bułką. Wyrobiłem na jednolita masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformowałem małe kulki. Umyłem warzywa i obrałem. Pora pokroiłem w cienkie ćwierć plasterki, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzuciłem

R'n'G Kitchen
Racuszki ziemniaczane 155

się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan. Składniki 400 g ziemniaków 120 g szynki gotowanej 120 g tartej bułki 130 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa olej Przygotowanie Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu(...)przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju

R'n'G Kitchen
Boczniaki z majonezem bazyliowym 117

chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem. Składniki 2 garści świeżych liści bazylii 120 g majonezu 2 łyżki startego parmezanu mąka 2 jajka 30 ml wody 80 g bułki tartej pół łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz olej słonecznikowy 200 g boczniaków Przygotowanie Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem(...)następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową

R'n'G Kitchen
Zrazy mielone z niespodzianką. 332

Przygotowałam mielone z niespodzianką. SKŁADNIKI: 0,80dag.łopatki mielonej kawałek pora 1/2 papryki czerwonej, żółtej kulka młodej mozzarelli lub ser żółty 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta ulubione przyprawy-u mnie:roztarty w palcach majeranek, sól, świeżo roztarty w moździerzu pieprz czarny,trochę vegety WYKONANIE: do zmielonej łopatki dodajemy wszystkie przyprawy,drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku, obie papryki, mozzarellę, kawałek pora  kroimy w drobną kosteczkę,   formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa,  na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś),   formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około

Kuchnia Beaty
Burger po grecku 162

świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól(...)czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem

Szefowa kuchni
Kruche z jabłkami i budyniem 163

powiedział, że proste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy(...)międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut

Cynamonowe szczęście
Kotlety rybne (nie tylko dla dzieci) 1914

średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Ryby gotujemy, z marchewkami, listkami laurowymi i zielem. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym(...)drobnym sicie. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest bardzo rzadka można dosypać odrobinę bułki tartej ( w moim przypadku nie było to konieczne). Z masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor. Ja uwielbiam takie kotleciki jedynie ze słodkim

IMPRESJA SMAKU
Tak po prostu Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 273

Zachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :) Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki(...)kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni.  Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.  Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron. Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce 177

rewelacyjne! 500 g schabu wieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark  (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego.  Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą(...)ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Kurczak w orzechowej panierce 130

kuchenką, a jak wiecie kotlety smaży się bardzo szybko. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i przekroić na kotlety. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron(...)następnie obtoczyć w mące , jajku i  mieszance orzechów z bułką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na rumiany kolor z  dwóch stron. kurczak w orzechowej panierce

O kuchni z uczuciem
Burger po włosku 168

Burgery są ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza w burgerowniach, gdzie na talerzu dostajemy ogromną bułę z ogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją(...)dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone pomidory 2 plasterki sera 3 plasterki cebuli koncentrat pomidorowy kilka listków świeżej bazylii olej sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Bułkę podgrzewamy na patelni

Szefowa kuchni
Kotlety mielone z kaszą kuskus i marchewką 134

chudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę(...)odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn. 4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani