bułki - 33426 przepisów (strona:482/2229)

Pasztet z mięsa wołowego 215

Składniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć(...)lekko wystudzonym  rosole Po wystudzeniu wszystko zmielić, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać wyciśniętą bułkę Wbić jajka i dokładnie wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników

Proste Potrawy
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 174

mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo.   Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia(...)miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem,  przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami.    Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam.    Doprawiam do smaku.   Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.    Układam

IzaGotuje
Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja II 205

Podstawą drugiego zestawu śniadań/kolacji są  kanapki na bułce graham. Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania/kolacji  bez bułki , dlatego postarałam się również o taki posiłek.   Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj ,  korzystajcie z niego a nuda i monotonia wam nie grozi,  pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal .   Koniecznie proszę zapoznać się(...)informacji na temat kiełków,  powinny być nieodłącznym elementem kanapek!   Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma.   Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Bułka grahamka 1 średnia sztuka = 80g = 200 kcal Serek kanapkowy   do smarowania lub pasta ze sklepu łyżeczka = 12 kcal Chuda wędlina drobiowa   2 plastry = 30g = 36 kcal Surówki warzywne

IzaGotuje
Frytki z cukinii z sosem czosnkowym 177

Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe) 1-2 garście otrębów   do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie(...)prostopadłe do siebie cięcia - jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym czosnkiem, papryką - mieszamy bułkę tartą z otrębami - kawałki cukinii maczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach - obtoczone kawałki układamy na blaszce - pieczemy 20 minut w 200 stopniach Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione

Pora na pora i pomidora
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 187

podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania 1 kostka rosołowa 1 łyżka masła pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia (opcjonalnie 2 łyżki śmietany(...)odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około

Trzeci talerz
Pasztet z gęsi z żurawiną 143

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim.   Żołądek pokroić w słupki. Resztę mięsa zemleć z żurawinami(...)odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz).   Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne

królestwo garów
Pasztet z dzika 108

jałowca, 6 owoców ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu czarnego, 2 listki laurowe, gałązka rozmarynu, cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka,   1 kg wątróbki z gęsi,   100 g suchej bułki, 6 jajek, 3 zmielone owoce jałowca, 100 ml żubrówki, sól, pieprz, tłuszcz – najlepiej gęsi Mięso włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryła(...)gotować na niedużym ogniu do miękkości. Ostudzić. Mięso przełożyć na półmisek. Do wywaru włożyć suchą bułkę. Wątróbkę usmażyć na tłuszczu (najlepiej gęsim) na różowo w środku. Mięso zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie. Dokładnie wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i jałowcem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia

królestwo garów
Pasztet wieprzowy z grzybami 138

innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko(...)tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą

królestwo garów
Pasztet z cielęciny z żurawiną 135

cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso(...)gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, żurawinówkę

królestwo garów
Małże zapiekane - mule zapiekane 154

muli, 80 g startych migdałów, 100 g tartej bułki, 1 pepperoni, 1 ząbek czosnku, 250 g natki pietruszki, 30 g parmezanu, oliwa, Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z dzikiego zbioru, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Zagotować(...)Wyjąć mule, wody z gotowania nie wylewać. Zamknięte muszle wyrzucić. Pozostałe rozdzielić. Wyjąć małże, ułożyć na jednej części muszli, drugą część wyrzucić. Na patelnię wlać 5 łyżek oliwy, wsypać bułkę tartą i migdały, podsmażać do przyrumienienia. Czosnek, pepperoni i pietruszkę posiekać, wymieszać z parmezanem. Dodać do podsmażonej bułki, wlać 3 łyżki oliwy, około 150 ml wywaru z gotowania małż, dokładnie

królestwo garów
Kotlety mielone z indyka z kukurydzą 131

mięsa z uda indyka, 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g), 2 cebule, masło, papryczka jalapeno, 2 jajka, sól, cukier, bułka tarta, olej do smażenia Kukurydzę ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut, we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Ostudzić, ściąć ziarna. Cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko na maśle(...)szczypty soli i cukru. Papryczkę jalapeno posiekać. Mięso zmielić. Do mięsa dodać cebulę, kukurydzę, wymieszać. Doprawić do smaku jalapeno oraz solą. Dodać jajka, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki bułki tartej. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć

królestwo garów
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 297

mięsa drobiowego* 2 łyżki bułki tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno(...)tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 136

gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać

królestwo garów
Pasztet z gęsi z gruszką 164

gotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)pokroić w niewielką kostkę (0,5x0,5 cm). Na patelni rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać

królestwo garów
Przepiórki z turówką wonną 126

przepiórki, 15 g suchej bułki, 100 ml mleka, 1 jajko, 25 g wątróbki, 1 łyżeczka trawy żubrowej, 1 jagoda jałowca, sól, 40 g orzechów laskowych, 4-6 plastrów boczku wędzonego Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka(...)przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.    Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy niezbyt drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtko, wątróbkę, bułkę, rozgnieciony jałowiec i trawę żubrową. Dodać orzechy, wyłożyć na wierzch pianę

królestwo garów