bułki - 33426 przepisów (strona:504/2229)

Pasztet jajeczno - pieczarkowy 390

groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 płaskie łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej/oliwa; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach; Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach; Cebulę obrać, drobno posiekać(...)wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą; Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Dokładnie odmierzyć ilość

Gospodyni Miejska
Duże kotlety schabowe 240

niedzielnych stołach. Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso. Pyszny element głównego dania. Chętni? Zapraszam na obiad! Składniki: 1,4 kg schabu bez kości; Mąka pszenna; 4 jajka; Mleko; Bułka tarta; Masło; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy z kotletów naciąć(...)książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety. Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera 172

ząbki czosnku. Delikatny zapach grzybów. Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Polecam! Składniki: 1 kg selera; 2 duże cebule; 250 g masła; 3 ząbki czosnku; 1 szklanka wody; 1 szklanka bułki tartej; 6 jaj; 2 kostki bulionowe, grzybowe; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki(...)czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść. Piec

Gospodyni Miejska
Tagliolini z klopsikami 197

autorski   makaron św 300 gram jak go zrobić  klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny) mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1szt kaszkę manną 2 łyżki  bułkę tartą 2 łyżki sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidora płatki pomidorów suszone  woda 50 ml  bazylia świeża kilka listków  parmezan po kilka wiórków(...)sól, pieprz świeżo zmielony  SPOSÓB WYKONANIA: KLOPSIKI - mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora  dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę (jeżeli widzimy, że masa jest za luźna dodajmy jeszcze bułki tartej) - formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego - odstawiam SOS - na patelni rozgrzewam

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 237

miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać(...)równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody- staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka  tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę- układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając

Basia w kuchni
Paryski kłos z lawendą 169

Lawenda pięknie już zakwitła, jej zapach unosi się po całym ogrodzie. Już czas, aby znalazła miejsce w potrawach. Pierwszą z nich będzie chrupiąca bułka paryska w postaci kłosa z lawendą. Bułka ma chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Lawenda daje jej nutę aromatu oraz wizualnie oko cieszy. Moje dziewczynki uwielbiają kłos z lawendą a to jest najlepsza recenzja :) SKŁADNIKI: przepis

Basia w kuchni
Burgery wołowe nie tradycyjne 193

potrafię zrozumieć podawania wszelkiej maści burgerów ( hamburgerów-wołowych, fishburgerów-rybnych, chickenburgerów - drobiowych  . cheeseburgerów - z serem ) w bułce z dodatkami i frytkami. Po co frytki ? Albo po co bułka ? Rozumiem kotlet w bułce z dodatkami jako coś do zjedzenia na szybko na mieście , ale w domu ?.W każdym razie ja robię burgery jako normalny obiad - chyba że dla dzieci przy okazji

Buniabaje w kuchni
Ser camembert faszerowany śliwkami 193

pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go  kupić  w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście nie tylko budki z fast foodami proponują "smażeny syr" , bo to jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach(...)który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie.  Składniki: 4 serki camembert 1 jajko od szczęśliwej kurki  1/2 szklanki bułki tartej  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła  500 g śliwek  1 łyżeczka oregano  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka brązowego cukru  odrobina soli

pieprzny smaczek
Kotlety mielone z kaparami 186

ząbek czosnku  garść posiekanej natki pietruszki  garść posiekanego kopru włoskiego  malutka papryczka chilli  sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała)  bułka tarta  oliwa do smażenia  1 dużo jajko od szczęśliwej kurki  Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze(...)wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszami. U mnie będą dzisiaj z kuskusem i pekińską

pieprzny smaczek
Kotlety de volaille z masłem i koperkiem 500

pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz i sól przyprawa do kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek bułki tartej olej Wykonanie: Piersi kurczaka rozciąć (nie do końca przecinając) nożem w poprzek tak, żeby uzyskać jeden duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.  Posypać od wewnętrznej strony według(...)było dziury.  W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka.  Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso w mące, później w jajku i kolejno w bułce tartej. Jeśli jeszcze widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej.  Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany

Anielska Kuchnia Ani
Pyszne kajzerki 2515

formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem.  3. Blaszkę, na której będziemy piec nasze bułki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Układamy nasze bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni. Bułki pieczemy 16-19 minut

My Culinary Art
KOTLETY Z MORSZCZUKA 168

ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smaku Składniki: 1/2 kg filetu z morszczuka 2 marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki mleka 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa majeranek bułka tarta do panierki Wykonanie: Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy(...)rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu

Z Majeczką w kuchni
Pâte fermentée 242

ciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego. Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując

Grahamka, weka i kajzerka
Kurczaczki pieczone, prawie jak z KFC 400

też i  na imprezie kurczak - rozejdzie się jak świeże bułeczki :) Zapraszam :Składniki:pałki kurczaka-w zależności od potrzeby- u mnie 13 2 jajka100 ml kwaśnej śmietany1 kubek bułki tartejpół kubka startego parmezanupo 1 łyżeczce- papryki , oregano, pietruszki, czosnku granulowanego, sól cebulową,0,5 łyżeczki pieprzuWykonanie :Pałki kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajko  rozbijamy i dodajemy śmietanę- mieszamy(...)połączenia.Na drugi talerz dajemy bułkę tartą , ser i przyprawy- mieszamy.Pałki kurczaka maczamy w śmietanie i obtaczamy w bułce tartej. Pałki wykładamy na folię lub na papierze do pieczenia. Jeżeli będzie to folia, proszę ją natłuścić olejem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 45 -55 min.Po tym czasie kurczaczki są gotowe :) Do obiadu przygotowałam surówkę colesław

Smaki Edyty
Pieczeń rzymska 219

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa. Składniki: 500g mięsa wieprzowego / wołowego dwie cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone(...)ścieramy suchą kajzerkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

prawdziwe jedzenie