Jak upiec biszkopt, który nie opada? Czy Ty tez miesiąc przed urodzinami swojego dziecka zaczynasz nerwowo przeglądać oferty piekarni? Wiesz, ze nie kupisz tam smacznego tortu
CiastkozercyHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z
moj przepis naDzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów
CiastkozercyPowiem Wam, że sernik na zimno był moją zagwozdką od dłuższsego czasu – nie dlatego, że nie potrafiłam go zrobić. Tylko dlatego, że nie umiałam zrobić
Ciastkozercyzapraszam Was na jedno z nich. Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą. Przygotowanie takiego mini ciasta (a właściwie dwóch) jest wręcz ekspresowe. Z podanego przepisu możecie spokojnie upiec również babeczki lub większe ciasto, ale wówczas musicie wydłużyć czas pieczenia. Pamiętajcie, by stosować zawsze zasadę suchego patyczka. Ciasto swój wyjątkowy smak i wygląd zawdzięcza dodatkom – dziś brzoskwinie i czekolada Całość(...)kosteczkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do dwóch małych papierowych foremek 165×65 mm (z tego przepisu można również przygotować około 8-9 babeczek lub 1 większe ciasto, ale wówczas należy wydłużyć czas pieczenia stosując się zawsze do zasady suchego patyczka). Ciasta wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut
Słodkie okruszkiByło mi bardzo miło, że tak spodobał się Wam przepis mojej mamy na cytryniaka . Postanowiłam zatem przyjrzeć się bliżej mojemu domowemu przepiśnikowi i znaleźć dla Was
CiastkozercyDziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w
Ciastkozercydokładnie, ale szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wystawiamy babeczki do całkowitego ostygnięcia. Gdy babeczki są chłodne, możemy przygotować krem – do miski żaroodpornej postawionej na kąpieli wodnej – garnku z parującą wodą, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz mleko
Smaczna StronaPasta z jajek będzie idealna do kanapek, jak również do wytrawnych babeczek. 6 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżki miękkiego masła, 1- 2 łyżki posiekanego koperku, 1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka majonezu, sól, świeżo mielony pieprz, koreczki helskie lub anchois, Jajka zmiksować z masłem, majonezem, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem do pasty(...)będą koreczki helskie lub anchois. Jeżeli nie użyjemy anchois to proponuje dodać do pasty trochę ostrej papryki. Można podawać z chlebem, lub wypełniać nią kruche słone babeczki czy ptysie
królestwo garówNa tegoroczne Walentynki zamarzył mi się Tort Oreo. To może nietypowe podejście do tematu, bo wiecie, bez serduszek, czerwonego barwnika lub choćby odpowiedniej sercowej foremki. Ale
CiastkozercyJakiś czas temu miałam okazję spróbować hiszpańskich churrosów. W czasie wycieczki do Madrytu miałam wrażenie, że za mną chodzą: „nie wiem co to jest, ale
CiastkozercyJeśli szukasz kremu do przełożenia tortu, wypełnienia rurek lub babeczek, ten będzie do tego idealny Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy włożyć do głębokiego pojemnika wszystkie składniki i całość ubić mikserem Jest puszysty… lekki… delikatny – nie rozpływa się w temperaturze pokojowej. Zawsze się udaje, dlatego w szczególności polecam ten przepis osobom, dla których robienie słodkich kremów jest(...)ciasto lub wyłóż do deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał. Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym
Kulinarne S.O.S.dalej ucierać, dodając chrzan do smaku. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać z masą z szynki. Doprawić do smaku solą i ewentualnie chrzanem. Podawać do chleba, jako nadzienie do kruchych wytrawnych babeczek lub z krakersami. Podawać do chleba, jako nadzienie do kruchych wytrawnych babeczek lub z krakersami. zastawa
królestwo garówcroissant ni muffin, takie dwa w jednym, smakują jednak obłędnie. Monika zaproponowała w tym tygodniu w Wypiekanie na śniadanie te oto małe drożdżowo - francuskie babeczki z cynamonem, skradły one serce moje i Przemka. Można ze środka cruffinów wydrążyć trochę wnętrza i w to miejsce nałożyć dżemu, kremu ulubionego albo posypać tak jak ja cynamonowym cukrem pudrem. Babeczki są przepyszne, puszyste
Moje Małe Czarowanie