bułki - 33426 przepisów (strona:520/2229)

Drożdżowe bułeczki z budyniem 129

drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką   Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Szwedzkie bułeczki(...)Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 500 ml mleka opcjonalnie 2-3  łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 1 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: kilka truskawek

Kulinarne przygody Gatity
Czosnkowe bułeczki 158

dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy na wysmarowanej masłem blasze, wierzch lekko spłaszczamy i nacinamy nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bułki smarujemy resztą mleka i oprószamy solą. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 220°C. Po upieczeniu bułki wykładamy na kratkę, studzimy

Qchnia po prostu
Szarlotka z budyniem i pianką 157

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 150

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 158

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na
Bułki i rogaliki na słodko 182

Rogaliki cynamonowe     Drożdżówki z budyniem      Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe       Słodkie bułeczki z rodzynkami       Słodkie bułki z budyniem      Odrywane bułki dyniowe       Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym     Rogale maślane

Passions hobbies life
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 128

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka(...)olejem. Kroimy na 4 równe części. cof 9. Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Domowy kebab XXL, bułka oraz sos pochodzi z serwisu

karolgotuje
Pikantne bułki pszenno-żytnie 106

mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest szybkim pieczywem, w odróżnieniu od tego na zakwasie, które wyrasta kilkanaście godzin. Ale tym razem – szukając nowych smaków – stwierdziłem, że pozwolę drożdżom wyrastać nieco dłużej. To był całkiem niezły pomysł, jak się okazało. Bułki mają wyrazisty smak

Marder&Marder Manufacture
Panierowany filet rybny z musztardą i serem 149

duże filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem(...)jednej strony smarujemy musztardą i posypujemy ziołami prowansalskimi, przykrywamy plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku, Następnie panierujemy rybę: obtaczamy ją w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, Gotowe filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 172

działo przed dotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem.   https://youtu.be/Ig-9pxUD6oY Składniki na pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej: 500 g pieczarek 2-3 jajka bułka tarta pół szklanki passaty pomidorowej (120 ml) 2 szklanki wody (450 ml) 1/3 szklanki octu (100 ml) łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście(...)oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Jeśli mamy większe egzemplarze, kroimy je w ćwiartki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do rondelka wlewamy passatę, wodę, ocet; dodajemy cukier i przyprawy. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone placki z selera 126

tamtej pory nie ma dla mnie lepszego zamiennika znienawidzonych kotletów mielonych. Dziś przedstawiam wersję niskotłuszczową. Składniki (na 5-6 sztuk): duży seler (ok. 0,7 kg) 2 łyżki bułki tartej jajko pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz odrobina oleju Seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować seler do miękkości w osolonym(...)wrzątku. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Seler zmiksować blenderem na pulpę. Do selerowej pulpy dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą i zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować formę do pieczenia, ewentualnie wyłożyć ją papierem do pieczenia. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować okrągłe placki grubości ok. 1-1,5 cm. Placki układać na blasze. Piec 20 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Frytki z cukinii 187

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania dla dzieci oraz przepisy na dania z cukinią . Składniki : 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mleka 6 łyżek bułki tartej Sól, pieprz 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Opis przygotowania: Do miski wbijamy jajko. Następnie do tego dodajemy również mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie(...)łączymy ze sobą. Później dodajemy również oregano i ponownie mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Następnie każdy kawałek cukinii maczamy kolejno w mieszance jajecznej i bułce tartej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie rozsmarowujemy na nim odrobinę oliwy z oliwek. Następnie słupki cukinii przekładamy na blaszkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bajgle z miodem i sezamem 100

Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu zyskują twardą i chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli lubicie wczesne pobudki, ciasto na bajgle możecie przygotować wieczorem. Wtedy wkładamy je do miski, przykrywamy i trzymamy(...)lodówce. Rano utaczamy kółeczka, dajemy im chwilę podrosnąć, wrzucamy na wrzątek, smarujemy jajem, obsypujemy nasionami i do pieca! Gwarantujemy, że podczas śniadania rozejdą się jak… ciepłe bułki. Informacja dla tych co lubią i mogą pospać – zimne też są pyszne! U nas zagościły już na dobre i często pieczemy je wieczorem, wykładamy na kratkę, przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy

Tajemnice Smaku