bułki - 33426 przepisów (strona:520/2229)

Szarlotka z budyniem i pianką 86

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 105

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 88

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na
Nocne bułki z oliwkami 112

ochota na oliwki, więc postanowiłam na weekendowe śniadanie upiec bułeczki z oliwkami. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Świetnie smakują z twarożkiem lub samym masłem. Składniki (na 10 bułek): Zaczyn 160 g mąki pszennej typ 00 5 g świeżych drożdży 160 ml wody Ciasto właściwe zaczyn 200 g mąki pszennej typ 00 100 g mąki pszennej typ 450 + mąka(...)temperaturze 250 stopni C., a potem wyjąć miseczkę z wodą i piec jeszcze 9 minut w temperaturze 220 stopni C. Bułeczki wyjąć na kratkę, by nieco ostygły. ----- Podobne: Bułki bawarskie Chleb na zakwasie z oliwkami Gulerodsboller

Weekendy w domu i ogrodzie
Koperty z indyka z serem 104

push({}); Składniki: 5 plastrów filetu z indyka serek topiony ziołowy u mnie 3 trójkąty kilka plastrów sera żółtego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia jajka i bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kotlety lekko rozbijamy z obydwu stron, solimy i pieprzymy. Smarujemy z jednej strony serkiem topionym ziołowym, kładziemy plasterek żółtego sera(...)Następnie składamy na pół. tak przygotowane kotlety panierujemy. Najpierw obtaczamy w mące, kolejno w jajku i bułce tartej. gotowe koperty smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron. ( ja smażyłam pod przykryciem). Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Koperty z indyka z serem first appeared on Blog Kulinarny

Blog kulinarny S9.PL
Seromak 98

maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też(...)razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Do masy makowej delikatnie, szpatułką wmieszać ubite białka. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Masa serowa

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 103

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 91

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 95

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na
Pyszne pulpeciki rybne w sosie koperkowym z marchewką. PRZEPIS 118

wami przepisem, abyście sami mogli się przekonać, jakie są pyszne. Przepis na pulpeciki rybne Składniki: 500 gramów fileta z białej ryby morskiej (najlepszy będzie dorsz), 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej i jedna łyża mąki pszennej, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, pęczek koperku, 200 ml śmietanki 30 proc., łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu, sok ćwiartki cytryny, sól(...)odrobinie masła. Filety rybne bardzo dokładnie osusz dociskając ręcznikiem papierowym. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z posiekaną cebulą – zmiel w maszynce lub rozdrobnij blenderem. Do ryby dodaj bułkę tartą i mąkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób, odstaw na pół godziny do lodówki, aby masa stężała. Z masy zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpeciki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej

Kulinarna Polska
Chałka z kruszonką 97

drożdżową, lekko słodką chałkę z kruszonką. Jest puszysta, mięciutka i nie sposób powstrzymać się od smakowania jej jeszcze na ciepło. Jeśli nie lubisz kruszonki, możesz ją pominąć, lub posypać bułkę np.makiem. Do ciasta dodałam cukier wanilinowy by urozmaicić smak, ale ten również nie jest konieczny. Taka chałka posmarowana dżemem lub miodem, to uczta dla podniebienia i przepyszne śniadanie. Polecam. (adsbygoogle(...)dwóch wałków. Na blaszce od piekarnika lub blaszce do ciasta , wyścielamy papier do pieczenia, układamy chałki i odstawiamy na ok.15 min. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, wkładamy blaszkę z bułkami i pieczemy 30 min. bez termoobiegu. SMACZNEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka drożdżowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chałka z kruszonką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodka chałka na śniadanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chałka

Do Garów!
Kalafior smażony w panierce. Jak zrobić go dobrze? Sprawdzony PRZEPIS 117

wyszedł dobrze, zawsze należy go wcześniej podgotować. Później najlepiej smażyć na mieszance masła i oleju. Przepis krok po kroku. Przepis na kalafior smażony w panierce Składniki: główka kalafiora, jajka, bułka tarta, sól, olej pół na pół z masłem do smażenia. Jak zrobić kalafior smażony? Kalafior umyj, następnie podziel na niewielkie różyczki. W garnku zagotuj wodę, wrzuć różyczki kalafiora, gotuj przez(...)minuty, odcedź, ostudź. Każdą różyczkę najpierw zanurz w jajku, aby dokładnie ją pokryło, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na mieszance oleju z masłem – każdą różyczkę zazwyczaj wystarczy obrócić trzy razy, aby równomiernie się zrumieniła. Zdejmij, przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Rada: Nasz ulubiony zestaw to kalafior smażony z dodatkiem gotowanych ziemniaków

Kulinarna Polska
Smażone boczniaki w wegańskiej panierce 82

mleko pokryło wszystkie grzybki. Odstawiamy. Do głębokiego talerza wsypujemy siemię lniane i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy. To będzie nasze “wegańskie jajko” do panierki W drugim głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, czosnek granulowany, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy olej. Mieszamy nasze “jajko”. Bierzemy po kolei boczniaki namoczone wcześniej w mleku, zanurzamy w “jajku”, następnie obtaczamy z obu stron(...)bułce tartej i układamy na patelni. Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron. Smażone boczniaki podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem BBQ . Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj

Lamarida.pl
BUŁKI SEROWE + FILMIK 84

Bułki drożdżowe upieczone z serem smakują i pachną rewelacyjnie. Dodatek sera świetnie je wzbogaca. Są niecodzienne, efektowne i pyszne. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :   650 g mąki pszennej 1/2 szklanka mleka 1 szklanka wody (250 ml ) 5 łyżek oliwy z oliwek 50 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli  1 jajko  20 dkg sera żółtego(...)zaczynamy wyrabiać elastyczne zwarte ciasto.  Po wyrobieniu pozostawiamy je na 20 minut aby wyrosło.  Wykładamy je na stolnicę i lekko zagniatamy. Dzielimy na porcje i formujemy bułki. Przekładamy je na stolnice i pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły. Po wyrośnięciu smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy tartym serem.  Pieczemy około 35 minut w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlet jajeczny – wspomnienie dawnych lat 127

takie kotlety to też świetny pomysł na wykorzystanie jajek na twardo, które zostaną po jakimś przyjęciu. Składniki (na 5 kotletów) 5 jajek mała cebula pęczek szczypiorku kajzerka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Kotlet jajeczny – przepis Przyjmujemy, że jedno jajko to jeden kotlet, więc jeśli chcecie przygotować ich mniej lub więcej to zmieńcie ilość jajek. Zaczynamy od ugotowania(...)oczkach. Kajzerkę moczymy w wodzie, odsączamy i dodajemy do jajek. Cebulę ścieramy na małych oczkach, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem i panierujemy w bułce tartej. Następnie smażymy powoli na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Kotlety możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład surówką Colesław. Smacznego! Artykuł Kotlet jajeczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!