bułki - 33426 przepisów (strona:526/2229)

Tort makowo-orzechowy 141

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 149

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na
Bułki i rogaliki na słodko 174

Rogaliki cynamonowe     Drożdżówki z budyniem      Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe       Słodkie bułeczki z rodzynkami       Słodkie bułki z budyniem      Odrywane bułki dyniowe       Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym     Rogale maślane

Passions hobbies life
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 122

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania:   2 godziny Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka(...)olejem. Kroimy na 4 równe części. cof 9. Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Domowy kebab XXL, bułka oraz sos pochodzi z serwisu

karolgotuje
Pikantne bułki pszenno-żytnie 101

mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest szybkim pieczywem, w odróżnieniu od tego na zakwasie, które wyrasta kilkanaście godzin. Ale tym razem – szukając nowych smaków – stwierdziłem, że pozwolę drożdżom wyrastać nieco dłużej. To był całkiem niezły pomysł, jak się okazało. Bułki mają wyrazisty smak

Marder&Marder Manufacture
Panierowany filet rybny z musztardą i serem 142

duże filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem(...)jednej strony smarujemy musztardą i posypujemy ziołami prowansalskimi, przykrywamy plasterkiem sera zamoczonym w roztrzepanym jajku, Następnie panierujemy rybę: obtaczamy ją w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, Gotowe filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 168

działo przed dotarciem do sklepu, myślę, że szybkie opłukanie jest najlepszym rozwiązaniem.   https://youtu.be/Ig-9pxUD6oY Składniki na pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej: 500 g pieczarek 2-3 jajka bułka tarta pół szklanki passaty pomidorowej (120 ml) 2 szklanki wody (450 ml) 1/3 szklanki octu (100 ml) łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście(...)oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub szybko płuczemy pod wodą. Jeśli mamy większe egzemplarze, kroimy je w ćwiartki. Małe pieczarki pozostawiamy w całości. Obtaczamy je najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do rondelka wlewamy passatę, wodę, ocet; dodajemy cukier i przyprawy. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone placki z selera 118

tamtej pory nie ma dla mnie lepszego zamiennika znienawidzonych kotletów mielonych. Dziś przedstawiam wersję niskotłuszczową. Składniki (na 5-6 sztuk): duży seler (ok. 0,7 kg) 2 łyżki bułki tartej jajko pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz odrobina oleju Seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować seler do miękkości w osolonym(...)wrzątku. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Seler zmiksować blenderem na pulpę. Do selerowej pulpy dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą i zioła. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować formę do pieczenia, ewentualnie wyłożyć ją papierem do pieczenia. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować okrągłe placki grubości ok. 1-1,5 cm. Placki układać na blasze. Piec 20 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Frytki z cukinii 176

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania dla dzieci oraz przepisy na dania z cukinią . Składniki : 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mleka 6 łyżek bułki tartej Sól, pieprz 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Opis przygotowania: Do miski wbijamy jajko. Następnie do tego dodajemy również mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie(...)łączymy ze sobą. Później dodajemy również oregano i ponownie mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Następnie każdy kawałek cukinii maczamy kolejno w mieszance jajecznej i bułce tartej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie rozsmarowujemy na nim odrobinę oliwy z oliwek. Następnie słupki cukinii przekładamy na blaszkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bajgle z miodem i sezamem 95

Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu obgotowaniu zyskują twardą i chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Jeśli lubicie wczesne pobudki, ciasto na bajgle możecie przygotować wieczorem. Wtedy wkładamy je do miski, przykrywamy i trzymamy(...)lodówce. Rano utaczamy kółeczka, dajemy im chwilę podrosnąć, wrzucamy na wrzątek, smarujemy jajem, obsypujemy nasionami i do pieca! Gwarantujemy, że podczas śniadania rozejdą się jak… ciepłe bułki. Informacja dla tych co lubią i mogą pospać – zimne też są pyszne! U nas zagościły już na dobre i często pieczemy je wieczorem, wykładamy na kratkę, przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy

Tajemnice Smaku
Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami 165

Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i

Blog z Apetytem
Kanapka prosto z Nowego Orleanu Po-Boy 193

Kilka łyżek majonezu Kilka łyżek musztardy 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 szalotki drobno pokrojone Kilka łyżeczek sosu worcestershire Pieprz cayenne Sok z cytryny Kilka kropel tabasco Bagietka lub bułka 3 łyżki oliwy do smażenia 500 ml bulionu Przygotowanie Czas przygotowania kanapki zależy od rodzaju mięsa lub owoców morza, jakie użyjemy. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. Wrzuć pokrojona(...)Wtedy dodaj posiekane chili i wsyp odlaną kukurydzę, mieszając, smaż całość, aż kukurydza się przypiecze. W międzyczasie wymieszaj majonez, musztardę, sos, przyprawy, czosnek, szalotkę i sok z cytryny. Rozkrój bułkę na pół, posmaruj obie części sosem, połóż kilka kawałków sałaty, plasterki pomidora i pieczoną wołowinę z kukurydzą. Gotowe. Enjoy your Meal 🇺🇸 Artykuł Kanapka prosto z Nowego Orleanu Po-Boy pochodzi

RafalCook
Karp smażony 159

karp smażony to klasyk i mus na wigilijnym stole. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg karpia 3/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej Sok z 1 cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia 2 jajka Opis przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy oraz osuszamy i dzielimy na dzwonka. Następnie rybę doprawiamy(...)solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Karpia odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smak się przegryzł. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Pamiętaj by panierka nie była zbyt gruba, ponieważ nasiąknie wtedy mocno tłuszczem. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie smażymy karpia z każdej strony, aż się zarumieni dobrze. Po usmażeniu rybę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Cordon Bleu 120

kości. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g schabu bez kości 100 g sera 100 g szynki 2 jajka Olej do smażenia 200 g bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku oczyszczamy mięso. Ze schabu usuwamy wszelkie błony, tłuszcz czy przerosty. Następnie oczyszczone mięso kroimy na niezbyt grube plastry równej(...)każdego rozbitego mięsa układamy plaster sera oraz plaster szynki. Krawędzie kotleta zwijamy do środka, tak by powstał nam prostokąt. Każdy kotlet panierujemy w mące, następnie w rozbitym jajku oraz bułce tartej. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na złoty kolor z każdej strony. Artykuł Cordon Bleu pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne