bułki - 33426 przepisów (strona:525/2229)

Pizza serowa z ziołami 116

Czas czytania: 4 min Jednym z najpopularniejszych dań na świecie jest pizza, można zjeść ją w każdym zakątku świata! Wariacji na temat pizzy znajdziecie niezliczone ilości

SprawdzonaKuchnia.pl
Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym 2139

podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3/4 szklanki kwasnej śmietany pół pęczka świeżego koperku 1 płaska łyżka(...)mąki pszennej plus do obtoczenia pulpetów olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące, cebulę kroimy w kostkę i czosnek przeciskamy przez praskę, na dużej i głębszej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy

Blog kulinarny S9.PL
Kotlety ruskie 105

push({}); Składniki: 1 kg obranych ziemniaków, musimy wybrać gatunek dość mączysty 250 gram twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju(...)twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy cebulę, sól,pieprz, mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę, z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, jeśli mamy możliwość schładzamy je w lodówce ok godzinę lub trochę dłużej aby masa się zbiła, gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron

Blog kulinarny S9.PL
Bagietki czosnkowo-pietruszkowe 119

Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak samodzielnie przygotować bagietki czosnkowe . Dziś idę o krok dalej, przedstawiając Wam przepis na przygotowanie takich bagietek całkowicie od podstaw, łącznie z samą bułką. Powiem Wam, że te domowe są duuużo lepsze 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50-70 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli(...)nacinamy je ukośnie ostrym nożem. Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Można doprawić je niewielką ilością soli. Masło czosnkowo-pietruszkowe nakładamy w przygotowane w bułce nacięcia (ja nakładałam na koniuszek łyżeczki, a prawą ręką, nożem odginałam kawałki ciasta i zsuwałam nim masło z łyżeczki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut

Smaki Na Talerzu
Bułki na zakwasie 157

Zakwas wykorzystuje się głównie do pieczenia chleba. Bułki też wychodzą bardzo dobrze, ale lepiej nie przechowywać ich długo, bo mogą być zbyt zapychające ;) Przepis pochodzi z grupy "Chleb, bułeczki - sami pieczemy" od Macieja Dunin-Borkowskiego. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej "zwykłej" np. typ 500, 550 200 g mąki pszennej "razowej/pełnoziarnistej(...)blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 2 godziny. Pod koniec czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z wstawioną na dnie dodatkową blachą na wrzątek. Bułki nacinamy i wkładamy do piekarnika. Do dolnej blachy wlewamy szklankę wrzątku żeby wytworzyła się para. Pieczemy 20 minut i wyciągamy do studzenia na kratce. Nie kroimy gorących

W kuchni bez szafek
Zapiekane pulpety z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym 269

czubata łyżka koncentratu pomidorowego pół pęczka świeżej natki pietruszki pół szklanki wody ok 50-70 gram sera w kawałku u mnie grana padano olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę z marchewką podsmażamy na patelni(...)miski przekładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego, wyrabiamy ręcznie do połączenia się wszystkich składników, następnie formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej, obrane i przekrojone ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano pulpeciki

Blog kulinarny S9.PL
Kokosowe bułki bez glutenu i nabiału 231

Składniki na 9 średniej wielkości bułek: 200g ciepłej wody, 80g wiórków kokosowych, 50g łupiny (nasiennej) babki jajowatej*, 4 jajka, 1 łyżka octu najlepiej jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli. *polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor. Wykonanie: Wiórki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie blenduję. Dodaję jajka oraz ocet i mieszam(...)nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułki nie przypiekły się za bardzo). Smacznego

Saganek
Prosty pasztet z mięsa i warzyw z rosołu 109

warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka, 1,5 pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg 2 duże jaja L 4 czubate łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki(...)czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem z warzywami,(cebulę obrałam z łupiny), do miski z mięsem i warzywami wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, dolewamy trochę rosołu, całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy i przekładamy do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej, wierzch pasztetu posmarowałam pędzelkiem oliwą z oliwek i posypałam suszoną

Blog kulinarny S9.PL
Filety rybne w ziołowej panierce 107

mnie były podane w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 duże filety rybne u mnie akurat opakowanie kostki z mintaja 3/4 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 2 jajka sól, pieprz olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rybę rozmrażamy(...)osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, gotowe filety oprószamy solą i pieprzem, możemy skropić sokiem z cytryny, do miski/pojemnika przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy zioła i mieszamy, rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w ziołowej panierce, opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Bułeczki z serem i parówką 134

Bułki z serem i parówką Zapraszam na pyszne domowe hot dogi. Paróweczki zapiekane w cieście z serem i ketchupem, z pewnością podbiją serca zarówno dzieci jak i dorosłych.     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: parówki

Blog z Apetytem
Drożdżowe bułeczki z budyniem 122

drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką   Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Szwedzkie bułeczki(...)Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 500 ml mleka opcjonalnie 2-3  łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 1 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: kilka truskawek

Kulinarne przygody Gatity
Czosnkowe bułeczki 152

dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy na wysmarowanej masłem blasze, wierzch lekko spłaszczamy i nacinamy nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bułki smarujemy resztą mleka i oprószamy solą. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 220°C. Po upieczeniu bułki wykładamy na kratkę, studzimy

Qchnia po prostu
Szarlotka z budyniem i pianką 145

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na