bułki - 33426 przepisów (strona:525/2229)

Zapiekane bułki lub chleb 153

Macie problem z nieświeżą bułką lub chlebem można temu zaradzić. Dobry ,prosty sposób na odświeżenie pieczywa lub na podanie świeżego pieczywa inaczej np do potraw z grilaSkładniki 1 długa bagietka, angielka lub długi chleb 100 g masła rozpuszczonego kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka oregano i bazylii ( można pominąć … Czytaj dalej Zapiekane bułki lub chleb

gotuj ze mną
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 158

pieczywo na zakwasie z drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki a także pieczywo plecione. W książce znajdują się odręczne rysunki jak uformować okrągły bochenek chleba, bułkę okrągłą czy też bagietkę. Znajdziemy też przepisy na wszystkie zakwasy które zostały wykorzystane do przepisów w tej książce.  Dzięki tej książce przygotujecie w domu chlebowy koszyczek lub inne arcydzieło. Wszystko(...)góry. Po upływie 10- 20 minut formujemy owalne lub okrągłe bochenki  i wkładamy do koszyków lub do wysypanej mąką foremki.  Z tego ciasta możemy też przygotować małe bułki. Teraz trwa fermentacja końcowa czyli odstawiamy ciasto na 60-90 min.  Po tym czasie z koszyków ciasto przekładamy do formy lub uformowane bochenki przekładamy na zwykłą dużą blachę. Możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce 344

świeżą sałatką. Na pewno tym daniem zaskoczycie swoich domowników i… Drukuj Czas przygotowania: 25 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki ziemniaki bułka tarta + przyprawa do kurczaka lub gotowa panierka natka pietruszki olej przygotowanie Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj je przez 15 minut. Po tym czasie odcedź. W międzyczasie przygotuj panierkę(...)Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą do kurczaka i posiekaną natką pietruszki. Ilość przyprawy oraz jej rodzaj zależy od Ciebie, ale pamiętaj, aby panierka była dość słona Możesz też użyć gotowej panierki do kurczaka. Kiedy ziemniaki lekko ostygną, każdy kawałek zamocz w letniej wodzie, a następnie obtocz w przygotowanej panierce. Ziemniaki ułóż na blasze i skrop olejem. Piecz 20 minut

Via Gusto
Kotlety wegańskie z fasoli 213

żółtym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i zielonym groszkiem oraz bigosem z dyni. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym lub gulaszem. Składniki: 500 g białej fasoli 80 ml bułki tartej plus do obtoczenia (bezglutenowa może być) 3 cebule 1,5 szklanki ryżu plus 4 szklanki wody łyżka soli kala namak (ma smak jajeczny, jeśli możecie użyjcie 6 jajek ugotowanych(...)dodaję jajka starte na tarce o małych oczkach. Dodaję posiekany drobno koper, mieszam. Formuję kotlety, wychodzi ich cała masa! Starcza na kilka dni, można odgrzewać w piekarniku. Obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety z fasoli gotowe Przepis pochodzi z tej strony. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Smażone kalmary w panierce 144

krążków kalmarów (można kupić już gotowe – świeże lub mrożone) 3 rozkłócone jajka 1 i ½ szklanki panierki “panko” (do kupienia w dziale orientalnym w dużych sklepach) ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu cayenne / chilli ½ łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli morskiej ok. 0,5 – 0,7 litra oleju Jeśli używamy mrożonych kalmarów – rozmrażamy(...)zdejmujemy ją. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Przygotowujemy 3 miseczki do panierowania: w jednej rozkłócamy trzy jajka, do drugiej wsypujemy panko, a w trzeciej łączymy mąkę, bułkę, cayenne, czosnek i sól. Kalmary obtaczamy najpierw w miseczce z mąką, potem w jajku, a na końcu w panko. Najlepiej robić to za pomocą pałeczki lub widelca. Obtoczone w ten sposób

Poezja smaku
Cinnamon rolls czyli drożdżowe buły z cynamonem 238

Rano tylko wystawiam na blat kuchenny blachę, zdejmuję folię i po pół godzinki, gdy ciasto nabierze temperatury pokojowej piekę   Składniki na formę o średnicy 26 cm (około 10 bułek) 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli nadzienie: 3-4 czubate

greenscarf
Ciasto z malinami 171

mnie sera twarogowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;) dodatkowo u mnie: łyżka bułki tartej i łyżeczka aromatu waniliowego opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Piekę w foremce 20 x 20, przez godzinę lub do suchego patyczka. W oryginalnym przepisie blaszka(...)cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają

Zasmakuj Kuchni
Puszyste bułeczki z ziemniakami czyli lipiec w Piekarni Amber 139

długiej przerwie udało mi się dołączyć do Piekarni Amber. Tym razem z innymi blogerami piekliśmy bułki z dodatkiem ziemniaków. U mnie przepis trochę zmieniony, to wynik mojego gapiostwa, po prostu nie doczytałam dobrze składników. Na szczęście nic nie zaszkodziło to bułkom,które wyszły bardzo smaczne i na dodatek nic nie straciły ze smaku nawet

Polska Zupa
Ciasto z malinami 171

mnie sera twarogowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;) dodatkowo u mnie: łyżka bułki tartej i łyżeczka aromatu waniliowego opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Piekę w foremce 20 x 20, przez godzinę lub do suchego patyczka. W oryginalnym przepisie blaszka(...)cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają

Zasmakuj Kuchni
Puszyste bułeczki z ziemniakami 152

Dziś propozycja na pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo proste bułeczki śniadaniowe . Tajemniczym składnikiem, które czyni bułeczki tak wyjątkowymi  jest dodatek gotowanych ziemniaków. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Są tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia. Przepis koniecznie do wypróbowania. Najlepiej już dziś na obiad ugotuj dwa ziemniaki więcej. Składniki : 400 g mąki orkiszowej jasnej(...)zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 179

idealne w smaku i kształcie     Składniki: podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów w oliwie spora garść tartego sera, u mnie gouda pęczek natki pietruszki jajko i bułka tarta sól, pieprz do smaku opcja: wędzona papryka, niewiele, do smaku masło klarowane do smażenia potrzebne będą także: tłuczek do mięsa, folia spożywcza i folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z kurczaka(...)następnie w aluminiową. Zwijam jak cukierki. Następnie wkładam do wrzącej wody na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuję z folii i zanurzam w roztrzepanym jajku, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym maśle na złoto, gotowe odsączam na ręczniku papierowym. Podaję, SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 166

odstawiamy w ciepłe miejsce by zaczyn wyrósł. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wbijamy jedno jajko, drugie rozkłócamy i odlewamy z niego 3 łyżki do posmarowania wyrośniętych bułek, resztę rozmąconego jajka dolewamy do misy. Zagniatamy elastyczne ciasto, w połowie zagniatania wrzucamy miękkie masło. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem(...)kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Sok z miseczki możemy dodatkowo wlać w zakrętasy ślimaczka. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. Wyrośnięte bułki smarujemy zostawionym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy bułeczki ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor. Studzimy w blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 191

soli 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze(...)pół i na każdą połówkę połóż liść sałaty rzymskiej. Rozprowadź sos i połóż upieczone kotlety. Następnie nałóż po kolei grillowaną cukinię, plaster pomidora i kilka krążków cebuli. Przykryj połówką bułki z sezamem. Smacznego! The post Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
BUŁKI KAJZERKI 266

formujemy w kulę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. 6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki. 7. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować ( można też umieścić(...)dnie piekarnika naczynie żaroodporne z wodą). 9. Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni.  Udanych wypieków

Marcepanowa kuchnia