cukinie – 250g ricotty – 170g tuńczyka w oliwie – 100ml mleka – 3 jajka – 1 cebula – 50g parmezanu, tartego – 1 kromka chleba – 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej (lub bezglutenowej) – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, studzimy. Kromkę chleba rwiemy na kawałki(...)chleb, ricottę, tuńczyka i jajka, mieszamy. Do masy dodajemy parmezan, doprawiamy i mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy wydrążone cukinie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy posypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu cukinie odkładamy na 5 minut i podajemy. Smacznego! Artykuł Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongpush({}); Składniki: 11-12 usmażonych naleśników 1 duży por 5 jaj pół puszki kukurydzy ok 150 gram sera żółtego w kawałku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku bułka tarta jajka do panierowania, ja zużyłam 5 olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupiny, smażymy naleśniki i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia(...)Mieszamy z majonezem aż wszystkie składniki farszu się z sobą połączą, łyżkę farszu rozsmarowujemy na naleśniku a następnie zawijamy tworząc krokieta., krokiety panierujemy obtaczając je w roztrzepanym jajku i bułce tartej, gotowe krokiety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron, możemy podawać same lub z ketchupem czy sosem czosnkowym, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLnaprawdę bardzo smaczne i trzeba się pilnować, by nie zjeść zbyt dużo 😊😋 Składniki : kromki czerstwego pieczywa mozzarella (najlepiej w bloku) jajko (wystarcza na 6 kromek chleba pieczonego w keksówce) bułka tarta olej do smażenia Na kromce chleba ułożyć plastry mozzarelli gruba na 2-3 mm. Przykryć drugą kromką chleba. Tak przygotowany zestaw/carrozza obtaczać w rozbełtanym jajku, a potem w bułce
Weekendy w domu i ogrodziesmakują podane z ulubioną kaszą lub ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pożywny obiad dla całej rodziny :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 duża cebula 2 większe ząbki czosnku 2 papryki u mnie jedna czerwona i jedna żółta 4 liście laurowe 5-6 ziaren angielskich 4 czubate(...)ostra papryka, czosnek granulowany olej lub oliwa do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. W dłoniach formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące
Blog kulinarny S9.PLpory większość bułek, które próbowałam robić w domu nadawały się co najwyżej do wybijania okien. Ale skoro w domu pojawił się thermomix to postanowiłam go wykorzystać do przygotowania ciasta na bułki. Zrobiłam już je 2 razy. Raz ten sam przepis w thermomixie, drugi raz tradycyjną metodą mikserem i muszę wam powiedzieć że nie różnią się niczym w efekcie końcowym
Bernika - moj kulinarny pamietnikserem mozzarella, zapieczone w piekarniku. Pomysł na wyjątkowe śniadanie z podstawowych składników. Składniki: 4 parówki serdelki 4 pieczarki ser mozzarella (nie z zalewy) DODATKOWO DO PODANIA 1 świeża bułka staropolska masło 1 pomidor malinowy 2 jajka od szczęśliwych kur sól i świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na twardo. Od momentu rozpoczęcia(...)wrzenia przez 8 minut. Po ugotowaniu obieramy z łupinki, przekrawamy na pół i posypujemy szczyptą soli morskiej. Świeżą bułkę kroimy na kromki, smarujemy odrobiną masła. Pomidorka kroimy w ćwiartki, wykrawamy twarde środki. Obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem. NADZIEWANE PARÓWKI Parówki serdelki nacinamy wzdłuż, by można była je lekko rozchylić i wypełnić nadzieniem. Wykładamy je pokrojonymi w plasterki pieczarkami i tartą mozzarellą
ProstePesto.plpuszka ciecierzycy 100 g mrożonego zielonego groszku 200 g kukurydzy 200 g marchewek 100 g liści jarmużu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Bułka tarta 1 płaska łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka kuminu Olej Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i zmusimy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i drobno(...)Następnie przekładamy ją do miski i miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy również groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa, całość ponownie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy również sól, pozostałe przyprawy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta. Z gotowej masy formujemy klopsiki. Za pomocą łyżki nabieramy porcję masy klopsikowej i w rękach formujemy małe kulki. Klopsiki można upiec
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 75 g mąki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 5 czubatych łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka oczyszczamy z ewentualnych chrząstek i błon. Następnie kroimy mięso w większą kostkę (o boku ok. 3-4 cm). Do miski dodajemy pokrojone mięso, doprawiamy(...)lodówki. Do przygotowanego wcześniej ciasta dodajemy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy. Całe mięso musi być dokładnie pokryte ciastem. Następnie wyciągamy kolejno po kawałku kurczaka i maczamy go w bułce tartej. Tak robimy z każdym kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, (tak, by nuggetsy pływały w głębokim tłuszczu). Nuggetsy smażymy z obu stron na złoty kolor. Ogień nie może być zbyt duży
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCzas czytania: 2 min Zrobiłam malusieńkie jedno kęsowe mini pączki, które bardzo smakują dzieciom między innymi z powodu ich rozmiaru. Pączusie są świetne bardzo smaczne, choć
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Rogale marcińskie wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada . Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bagietki zytnio-piwne Dziś proponuję wam bagietki z dodatkiem mąki żytniej, miodu i piwa . Bagietki smakują wyśmienicie , ciasto jest delikatne, sprężyste i
SprawdzonaKuchnia.pl