bułki - 33426 przepisów (strona:536/2229)

Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką 186

świątecznego karpia. Zajrzyj również  tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam! Składniki: 4 filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Wykonanie: włączyć piekarnik, nastawić na 180`C rybę skropić sokiem z cytryny, posolić w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną(...)kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną piertuszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10 minut podałam z duszonym porem. Po przepis zapraszam tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki serowe 145

pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie z naszego ciasta drożdżowego odrywam kawałki i  formuję kulki , układam nie zbyt ciasno  w tortownicy w kółko , kiedy mamy przygotowane bułki , odstawiam pod przykryciem na 20 minut , następnie , do rozgrzanego piekarnika na 180  stopni na 20 minut . Po tym czasie bułki przekładam na deskę i odczekuję do wystygnięcia

Mój Smak
Kotlety z grochu ze szpinakiem 209

Składniki: 300 g puree z grochu 150 g szpinaku 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej gałka muszkatałowa majeranek, imbir papryka w proszku - słodka i ostra bułka tarta Wykonanie: puree przygotuj wg przepisu tutaj pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowny szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość połącz(...)puree grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 178

dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki do hamburgerów 164

ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko(...)posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży.  Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól  Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą

bistro mama
Kotlety z ryżu z pieczarkami i boczkiem 184

Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Składniki podsmażamy na oleju i odsączamy(...)ręczniku papierowym. Ryż przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażone pieczarki z cebulą i boczkiem i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Bułki śniadaniowe 284

Bardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek. 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania 10 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże(...)minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce

Bullio
Wytrawne drożdżówki 227

świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Na wierzch bułek , dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane

Codziennik Kuchenny
Kotlet szwajcarski babci Basi 233

Składniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw(...)złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem . Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej ( ja dodałam jeszcze łyżkę masła klarowanego -by było smaczniejsze). Na nim smażymy sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Po usmażeniu

Pysznosci Babci Basi
Wielkanocne jajka faszerowane z pieczarkami babci Basi 131

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : jajka ,( ilość wg. potrzeb) pieczarki, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, masło ( ja użyłam klarowanego ) bułka tarta, Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo . Cebulę i pieczarki drobno kroimy. i podsmażamy na maśle, dodając pieprzu i soli do smaku.   Studzimy, Ugotowane jajka przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy(...)jajka rozgniatamy ( lub blendujemy ) i dodajemy wraz ze szczypiorkiem do pieczarek. Całość doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem . Faszerujemy nimi pozostałe skorupki – połówki jaj, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Bułki pszenne 168

Wypróbowałam już kilka przepisów na bułki pszenne i muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych. Już samo wyrabianie ciasta jest bezproblemowe, pięknie rośnie a efektem końcowym są pyszne bułki, które można zjeść w zależności od dodatków zarówno na słodko jak i wytrawnie. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury. Składniki na ok. 8 sztuk: (przepis pochodzi

Simply Food