bułki - 33426 przepisów (strona:544/2229)

Zupa warzywna z pulpetami 152

ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki natki pietruszki (suszonej lub świeżej) ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka Przygotowanie W misce mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na pulpety (prócz mąki). Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki

e-PrzepisyKulinarne
Burgery wołowe 165

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wyśmienite burgery wołowe swojej roboty z domową bułką, karmelizowaną czerwoną cebulką i pysznym sosem. Przygotowując je w domu mamy pewność co zjadamy, a więc nie musimy się martwić co jest w środku i z czego to powstało Jako dodatek super się tutaj sprawdza karmelizowana cebulka, która smakuje(...)przepysznie. Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na bułki do hamburgerów to polecam skorzystać z  tego przepisu . Wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Przygotowując je z większej porcji możemy zaraz po upieczeniu zamrozić je i wykorzystać do przygotowania innym razem, bądź też nadają się idealnie na poranne śniadanie Polecam zrobić dla waszych facetów

Marta Gotuje
Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach 185

przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać   przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek jajka(...)drobniutko posiekać , dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schabowy drobiowy 167

Szybko i smacznie.  pierś z kurczaka  jajka majonez bułka tarta sól, pieprz zioła Małgorzaty Skworcu Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawmami i odrobiną majonezu.Plastry maczać w  jajkach, następnie w bułce tartej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI PSZENNE 151

Już dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy  Wykonanie; Drożdże zasypujemy(...)mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut        /źródło  Moje Twory Przetwory

Anioły w kuchni
Bułeczka Wielkanocna idealna do święconki 189

ciepłego lecz nie gorącego - 2 łyżki cukru -szczypta soli - 100 g rozpuszczonej letniej margaryny - 2 jaja     Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście  - roztrzepane jajko do posmarowania bułek - orzeszki ziemne( 30 szt na 10 bułek) Helio     Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól

Różowa kuchnia
Kotlety warzywne 214

Bogucice Składniki: 6 marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku  pieprz do smaku  5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć(...)praskę. Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawać

Krakowskie smaki Ani
Szwedzkie bułki z cynamonem i kardamonem 179

wyłożonej pergaminem. Posyp je dość intensywnie brązowym cukrem. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni, piecz bułki przez około 20-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Studź na kratce. Smacznego

Garniec Magalie
Bagietki korzenne 172

Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, a najbardziej kojarzona jest z Paryżem, pewnie dlatego często nazywana jest bułką paryską. Podobno wymyślona została przez piekarzy Napoleona, po to by ułatwić żołnierzom transport pieczywa-  długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki(...)nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i dopiekamy bagietki jeszcze przez 10-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułek). Upieczone bagietki studzimy na kratce

Smakowity Blog Kulinarny
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 272

trochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków). 3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min) Opanierowane

Nerds Kitchen
Trójkąciki z mięsa w waflu 198

rolowane,tylko w kształcie trójkątów.. 50 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1-2 łyżki śmietany  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  mąka ,jajko i bułka tarta do panierowania  2 wafle tortowe Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić.Na jednym waflu rozłożyć mięso mielone, przykryć drugim waflem.Zostawić na kilka minut, aby wafle(...)zmiękły.Pokroić w trójkąty .Panierować w mące, roztrzepanym i przyprawionym jajku i w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju [ ja smażyłam we frytkownicy]na rumiano z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Tort makowo-kawowy 203

nadchodzących Świętach. Skusiła mnie oczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam. Składniki: Blaty makowe 1,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 7 jaj 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 50 g orzechów włoskich olejek migdałowy Masa kawowa 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 g masła 2 łyżki wody różanej (w oryginale spirytus) Dodatki(...)minutach. Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki owsiano pszenne 149

mlekiem ale to wg gustu i smaku :) - sól 1.5 małej łyżeczki - cukier 1 mała łyżeczka - 15 g świeżych drożdży - olej lub oliwa 2 duże łyżki Dodatkowo na wierzch bułek - jajko - płatki owsiane Drożdże mieszamy z jogurtem ,cukrem i odrobiną ciepłego mleka ,zostawiamy na 5-10 min aż rozczyn urośnie. W misce mieszamy mąki ,płatki owsiane i sól , wlewamy wyrośnięty rozczyn(...)kajzerki wedle gustu :)  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem a na wierzch posypujemy płatkami owsianymi , rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy  bułki ,pieczemy 20 minut na grzałkach góra i dół. Jak chcemy złocistą i "mocniejszą "skórkę to dopiekamy jeszcze 6 minut na termoobiegu . Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostygnięcia

Wypieki Rene
Drożdżówki z serem 158

Pulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :) Składniki : Ciasto - 560 g mąki pszennej  ( u mnie typ 480 ) - 220 g cukru - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka 3% - 2 jajka(...)wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15- 20 minut ,muszę nabrać brązowego koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego

Wypieki Rene
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 163

Miały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam ,że chyba zrobię coś innego , coś czego jeszcze nie robiłam ....i spróbowałam upleść chałki czy warkocze ;)      a jak już rosły to przyszło mi na myśl ,że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek(...)folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę  i dzielimy na 12 części po ok 85 g ,ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :) dlatego jedna chałeczka jest z 5 pasm :) Formujemy wałeczki o długości 35 cm  i pleciemy warkocze ,  uplecione kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem

Wypieki Rene