Czekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam
pink envelopePonieważ miało być fit to nie ma mąki, jednak bez czekolady nie było by takie fajne hehe. Hmm ciasto wyszło obłędnie, do kawy idealne i nie
Niezły MłynekSernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na
BullioPieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych(lion)z truskawkami i jagodami (potem jeszcze jogurtem z mascarpone)(inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam
More food, love and dreamspowstały "tulipankowe zagniecenia papieru". Tulipankowe, gdyż Strzępiaki pieczemy na wzór babeczek tulipanów.Przygotowanie do pieczenia:Wyjmujemy ciasto z lodówki. Bierzemy foremkę wyłożoną papierem i wykładamy ją w środku ciastem. Spód normalnie, a boki wylepiamy na papierze ponad wysokość foremki silikonowej. W ten sposób tworzymy nasze strzępy. Każdą wyłożoną foremkę wkładamy na chwilę do lodówki. Gdy wszystkie będą gotowe wkładamy(...)rozpuszczoną żelatyną i przelej ją do reszty czekoladowego proszku. Szklankę wsadź do większego naczynia z zimną wodą, aby całość nieco przestudzić. Wymieszaj i znowu stopniowo dodawaj do ubijanego kremu.Gdy krem uzyska odpowiednio gładką konsystencję, włóż go do lodówki do stężenia.Wykonanie babeczek:przygotowane kruche spody1 bananprzygotowany krem czekoladowyprażony amarantusDo przestudzonego kruchego ciasta nakładaj małe kawałki bananów, lekko dociskając do spodu.Krem
Eat ShrimpsTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie
Niezły MłynekSkładniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 ml wody 400 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 3 laski cynamonu GUSTUS 3 łyżeczki cukru (jeżeli
Niezły Młynekminut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej. Białka ubijamy
kolorowotorcikowobitą śmietaną. Do tego oczywiście aromatyczna herbata i… każdy dzień będzie udany Czasem trzeba zatrzymać się na chwilę, usiąść przy herbacie, słodkim cieście i po prostu delektować się chwilą. A taka szybka czekoladowa rolada z bitą śmietaną będzie do tego idealna Zgodzicie się? To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest naprawdę proste. Pyszny biszkopt, bita(...)śmietana. Idealna rolada do weekendowej kawy lub herbaty. Polecam też przygotować taką roladę na różne uroczystości. Spróbujcie. Składniki: Na czekoladową roladę: 5 jajek 150 g cukru 150 g mąki pszennej 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 400 ml śmietany 30%-36% (zimnej z lodówki) 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 fix do śmietany Przygotowanie
Słodkie okruszkipół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut.Ciasto w piekarniku powinno podwoić swoją objętość,Wyjmujemy z piekarnika, lekko przestudzamy i kroimy każdy z placków na 4 części.Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia(...)marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy.Tak przygotowane pierniki przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy deseczkę i obciążamy (np. słoiczkiem z dżemem).Tuż przed Wigilią dekorujemy piernik polewą czekoladową.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki
W mojej holenderskiej kuchniGóra "Michałków", odrobina śliwek i orzechów, a do tego czekoladowy smak zwieńczony subtelną nutą śmietanki. Wystarczy kawałek, a poziom endorfin rośnie i można zapomnieć o jesiennych nastrojach. CIASTO MICHAŁEK Składniki: biszkopt: 4 jajka 1,5 szkl mąki 260 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne(...)cukru przekładamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa czekoladowa. Masę studzimy. Białka ubijamy na sztywno dodając 150 g cukru, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy ostudzoną masę czekoladową, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez
Bon appetit mon amieBABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE MIODOWNIK KRÓLEWSKI KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY SERNIK Z MALINAMI SERNIK Z KASZĄ MANNĄ SERNIK
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia(...)samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami i posypką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiCiasto Czarny Las, znane również jako Schwarzwälder Kirschtorte, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie. Pochodzące z Niemiec ciasto łączy w sobie głęboką czekoladową bazę z lekką śmietaną i soczystymi wiśniami, tworząc kompozycję smaków, która zachwyca podniebienia od pokoleń. Najczęściej jest przygotowywany w formie tortu, ja jednak zrobiłam go w prostokątnej blaszce, dzięki czemu łatwiej jest go podzielić
e-PrzepisyKulinarne