Świąteczny mus czekoladowy Lubicie szybkie czekoladowe desery? Dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny mus czekoladowy. Prosty w przygotowaniu i dosłownie rozpływający się w ustach. A dlaczego świąteczny? Bo dodałam do niego świąteczne przyprawy i podałam go na piernikowym cieście. Koniecznie spróbujcie. Prosto, pysznie i czekoladowo Składniki: 120 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 140 g mascarpone Formagia
Słodkie okruszkiGotowe w : 3 h Ciasto bananowe powstało ze składników, które miałam w domu. Efekt końcowy był rewelacyjny! Wystarczyło pół dnia i ciasto zniknęło z blaszki. Do przepisu użyłam orzechów włoskich, ale myślę, że śmiało można je zastąpić płatkami migdałowymi, natomiast polewę karmelową można zamienić na czekoladową. Jeżeli nie macie tortownicy to ciasto można upiec tak jak chałkę. Składniki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymąka pszenna- 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki (na później- po podzieleniu ciasta na 2 części) * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 1 szklanka * oranżada*- 1 szklanka * jajka- 5 szt. * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * kakao- 2 czubate łyżki * kilka kropli aromatu pomarańczowego * tradycyjna polewa czekoladowa- z tego przepisu Jajka wraz z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Ciągle(...)sosu) jasnego ciasta wylać na środek formy, na nią wlać chochelkę ciemnego ciasta- wlewać tak na przemian, aż do wyczerpania ciasta. Piec w 180 stopniach przez 45 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Ostudzić. Polać polewą czekoladową. Smacznego! 😋 * zamiast oranżady można użyć Fantę/Mirindę, które dodatkowo swoim smakiem wzmocnią aromat pomarańczowy
Kraina Miodem PłynącaPyszne Ciasto - Sernik Cytrynowy na ciasteczkowym spodzie, w polewie czekoladowej. Robi się go szybko a smakuje idealnie. Polecam :) SKŁADNIKI na 12 porcji: Spód 150 g,ciastek czekoladowych 4 łyżki masła roztopionego Polewa 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady Ciasto 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 1/2 szklanki cukru Sok z 1 cytryny 1 /2 szklanki rodzynek
Gotowanie Patkiprzepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych - zastąpiłam siekanymi migdałami
sierotka maRysia w kuchnigładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone
W kuchennej krainieDziś eksperymentowałam z serniczkiem bardzo zbliżonym do sernika z rosą, ale jednak z subtelnymi zmianami. Czekoladowa polewa dodaje niezwykłego smaczku. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru
Kuchnia BeatyCzekolado-banowe ciasto z fasoli; z gorzką czekoladą i wiśniami Ciasto genialne, wilgotne i obłędnie czekoladowe. Nic dodać nic ująć. Wytańczona. Z lekkim bólem nóg wróciłam sobie nad ranem. Spaś poszłam o tej o której zazwyczaj wstaje w tygodniu, ale za to z wielkim uśmiechem na twarzy. Bo naprawdę dobrze się bawiłam i w takich momentach żałuję(...)mąki żytniej 15-20g kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia jajko cynamon coś do posłodzenia +gorzka czekolada (można dodać do środka, lub posypać nią ciasto już po upieczeniu) Fasolę zmiksować z bananem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Ew. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez
More food, love and dreamsPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna
Smakołyki Berenikiłyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do białek wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Drugą szklankę mleka wraz z cukrami(...)następnie odsączone). Galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne miejsce do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchniCiasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam. SKŁADNIKI : 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt 25/32 cm, smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota oraz dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach
Kulinarne Fantazje Mariolikawy, herbaty lub szklanki mleka. Podczas pieczenia zapach amoniaku nie należy do przyjemnych, ale po wystygnięciu ciastek już go nie czuć. Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je upiec! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady (74 % kakao) 2 łyżeczki amoniaku(...)szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciastka
Oryginalny smakWitam Was jesiennie i od razu zapraszam na coś na poprawę humoru:) Duuuża dawka czekolady wnet da nam wszystkim potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia
Domowe ciastawersji rodzinnej czyli na dużą blachę. W sam raz na większe i mniejsze uroczystości, podzielne i po prostu pyszne ciasto. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki tortowej(...)ostygła po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do naszej śmietanowej masy, ciągle miksując. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę. Na czekoladowym biszkopcie układamy plasterki bananów, następnie wykładamy masę i posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na około
Cukiernia Pychotkiproszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Na samym końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki w kształcie gwiazdy lub zwykłej tortownicy. Piec w temp. 180C około 45 min. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kolejnym dniem stawał się lepszy. Miękki, nie wilgotny, ale nie przesuszony. Doskonały do krojenia w plastry grubsze i cieńsze. Wyjątkowego aromatu dodają mu suszone owoce, kakao gwarantuje czekoladowy posmak i piękny kolor, miód i korzenne przyprawy - trwałość. Trwałość tak naprawdę to niewielka zaleta, przy podanych proporcjach zniknie - kromka po kromce, w kilka mroźnych poranków(...)piekłam w silikonowej ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( grzałka góra - dół ) i pieczemy przez około 40 - 50 minut, aż wierzch stanie się ciemno - czekoladowy, a patyczek wbity w środek ciasta wyciągniemy suchy. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku około 5 minut, wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Świeży jest doskonały - miękki, wyrazisty w smaku
Kronika PiekarnikaTęczowa kraina Ciasto bez pieczenia, na pysznym czekoladowym spodzie z popcornem, masa serowa z galaretkami. Składniki: · 3 serki homogenizowane waniliowe · 3 galaretki ( żółta, czerwona, zielona) · 1 opakowanie małe popcornu · 2 czekolady mleczne(...)Ponownie ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem pudrem. 14. Dekorujemy ciasto. 15. Układamy owoce. 16. Ciasto gotowe
Kulinarna Chwilazmielony ser. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Na wyścieloną papierem do pieczenia formę (o wymiarach 20 cm x 30 cm) wylać i rozsmarować równomiernie ciasto, a na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 – 60 minut, do czasu zarumienienia. Wystudzone ciasto polać zimną polewą, rozsmarować równomiernie po górze i posypać kokosem(...)Krok po kroku: 1. Część składników rozpuścić 2. Zmielić ser 3. Dodać żółtko do masy czekoladowej 4. Zmiksować połowę ciemnej masy z mąką 5. Dodać ubite białko 6. Wylać ciasto na blachę 7. Utrzeć masło z cukrem i dodać żółtka 8. Stopniowo dodawać ser 9. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą serową 10. Wylać masę na ciasto 11. Wystudzone
KuchniaWeDwoje.plMasa serowa: 700 g sera białego 4 jajka 200 g cukru ½ kostki masła Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, kakao, cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser. Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika. Resztę masy zmiksować z mąką i proszkiem(...)górze i posypać kokosem. Krok po kroku: 1. Część składników rozpuścić 2. Zmielić ser 3. Dodać żółtko do masy czekoladowej 4. Zmiksować połowę ciemnej masy z mąką 5. Dodać ubite białko 6. Wylać ciasto na blachę 7. Utrzeć masło z cukrem i dodać żółtka 8. Stopniowo dodawać ser 9. Ubić białka i delikatnie
KuchniaWeDwoje.plół tabliczki czekolady. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają pozostać grudki). Dodać pokrojoną czekoladę bądź kropelki czekoladowe. Ponownie wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Smacznego
Moja kraina smakówtarta lamington. Jest to wariacja na temat pewnych australijskich słodyczy z czekoladą, wiórkami kokosowymi i malinami w roli głównej. Pyszność nad pysznościami! 🙂 Dania Deser Kuchnia Australijska , Wege Keyword ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , galaretka , owoce , tarta Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 1,5 godziny Składniki Kruchy spód 2 jajka 1 szczypta(...)Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić ciastem tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez 20 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez ok 15 minut w opcji pieczenia góra + dół. Wyjąć i ostudzić. Warstwa czekoladowa Mleko z czekoladą podgrzać w rondelku aż do pełnego rozpuszczenia czekolady
Modern Cave Girl