Ciasto miodowe z kawałkami jabłek, z budyniowym kremem chałwowym oraz polewą czekoladową. To kolejna propozycja na niedzielny lub świąteczny wypiek. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień po przygotowaniu, kiedy krem nabiera pełni smaku. Ja wykorzystałam jedno 200 g opakowanie chałwy, ale wydaje mi się, że większa jego ilość (np 300 g) dałaby jeszcze intensywniejsze odczucia smakowe Biszkopt miodowy
Smaki Na TalerzuWilgotne ciasto serowe z serkiem mascarpone Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne ciasto serowe z mascarpone . Kilka chwil przygotowań i już można piec. Dzięki dodatkowi serka mascarpone ciasto wychodzi bardziej wilgotne i ma przyjemny, delikatnie serowy posmak. U mnie dziś wersja waniliowa, jednak śmiało możecie np. przygotować wersję pomarańczową lub inną. Wystarczy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy(...)minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Uwaga! Każdy piekarnik piecze inaczej, czasem ciasto będzie wymagało krótszego/dłuższego czasu pieczenia. Zawsze sprawdzamy je patyczkiem. Ciasta nie pieczemy za długo, bo straci wilgotność. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie czekoladowa polewa i kolorowa posypka (dzieci chciały ;)). Smacznego Serowe ciasto mascarpone – proste i pyszne *Wpis
Słodkie okruszkiosób z alergią na kakao, karob jest zbawieniem- wszelkie ciasta z jego użyciem, są dla mnie alternatywą do czekoladowych słodkości- gorąco polecam wprowadzić go do swojej diety. Wracając do ciasta, lekkie, puszyste, dosładzane daktylami na mące gryczanej (niezawierającej glutenu) z listkami świeżej mięty, które były w tym wypadku strzałem w dziesiątkę. Ciasto idealnie sprawdza się w towarzystwie kawy czy herbaty
healthy dreamsBardzo proste, mocno czekoladowe, lekko wiglotne i chrupiące od orzechów takie właśne jest to ciasto. To ciasto w sam raz dla miłośników czekolady i dla osób, które nie przepadają za ciastami z kremem. Kilka akcentów świątecznej dekoracji i mamy fajne ciasto na świąteczny stół. Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłam ze strony MojeCiasto.pl. składniki: 4 jajka 100 g cukru
Monia miesza i gotujeplanowanie zostawiacie na ostatnią chwilę? Chcecie nieco odmienić swój świąteczny stół? Przygotowałam dla Was małą ściągawkę- a może coś wpadnie Wam w oko! POMYSŁY NA CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK
Gotowanie to kochanieMiłośników czekolady, zapraszam na baardzo czekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego. Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :) Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada
Smaki Edytydelikatnie mieszamy. Gotową masę kupkami wykładamy na ciasto. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. lub więcej. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy np. posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. składniki na polewę do ciasta: 60 g masła 1 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru
Domowy Smak JedzeniaCiasto smakuje wybornie i jest proste w przygotowaniu. Zamiast suszonych śliwek, można użyć oczywiście innych owoców, zatem do dzieła i ciasto na weekend gotowe ! :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki . Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Polewa czekolada 3. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto
Gotowanie...to proste !Chyba nie muszę pisać o cieście “Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość
KuchniaWeDwoje.plChyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy
KuchniaWeDwoje.plesensji pomarańczowej lub startą skórkę pomarańczową. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić.Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Babka czekoladowo-migdałowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego(...)ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego
Wanilia i Kardamon