zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam, pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który wspominam poniżej, z powodów bardzo konkretnych(...)masy przesiewamy mąkę z dodatkami, naprzemiennie z dolewaniem jogurtu z dodatkami. - cały czas mieszamy trzepaczką. Powstała masa będzie bardzo gęsta. Dosypujemy orzechy, daktyle i mieszamy całość łyżką. Przekładamy ciasto do formy keksowej - u mnie krótka, silikonowa. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 min, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut w otwartym piekarniku i gotowe. Najsmaczniejsza
Kronika PiekarnikaDodać zimny sos czekoladowy, wymieszać. Dodać migdały, przesianą mąkę i zapach. Wymieszać do połączenia. Blachę o wymiarach 22x30 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę czekoladową, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiKrem budyniowy: 2 budynie (70g bez cukru)-ulubiony-inny niż do masy sernikowej 2-3 łyżki cukru 600 ml mleka 200 g masła Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady deserowej 100 ml śmietanki 30% 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką(...)częścią sernika. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekolady dzielimy na kostki, przekładamy do metalowej miski, którą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stanie się płynna, dodajemy śmietankę i energicznie, przy pomocy różdżki, łączymy z czekoladą. Lekko studzimy. Masę czekoladową wylewamy na wierzch przygotowanego ciasta. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto przekładamy do lodówki
R'n'G KitchenZebra – znacie to ciasto?Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało!Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra.Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego!Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:( na ok.15 szt )- jajko – 2 duże szt.- cukier – ok. 2/3 szklanki- mąka pszenna(...)łyżeczkaDODATKOWO:- polewa czekoladowa – 200 ml- kokos – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości
Ostra na SłodkoPuszyste, miękkie i pyszne pączki z masą krówkową o smaku czekoladowym. Innych mój syn nie jada. Składniki ciasto 4 szkl mąki 10 żółtek 125 g cukru 70 g drożdży 80 g rozpuszczonego masła ok, 1 szkl ciepłego mleka 1/4 szkl spirytusu dodatkowo masa krówkowa czekoladowa cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatycukier – 100 g * mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt POLEWA CZEKOLADOWA: * dobrej jakości czekolada – 50 g * masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie(...)ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA: Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta. Polewamy czekoladą i zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoPiernikowe ciasto to idealne ciasto na świąteczny stół. Wychodzi bardzo wysokie, puchate i wilgotne, nie zapycha. W dodatku do jego wykonania nie potrzeba jajek i miksera, wystarczy tylko ,,rózga''. Można polać polewą czekoladową, ale ja wybrałam cukier puder. Ciasto obłędnie pachnie przyprawą do piernika, powidłem śliwkowym i suszonymi śliwkami. Musicie koniecznie upiec takie ciasto. Słodkich i udanych wypieków
Izabelawkuchniowocowym, nawet posmarowane masłem. Polecam do kawy Smacznego Ciasto kukurydziane z polewą deserową HELIO SKŁADNIKI: 3 jajka serek homogenizowany z wanilią 150 g 5 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty z wanilii lub aromatu waniliowego polewa czekoladowa HELIO Uwagi do przepisu: Wszystkie składniki mam w temp(...)temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół bez termoobiegu. W misce mieszam mikserem wszystkie składniki do napuszenia, kilka minut. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę, dekoruję polewą HELIO . Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchnikiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni. Chodziło za mną coś słodkiego, coś czekoladowego… ale na samą myśl o ucieraniu, miksowaniu, dosypywaniu, odmierzaniu nie chciało mi się nawet wchodzić do kuchni. Jesienno-zimowa aura i brak słońca dodatkowo nie pomagały i pogarszały kiepski już(...)Włączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska
Moja DelicjaMarysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki
Ala piecze i gotujejego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie. Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi
Kuchnia w czekoladziekąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia do drugiej miski dodajemy mąkę, cukier oraz jajka, mieszamy następnie wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową i mieszamy do połączenia składników do foremek lub formy np. silikonowej nalewamy ciasto, następnie układamy na wierzchu maliny, delikatnie je wciskając w masę czekoladową pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( warto sprawdzić patyczkiem
Słodkie zapomnieniewypożyczyła dla mnie z biblioteki pierwszą książkę kucharską pt. Gotuj z Kubusiem Puchatkiem i mając 7 lat sama smażyłam tosty francuskie z miodem, piekłam kruche ciasto z jabłkami i robiłam czekoladowe ciastka owsiane. I nikt nigdy nie krzyczał na mnie kiedy coś wybrudziłam, zbiłam, popsułam lub kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam je do mocno nagrzanego piekarnika(...)krem budyniowy, truskawki, ptasie mleczko i galaretka. Prosty przepis ale idealny na wspólne gotowanie z dziećmi. Poza tym truskawki, ptasie mleczko i galaretka oraz krem budyniowy i mięciutki spód ciasta to takie połączenie, które zasmakuje każdemu dziecku! Ciasto podobno wyszło pyszne, wiem, bo dwa nieposłuszne skrzaty w środku nocy wykradały kawałek po kawałku nim galaretka zdążyła jeszcze stężeć. I tylko
Mango PapajaCiasto miodowe z kawałkami jabłek, z budyniowym kremem chałwowym oraz polewą czekoladową. To kolejna propozycja na niedzielny lub świąteczny wypiek. Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień po przygotowaniu, kiedy krem nabiera pełni smaku. Ja wykorzystałam jedno 200 g opakowanie chałwy, ale wydaje mi się, że większa jego ilość (np 300 g) dałaby jeszcze intensywniejsze odczucia smakowe Biszkopt miodowy
Smaki Na TalerzuWilgotne ciasto serowe z serkiem mascarpone Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne ciasto serowe z mascarpone . Kilka chwil przygotowań i już można piec. Dzięki dodatkowi serka mascarpone ciasto wychodzi bardziej wilgotne i ma przyjemny, delikatnie serowy posmak. U mnie dziś wersja waniliowa, jednak śmiało możecie np. przygotować wersję pomarańczową lub inną. Wystarczy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy(...)minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Uwaga! Każdy piekarnik piecze inaczej, czasem ciasto będzie wymagało krótszego/dłuższego czasu pieczenia. Zawsze sprawdzamy je patyczkiem. Ciasta nie pieczemy za długo, bo straci wilgotność. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie czekoladowa polewa i kolorowa posypka (dzieci chciały ;)). Smacznego Serowe ciasto mascarpone – proste i pyszne *Wpis
Słodkie okruszki