sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni. Następnie dodaje miodu i dalej prażę do uzyskania konsystencji(...)tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Rozmieść ciasto równo w formie. Piecz ciasto w 170*C przez około 30minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź, wyjmij z formy, odklej od papieru do pieczenia a następnie włóż z powrotem na ten sam papier do tej samej formy. (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić) Poncz Wymieszaj
SmartBake.pluspokoić pieseczka i wsypuję do miski słuszną porcję siekanej czekolady i pokrojone truskawki. To właśnie te dwa składniki przyjemnie rozpieszczą Wasze podniebienie, gdy wgryziecie się w czekoladowe muffiny końca maja :) Kakaowe, wilgotne ciasto muffinek nakrapiane pysznie roztopionymi kawałeczkami czekolady i słodkimi truskawkami uprzyjemni każdy dzień, nawet te deszczowe i nieco ponure. Całość zwieńczona migdałową kruszonką, która dodaje muffinkom chrupiącego akcentu(...)uwydadnia, jak w przypadku czekolady :) A zatem jeśli macie ochotę na małe co nie co w truskawkowym sezonie, to koniecznie upieczcie sobie czekoladowe muffinki z tymi owocami i kruszonką - to rozkosz mieszcząca się w dłoni! :) Czekoladowe muffiny z truskawkami i kruszonką na ok. 12 muffinek Potrzebujesz: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumpkin Bread Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumppkin Bread W dzisiejszym filmie polecam szybkie i proste ciasto dyniowe . Dynia i sporządzone z niej puree to składnik uniwersalny, używany do wielu słodkich i wytrawnych przepisów - w filmie wyjaśniam, ja je przygotować. Ciasto dyniowe z jabłkami jest bardzo łatwe, idealne dla początkujących (to przepis(...)miksera, wszystko wystarczy szybko wymieszać trzepaczką). Korzenne ciasto tworzy z jabłkiem idealny duet. Warto jednak spróbować wersji z innymi owocami (brzoskwiniami, śliwkami czy gruszkami), z czekoladą lub orzechami. Jesienne ciasto z dynią świetnie smakuje z kremem na bazie kremowego serka kanapkowego (cream cheese), ale do udekorowania sprawdzi się też polewa czekoladowa, karmelowa, lukier lub cukier puder. Domowe ciasto dyniowe
Lekcje w kuchniPyszne ciasto z makiem,jabłkami ,orzechami i polewą czekoladową....Wilgotne i mięciutkie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli makowców. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i Wigilię,ale również do niedzielnej kawy. Ciasto jest trochę pracochłonne ale efekt zdecydowanie jest tego warty,polecam i zapraszam po przepis
Swojskie jedzonkoCiasto z owocami,masą budyniową i polewą czekoladową. Tym razem z brzoskwiniami,ale możecie wykorzystać inne owoce. Sama piekłam już kilka wersji i wszystkie były pyszne. Składniki na ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maki 150 ml oleju 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń
Agusiowe smakołykiwygraj przydatne w kuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki. Proszę przeczytaj regulamin i zasady konkursu (aby nie było niedomówień i rozczarowań) Zabawa potrwa
Przepisy Aleksandrymiseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt czekoladowy, bez problemu(...)dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki
Anioszek w kuchnisztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały cas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy(...)ponczu. Smarujemy 1/2 masy. Wykładamy na nią ciasto z dziurami, do każdej dziurki nakładamy tężejącą galaretkę. Na całość wykładamy równomiernie pozostałą masę. Przykrywamy drugim ciastem kakaowym, nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. powycinany biszkopt jasny
Domowy Smak Jedzenianawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy
moj przepis nanawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy
moj przepis nanawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy
moj przepis nanawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone
moj przepis naślimaczków – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM Składniki: Ciasto : 400g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli dodatkowo: krem czekoladowo – orzechowy do smarowania jabłka prażone Jak zrobić ślimaczki drożdżowe z czekoladą(...)sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy cienko kremem czekoladowym, potem prażonymi jabłkami, zwijamy w roladę. Potem ostrym nożem kroimy plastry
Dorota Smakujezawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka - 2 łyżki kuleczek czekoladowych - 2 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g mąki(...)wymieszaj w misce z cynamonem. Do miski z masą dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie, dodaj jabłka i wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Ciasto wylej do formy, duża tortownica. Na wierzch posyp kuleczki czekoladowe. Pieczemy godzinę do suchego patyczka. Temp. 170 - 180 stopni C. Grzanie: dół. (mój piekarnik piecze dobrze i ja piekę ciasto zawsze w temp. 170 stopni
SMYKWKUCHNIkoniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką czekoladową i piec w nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata