Robiłam już roladę czekoladową , truskawkową , a dzisiaj przyszła pora na roladę z galaretką. Jest bardzo delikatna i smaczna, a do tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru
To co lubię - gotuję i polecamwymieszałam szpatułką, żeby się wszystko połączyło. Gotową masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam(...)Rozłożyłam połowę powideł śliwkowych i rozsmarowałam na całym krążku. Na powidłach położyłam połowę kremu śmietankowego. Równomiernie posmarowałam. Ułożyłam drugi krążek ciasta i napączowałam. Wyłożyłam dżem wiśniowy, który rozsmarowałam na całej powierzchni, a na nim rozłożyłam i rozsmarowałam mus czekoladowy. Kolej na trzeci krążek, który również polałam ponczem. Posmarowałam resztą powideł śliwkowych i wyłożyłam resztę kremu śmietankowego. Wierzch przykryłam ostatnim czwartym
Kuchnia u KrysiNoel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia. Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też(...)bardziej gęstą niż nutella. Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie. Krem czekoladowy Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady 200 g śmietany 30% 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej Czekoladę drobno siekam. Śmietanę mocno
Cztery Fajerytych, którzy nie nastawili Staropolskiego, mam pyszny piernik z kremem czekoladowym, taki dosłownie last minute. :) Składniki 1 kg mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody 1/4 szkl. mleka 25 dag margaryny opakowanie przyprawy do piernika Cukier z margaryną, mlekiem, miodem i przyprawami podgrzewamy mieszając, aż się połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej(...)puch następnie dodajemy partiami syrop czekoladowy, a na koniec w kilu porcjach mleko w proszku.W międzyczasie podgrzewamy dżem z galaretką, aż rozpuści się żelatyna. Złożenie ciasta - placek/krem/placek/dżem/krem/placek wierzch można dodatkowo polać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęściecukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 80 g cukru pudru 120 g masła 4 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka(...)przemian jasne i ciemne ciasto. Należy zrobić dwa takie metrowce, ponieważ jeden byłby za długi ;) Wierzch i boki ciast również wysmarować kremem. Oba metrowce schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: W tym celu mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się
Nastoletnie Wypiekaniełyżki cukru 2 łyżki masła 1 cukier wanilinowy Ponadto polewa czekoladowa Wykonanie: Margarynę, cukier. kakao rozpuszczamy w rondlu odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy(...)rozrabiamy budyń z cukrem, cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy, pod koniec gotowania dodać masło i energicznie wymieszać do rozpuszczenia się masła. Ciasto przekładamy gorącym budyniem. Polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewoprzepis na te pyszne ciasto alkoholowe . W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano. A ja w dzisiejszym poście przypomnę jak to kiedyś nasze babcie robiły te Ciasto. Jak wykonać ciasto pijak pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO PIJAK klasyczny przepis(...)Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej. 5.) Polewa czekoladowa . Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników i mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy). Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi. UWAGI: Ciasto przechowujemy w lodówce. | TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy
RITA food channelPolewa czekoladowa przygotowana na trzy sposoby: ze śmietanki i czekolady, z czekolady, masła i mleka oraz z użyciem kakao. Uniwersalne przepisy na polewę czekoladową, którą udekorujesz wszelakie słodkie wypieki, szczególnie serniki, torty, WZ-ki, muffinki, ciasto marchewkowe, szpinakowe i wiele innych. Z domową polewą czekoladową przygotujesz najlepszy świąteczny mazurek, udekorujesz mini wypieki, np. bezy. Zapraszam po moje trzy sprawdzone przepisy
Zasmakuj KuchniKremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą oba smaki. Odpowiednie ciasto na każdą okazję. Serników robię sporo, piekę również dość często biszkopty, ale po raz pierwszy upiekłam oba jednocześnie. Obawiałam się nieco, że po obróceniu ciężki sernik zbyt mocno przygniecie delikatny
Kuchcik gotujeułatwić Wam poszukiwania :) Udanych wypieków :) Sernik z czereśniami Placki serowe z czereśniami Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze Knedle z czereśniami Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami Dżem czereśniowy z nutą wanilii Kruche ciasto z czereśniami i budyniem
My simple kitchenDziś przepis na mega proste ciasto bez gotowania. Ja robiłam je z dwóch budyniów czekoladowego i śmietankowego bo akurat takie miałam, ale gdy użyje się jednego koloru ciasto będzie ładniejsze wizualnie. Przepis mam od mojego szwagra z tegorocznych świąt. SMACZNEGO! Składniki: krówka w puszce 1 szt herbatniki 5 paczek (te większe nie bebe
Lubczyk i Waniliamoże nawet robiła.Chodzi o 3 Bit.Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ
Ostra na Słodkorozpuszczoną, wystudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Do pozostałej jasnej masy dodajemy cukier waniliowy. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, tworząc łaciatą masę serową. Powierzchnię wyrównujemy. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, obok tortownicy kładziemy naczynie wypełnione gorącą wodą ( użyłam żaroodpornej formy do keksa ). Pieczemy około 70 - 80 minut(...)kapieli wodnej. Studzimy. Kremówkę ubijamy na gęsty krem z opakowaniem śmietan -fiksu. Dodajemy rozpuszczone czekolady i miksujemy do połączenia. Gęstą masą śmietanowo - czekoladową smarujemy wierzch serniczka. Wkładamy do lodówki i gotowe. Ciasto jest wyśmienite. Kremowy ser, kremowa masa z nutellą, a wszystko otulone puszystą śmietanką, która zaskakująco chrupie. Spód ciasteczek stanowi dopełnienie w postaci subtelnej warstwy
Kronika Piekarnikaciasto z jednej blachy J Mimo jednorazowego pieczenia i nie przekładania, ciasto posiada ładne i bardzo smaczne warstwy. Całość równie pyszna - wypieczone, kruche ciasto nadziane jabłkami z dodatkiem marmolady w rozpływającej się w ustach czekoladowej kołderce budyniu- bardzo jesiennie i w sam raz do jesiennej herbatki- nie za słodkie- zastąpi typową drożdżówę na śniadanie- zdrowsze , pożywne i taaakie pyszne(...)jabłek 1 mały słoik twardej marmolady Jabłka obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda. Masa budyniowa: 3 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. Nie studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem) jabłka+ marmolada w środek każdej połówki jabłka
Domowe ciasta