ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:565/1443)

Pierniczki precelki 43

powiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju

Blog z Apetytem
Czekoladowo- wiśniowa krówka 757

obróbki i nie ma grudek w kremie. Blaszka o wym 33/23 cm lub podobna Ciasto kakaowe: 100 g miękkiego masła lub margaryny 2 duże jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej deserowej czekolady 3 łyżki cukru pudru(...)połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem   zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystego gęstego kremu. Przełożenie ciasta: Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z rumem z moczenia wiśni, rozsypać nasączone wiśnie, przykryć czekoladowym kremem oraz warstwą herbatników, rozsmarować kajmak z puszki –może być leciutko podgrzany wtedy idealnie się smaruje, przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować krem

Wanilia i Kardamon
Kokoski (lamingtony) 148

kokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze. Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował.  Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu. Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl oleju 1/3 szkl ciepłej wody 350 g mąki pszennej

Smakołyki Asi
Babka czekoladowa na majonezie 254

Czekoladowa babka na majonezie Postanowiłam upiec ciasto. A ponieważ moja mała M. pięknie śpi w nocy, a w dzień raczej nie ma wielkiej ochoty, to wszystko robimy razem, więc i babkę piekłyśmy razem. Miałam wielką ochotę wymyślić coś ze szpinakiem lub pokrzywami, ale szkoda mi było czasu na eksperymenty, bo mała cierpliwość bywa ograniczona :) Na pierwsze wspólne ciacho wybrałam więc(...)łatwą i szybką babkę na majonezie, a żeby nie była taka zwyczajna dodałam trochę kakao i jest czekoladowa. Później pomyślałam, że fajnie byłoby wrzucić do niej trochę orzechów i następnym razem pewnie tak zrobię. Płacz, gdy włączyłam mikser był wielki, ale później z kwaśną miną dobrnęłyśmy do końca :) Babka wyszła puszysta i fajnie lekko wilgotna. Posypałam ją tylko cukrem pudrem

Kraina Tysiąca Smaków
Rurki z ciasta francuskiego 106

musach, poprzez bitą śmietanę czy krem budyniowy. Ja tym razem zdecydowałam się na użycie gotowego kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella oraz dodatkowo na krem budyniowy z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się bardzo trafne. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 330g 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 2 łyżki cukru(...)typu Nutella cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego brzegu. Ciasto nawijałam dookoła foremki tak aby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Rurki z nawiniętym ciastem ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam

Waniliowe Improwizacje
Czekoladowe ciasto bananowe 47

Dziś klasyka, czyli chlebek bananowy, ale w wersji czekoladowej. To proste, smaczne i przy okazji zdrowe ciasto, które można zjeść na diecie. Jako deser na weekend również doskonale się sprawdzi, zwłaszcza, że robi się je bardzo szybko.  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 4 kopiate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany 2 duże

Healthy food explorer
Wuzetka 354

Wuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony  bitą śmietaną,  a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast  jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku

magiczna kuchnia Kasi
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 140

wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml  mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone)  Sprzęt(...)podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Blok czekoladowy rodem z PRL-u 156

tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem z PRL-u. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Keks 114

pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu keks lekko przestudzić, następnie okroić brzegi ciasta delikatnie nożem i wyjąć ciasto z formy. Wystudzić. Moje uwagi: 1. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 2. Bakalie można obtoczyć lekko w mące pszennej, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że nie opadną na spód ciasta. Za wspólne pieczenie dziękuję autorkom poniższych blogów

In my kitchen
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 274

cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :) Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) 3 łyżki grubego cukru do dekoracji 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie:  Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 322

biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę

UgotujmyTo.pl
Babka "Zachód słońca" 201

proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe(...)trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180oC , ok. 50-60  min. Ciasto po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego all photos made by me&brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Biszkopt kakaowy. 164

jest wcale trudne. Tutaj podawałam przepis na podstawowy jasny biszkopt.  Dziś mam dla Was przepis na ciemny biszkopt, który może być bazą do wielu ciast i tortów. Jak ubiec biszkopt czekoladowy? Składniki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szkanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka 1/4 szklanki kakao Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)proszek do pieczenia - ubijamy. Powstałą masę z żółtek dodajemy do białek i ubijamy mikserem przez 2 minuty. Do powstałej masy dodajemy mąkę wraz z kakao i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej wcześniej pergaminem w 180 stopniach przez 20 - 25 minut do tak zwanego suchego patyczka

Pani domowa