kaca. SKŁADNIKI : • 350-400 g dorsza bałtyckiego • 3 limonki • 1 duża cytryna • 1 czerwona pomarańcza • 1 średnia czerwona cebula • pół papryczki chili, bez nasion • pół czerwonej słodkiej papryki • pół ogórka wężowego • 1 mały pomidor malinowy • garść posiekanej kolendry • 2-3 gałązki grubego szczypioru • świeży grubo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr(...)rybą. Popieprzcie całość i zalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane
KUCHNIA POLSKAPrzetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka grecka to absolutna klasyka. A gdyby tak dodać do niej włoskie tortellini? Spróbowałam, wyszło smacznie! 1 op makaronu tortellini z mięsem 2 ogórki 250g pomidorków koktajlowych 100g czarnych(...)oliwek 150g sera feta 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Ogórki kroimy w półplastry, pomidorki przekrawamy na pół, kukurydzę odcedzamy z zalewy, cebulę kroimy w piórka. 2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki wraz z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę
Szefowa kuchnidanie. Składniki 3 cukinie 2 marchewki 4 duże ogórki 70 ml. octu 2 łyżki miodu 1/2 szkl. oleju 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Krok po Kroku 1 Cukinię, ogórki i marchewkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce (u mnie jest to tarka do marchewki koreańskiej). 2 Pozostałe produkty łączymy ze sobą. Wyparzone słoiki napełniamy startymi warzywami
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: kalafior 1 główka średnia, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka, tarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek(...)przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki. Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy. Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać. Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą
W Mojej Kuchni Lubięokazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula(...)pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy
Kardamonovywędzoną Składniki: około 250 gramów morskiej ryby wędzonej (dorsz, halibut, morszczuk lub makrela), około 200 gramów ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki), pół główki sałaty lodowej, 3 ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek koperku, łyżeczka musztardy, około 3 łyżek majonezu (można też pół na pół z jogurtem naturalnym), łyżka octu, sól, pieprz. Zrób tak: rybę oczyszczoną ze skóry(...)porwij na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a następnie rozgnieć na desce za pomocą widelca (dzięki temu odda więcej smaku i lepiej połączy się z sałatką), pokrój drobno także ogórki i sałatę. Koperek posiekaj. Wszystko przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i ocet. Dopraw solą (jeśli trzeba) i pieprzem, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza
Kulinarna Polskakresowej, a właściwie biedoty kresowej. Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami. Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję. Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam do wypróbowania dania. Fuszer
Moje Małe Czarowaniedodatek do mięsa z grilla, albo po prostu zjeść na kolację czy wytrawną przekąskę :) Składniki: 4 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 nieduża czerwona papryka 4-5 dużych ogórków konserwowych(...)średni por natka pietruszki sól, pieprz ostra musztarda majonez Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i pokroić w sporą kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Ogórki również. Białą część pora pokroić w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, troszkę musztardy i majonez, wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę wstawić na minimum
Simply Foodpowinno być w nim nic więcej), 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, mała cebula, duża garść pieczarek marynowanych, 2-3 średnie ogórki konserwowe, pieprz. Zrób tak: cebulę, pieczarki i ogórki najpierw pokrój w kostkę, a następnie posiekaj razem za pomocą noża na bardzo drobne kawałeczki. Przełóż do miski, dodaj majonez i jogurt, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw
Kulinarna PolskaKolorowa surówka do obiadu . Surówka z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką. Zawsze do obiadu jest surówka, to budzi u mnie wspomnienia. W domu zawsze do mięsa mama przygotowywała surówkę, ile domów i mam, tyle dobrych przepisów na surówki do obiadu. U nas surówka do obiadu jest niezbędna, musi być i już. Jakoś nie staram się powielać przepisów na surówki, zawsze wyjdzie(...)dlatego muszę sobie robić notatki, aby nie zapomnieć co do danej surówki dodałam! Lekka surówka idealna do letniego obiadu . Składniki na surówkę do obiadu: ½ główki sałaty lodowej kawałek zielonego ogórka 4 żółte pomidory kilka rzodkiewek szczypiorek Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz kolorowy świeżo mielony Sposób przygotowania kolorowej surówki do obiadu z ogórkiem, pomidorem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, chrzan
Kardamonovytłuszczu. Placki można podać z sałatą polaną śmietanką pozostałą po serku. Świetnie sprawdzają się też podane w bułce z sałatą, sosem i np. z ogórkami konserwowymi lub ogórkami kanapkowymi
Weekendy w domu i ogrodziekiszonych 1 czerwona papryka 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich majonez zielona cebulka pieprz sól Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. Paprykę, szynkę i ogórki pokroić w kostkę. 3. Zieloną cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonezu i ziół, ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybka sałatka na wynos do pracy? Proszę bardzo, oto przepis:). Dzięki pierożkom tortellini jest naprawdę sycąca. 1 opakowanie tortellini z mięsem (najlepiej świeżego) 3 ogórki(...)pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 50g sera cheddar sól, pieprz 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ogórki kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, ser ścieramy na tarce. 2. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchni