ogórki - 26028 przepisów (strona:557/1736)

Sałatka obiadowa z sałaty rzymskiej 95

brzegi zieleniną dzięki temu na pewno będziecie zdrowsi Sałatka obiadowa z sałaty rzymskiej – składniki: mała główka sałaty rzymskiej, 1/2 czerwonej cebulki, 6-8 suszonych pomidorów, 3-4 ogórki kiszone, garść kiełków brokuła, ser grana(...)padano – około 30g, 2 łyżki sosu winegret. Sposób przygotowania: Na początek sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie suszone pomidory kroimy w mniejsze plasterki, a cebulkę w kostkę. Kiszone ogórki kroimy w kostkę. Ser grana padano ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do większej miski wrzucamy sałatę, warzywa oraz dodajemy kiełki brokuła i starty ser. Całość polewamy sosem winegret

Natka Pietruszki
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 132

puree z pieczarek – sos pieczarkowy warzywa: bulwy (topinambur) „au gratin” bulwy (topinambur) smażone zupy: botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych zupa migdałowa zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini zupa wiśniowa

królestwo garów
Błyskawiczna sałatka śledziowa. 1770

mogą być z dnia poprzedniego ) - 1 mała czerwona cebula - 2 średnie ogórki konserwowe - pół pęczka szczypiorku - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka śmietany 18% - pieprz do smaku Śledzie, ziemniaki, ogórki i cebulę kroję w kostkę, szczypiorek siekam. Dodaję majonez i śmietanę oraz pieprz do smaku. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na minimum pól godziny do połączenia smaków. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórkowa sałatka z warzywną nutą 126

Wyśmienita ogórkowa sałatka z dodatkami innych warzyw, idealna do dań obiadowych, szczególnie zimową porą, ale także świetna do grillowanego mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym stole. Składniki: 8kg ogórków   1kg cebuli 1kg czerwonej papryki 1kg marchewki 9 łyżek soli(...)Zalewa:   2 szklanki octu 1 szklanka cukru 20g  pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 9 ząbków czosnku po 1 łyżce oleju do każdego słoika Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w półplasterki. 2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Szalona Kuchnia Eweliny
Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) 137

obejdzie się, ale warto je kupić, trzymać w lodówce, ponieważ nadają sałatce z sushi tego specyficznego, morskiego posmaku. Składniki: ½ szklanki ryżu 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone) ½ ogórka 1 pęczek rzodkiewek 1 marchew Kilka liści sałaty Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki(...)wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je osączyć z tłuszczu. Krok 3 Przygotuj warzywa. Umyj sałatę, ogórek, rzodkiewki i marchew. Obierz marchewkę, a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie paski. Ogórek i rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i sosem czosnkowym 249

ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu pieprz Sposób Kapustę umyć, poszatkować, umieścić w misce. Dodać pokrojone w półplasterki rzodkiewkę, pomidory i  ogórki, wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę. Przygotować sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić pieprzem. Sos połączyć z sałatką, wszystko dokładnie wymieszać

Kuchenne aromaty
Sałatka szwedzka 119

Sałatka szwedzka to jeden z lepszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Można ją jeść cały rok! - sprawdzony, tradycyjny przepis - super na kanapki do sałatek, burgerów.. - tylko niezbędne składniki i dokładny opis wykonania

AniaGotuje.pl
Strogonow 172

zawiedzeni tym, co powstanie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek 3 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 250 - 300 ml śmietany 30% świeżo mielony pieprz(...)tylko do ich przyrumienienia. Cebulę z pieczarkami przełożyć do głębokiej patelni lub większego garnka, dodać podsmażoną wołowinę, liście laurowe, ziele angielski, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plastry ogórki.  Dusić pod przykryciem 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli robimy z polędwicy to gotować na pewno krócej.  Następnie dodać śmietanę, pieprz, sól i gotować jeszcze

Gotuj w domu
Ceviche z dorsza 137

kaca. SKŁADNIKI : • 350-400 g dorsza bałtyckiego • 3 limonki • 1 duża cytryna • 1 czerwona pomarańcza • 1 średnia czerwona cebula • pół papryczki chili, bez nasion • pół czerwonej słodkiej papryki • pół ogórka wężowego • 1 mały pomidor malinowy • garść posiekanej kolendry • 2-3 gałązki grubego szczypioru • świeży grubo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr(...)rybą. Popieprzcie całość i zalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane

KUCHNIA POLSKA
Przetwory domowe, zapasy na zimę 119

Przetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka grecka z makaronem tortellini 141

Sałatka grecka to absolutna klasyka. A gdyby tak dodać do niej włoskie tortellini? Spróbowałam, wyszło smacznie!  1 op makaronu tortellini z mięsem  2 ogórki 250g pomidorków koktajlowych  100g czarnych(...)oliwek 150g sera feta 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Ogórki kroimy w półplastry, pomidorki przekrawamy na pół, kukurydzę odcedzamy z zalewy, cebulę kroimy w piórka.  2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki wraz z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę

Szefowa kuchni
Makaroniki z cukinii 107

danie. Składniki 3 cukinie 2 marchewki 4 duże ogórki 70 ml. octu 2 łyżki miodu 1/2 szkl. oleju 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Krok po Kroku 1 Cukinię, ogórki i marchewkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce (u mnie jest to tarka do marchewki koreańskiej). 2 Pozostałe produkty łączymy ze sobą. Wyparzone słoiki napełniamy startymi warzywami

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
placki z kalafiora z mizerią... 113

Składniki: kalafior 1 główka średnia, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka, tarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek(...)przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki. Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy. Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać. Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 213

okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula(...)pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy

Kardamonovy