zrobić taką! Składniki: * 8 płatów śledziowych a'la matias *1 puszka kukurydzy * 8-10 łyżek marynowanych pieczarek w plastrach * 1 cebula czerwona * 4 jajka ugotowane na twardo * 6 ogórków kiszonych średniej wielkości * majonez (gęsty) * sól, pieprz * szczypiorek * ocet albo sok z cytryny Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez 3 godziny dwukrotnie podmieniając dwukrotnie(...)Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 1,5 cm. Skropiłam octem i odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Cebulę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z odsączoną kukurydzą oraz pieczarkami. Ogórki pokroiłam w plastry (jak są większe można drobniej). Wymieszałam wszystko i dodałam śledzie. Dołożyłam 3 łyżki majonezu, oprószyłam pieprzem, dosypałam soli i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia, w którym miałam
Pieprzyć z Fantazjąziele angielskie i czarny pieprz. Używam przypraw w całości i dosyć sporo, bo lubię jak zalewa octowa pachnie korzennymi przyprawami. Zalewę gotuję i studzę. Rolmopsy zawsze robię z kiszonym ogórkiem i marchewką. Dodaję również cebulę. Lubię śledzie z czerwoną cebulą . Zwinięte śledzie z plasterkami warzyw przekłuwam wykałaczką i układam ciasno w słoiku. Potem wlewam zalewę, zamykam i wstawiam do lodówki(...)mnie normalna opcja. Śledzie świąteczne rolmopsy 20 sztuk Składniki: 1 kg śledzi solonych w zalewie 1 duża marchewka, ugotowana i obrana z e skórki 2 małe czerwone cebule 3 ogórki kiszone Zalewa octowa 200 ml octu, u mnie 11% 500 g wody 2 łyżeczki cukru 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angilekskiego 2 liście laurowe 5 goździków
codojedzeniakorzennych 3 duże ziemniaki 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy słodko-ostrej Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Płaty śledziowe, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać olej ze śledzi i musztardę. Wymieszać. Gotowe
Praktyczna plkonsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę. Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli(...)słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do miski. Dorzucamy do nich pokrojone w taką samą kostkę jajka i ogórki kiszone. Dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez i musztardę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
KardamonovyInna niż wszystkie sałatki, idealna na kolacje świąteczną lub na różne uroczystości. Składniki: · 1 opakowanie kopytek · 5 ogórków konserwowych · 1 papryka czerwona · 15 dag szynki konserwowej · Puszka kukurydzy(...)Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i drobno kroimy. 2. Ogórki, paprykę oraz szynkę kroimy w kostkę. 3. Dodajemy kukurydzę ( trochę zostawiamy do dekoracji)oraz majonez i doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia, wierzch sałatki posypujemy posiekanym koperkiem
Kulinarna Chwilaolej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 2 papryki (u mnie jedna czerwona, jedna zielona) 2 cebule 4 nieduże ogórki konserwowe 1 i 1/2 szklanki wody 6 łyżek octu 1/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)pokroić częściowo w kostkę, a częściowo w paseczki. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, podlać 1/2 szklanki wody. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Przykryć i chwilę poddusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pozostałe składniki sosu wymieszać razem i wlać na patelnię z warzywami. Chwilę zagotować
Danka Pichciszklanki mąki 1/2 szklanki mleka 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 filet z kurczaka 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 2 ogórki konserwowe 1/2 puszki kukurydzy 150 g żółtego sera tartego bazylia, oregano przyprawa do gyrosa 2 łyżki oleju do smażenia tłuszcz do wysmarowania blachy sól, pieprz 2 łyżki majonezu(...)minut. 3. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z ketchupem w miseczce. 4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojonego kurczaka. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy lub na kształt
Danka Pichcijest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka biała lub żółta 1 mała cukinia 300 g małych pieczarek 4 cebulki 12 małych ogórków 2 marchewki do każdego słoika po 1 łyżeczce gorczycy, 5 ziarenkach ziela angielskiego, 1 liściu laurowym Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półplasterki. 5. Pieczarki umyć, gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić na sitku. 6. Marchew obrać, pokroić w plasterki. 7. Ogórki umyć. 8. Do słoików wrzucić przyprawy i układać warstwami przygotowane warzywa. 9. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać słoiki. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 5-10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichci