trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta(...)półplasterki. Dodać do marchwi. 4. Karkówkę wyjąć, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać po karkówce. 6. Ogórki pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia. 7. Na patelnię wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego. 8. Naczynie przykryć
Danka Pichcipółtłustego 2 małe ogórki kiszone 2 rzodkiewki 2 gałązki koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12% sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ser przełożyć do miseczki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do twarogu. Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miseczki. Dodać umyty, posiekany koperek oraz śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i doprawić solą
Danka Pichcijajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 3 nieduże ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe) 2 puszki pomidorów w kawałkach (2×400 g) 1 słoiczek ketchupu pikantnego (200 g) 2 łyżeczki cukru sól, pieprz ostra papryka w proszku olej(...)oleju. Dodać cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i smażyć, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, pomidory z puszki i ketchup. Smażyć 3-4 minuty, dodać cukier i wymieszać. Przełożyć do garnka. Całość dusić na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać
Danka Pichcidodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 nieduże ogórki gruntowe 1 por (biała część) 1/2 pęczka świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. 2. W miseczce wymieszać składniki sosu, dodać do surówki. Całość wymieszać, posypać posiekanym
Danka Pichciśledzie z suszonymi pomidorami śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami
Zasmakuj Kuchniświęta i nie tylko. Najlepiej smakuje schłodzona. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 500 g śledzi solonych ( wymoczonych , lub z zalewy olejowej ) 4 ogórki konserwowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie nalerzy pokroić w większą kostkę, ogórki, jajka i cebulę w mniejszą kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy musztardę, majonez i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Salatkę chłodzimy i podajemy. Smacznego . Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliSAŁATKA JARZYNOWA TRADYCYJNY PRZEPIS Składniki sałatka jarzynowa tradycyjny przepis: 4 marchewki duże 2 korzenie pietruszki ćwiartka korzenia selera ok 150g 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1-2 jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę(...)gotujemy na twardo (zobacz poradnik Jak ugotować jajka na twardo ). Potem ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. W kolejnym kroku jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Potem ogórki kroimy w kostkę. Następnie groszek i kukurydze odsączamy z zalewy. W końcu wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku. Artykuł Sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu
Dorota Smakujewiórowata, twarda i niesmaczna. Zróbcie więc sobie prezent na Święta i sami ukiście kapustę! Więcej witaminy niż w cytrusach Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko słodki smak kiszonek(...)zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział o tym towarzysz Gomułka, który przekonywał naród
Niedzielny kucharzwyrośnięcia, uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości. Tatar z polędwicy wołowej Składniki: 250 g polędwicy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów 2 małe szalotki 50 g kaparów (1 łyżka kaparów) 2 ogórki konserwowe kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji(...)łyżki oleju roślinnego lub oliwy z wytłoczyn oliwek 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze) sos Worcester sól, pieprz sos tabasco Przygotowanie: Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do tatara dodać
Obiad gotowyfilet z kurczaka · 1 opakowanie mieszanki sałat · 2 papryki żółta, czerwona · Ogórek · 2 pomidory · Ricotta · Olej do smażenia(...)Szczypta soli · Szczypta pieprzu · Koper · Ogórek · 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą. 2. Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, oregano, sezam, paprykę ostrą i mieszamy
Kulinarna Chwila