ogórki - 26028 przepisów (strona:545/1736)

Ryba w sosie słodko - kwaśnym 144

filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński) sól, pieprz sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia 0,5 papryki czerwonej 1 średnia cebula 3 średnie ogórki konserwowe 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5szkl. wody 0,5szkl. ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/4szkl. cukru szczypta ostrej papryki w proszku(...)mące pszennej. Następnie usmażyłam je na patelni na oleju i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Paprykę czerwoną pokroiłam w cienkie paseczki. Ogórki konserwowe również pokroiłam w paseczki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie warzywa wymieszałam razem w misce. W rondlu zagotowałam wodę, ocet, olej, cukier i ketchup. Dodałam przeciśnięty przez

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z zupek chińskich 2 155

sporo wersji takiej sałatki w internecie, nam ostatnio zasmakowała przygotowana przez Synową, i taką zrobiłam, jest mega pyszna, polecam !  4 zupki chińskie ( u mnie złoty kurczak Vifon) 2 ogórki zielone Kukurydza konserwowa 40 -50 dag szynki konserwowej( u mnie polędwica z kurczaka) Majonez 3-4 łyżki Makaron z zupek rozkruszam do miski, dodaję przyprawy(...)dwóch opakowań, zalewam wrzątkiem, ale mniej wody niż w przepisie,tylko tyle aby woda zakryła makaron, mieszam i odstawiam aby makaron wchłonął całą wodę.  Odstawiam do wystudzenia. Ogórki należy umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odcedzić. Szynkę też pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez i wymieszać. Gotowe

Takie tam pichcenie
Sałatka drwala z kabanosami z boczkiem 148

boczkiem  Duda, nowość 2020 roku. Kabanosy nie zawierają glutenu są doskonałym źródłem białka. Idealne do szkoły czy pracy. Zapraszam:)  Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki duże 3 ogórki kiszone 3/4 szklanki kukurydzy 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 cebulka 4 jajka  około 150 g cienkich kabanosów z boczkiem Duda(...)łyżki majonezu lub według uznania sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki i marchew gotujemy w skórce all dente, następnie studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, marchewkę,cebulę, ogórki, jajka,kabanosy kroimy w grubszą kostkę.Kukurydzę odsączamy z wody na sicie. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy majonez więcej lub mniej jak lubicie, przyprawiamy do smaku solą

Sama słodycz i szczypta chili
Lasagne z indykiem i warzywami 136

Cebula ·        20 dag pieczarek ·        2 papryki ( żółta, czerwona) ·        3 ogórki konserwowe ·        Koncentrat pomidorowy ·        15 płatów makaronu lasagne ·        12 plasterków sera żółtego(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 5.   Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6.   Następnie dodajemy obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę ogórki. 7.   Łączymy wszystkie warzywa z koncentratem pomidorowym i jak ktoś lubi wyrazisty smak, doprawiamy papryką. 8.   Warzywa łączymy z mięsem. 9.   Następnym zadaniem jest przygotowanie sosu beszamel

Kulinarna Chwila
Fryderyki z niespodzianką 136

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Papryka czerwona ·        Mała cukinia ·        2 ogórki konserwowe ·        Cebula ·        Jajko ·        Mąka pszenna do panierki(...)drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wsypujemy bułkę tartą oraz szczyptę papryki, wyrabiamy. 3.   Z mięso robimy kotlety, rozpłaszczamy. 4.   Warzywa obieramy i drobno kroimy ( paprykę, ogórki i cukinie) 5.   Układamy na środku mięsa i zawijamy. 6.   Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 7.   W brytfannie gotujemy trochę wody i przekładamy

Kulinarna Chwila
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 110

wykwintnie prezentował. Składniki 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe 200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki małosolne lub kiszone 1 ząbek czosnku sok z cytryny 500 ml kefiru 500 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie Botwinkę z buraczkami płuczemy, liście z łodygami(...)przykryć botwinkę. Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy z ognia, zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym

Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 124

kotletów z kurczaka ( mięso z piersi lub filety z udek) panierka panko 1 jajko 2-3 łyżki mąki olej do smażenia sól, pieprz Ponadto 8 plastrów żółtego sera pomidory ogórki kiszone czerwona cebula roszponka keczup majonez   Wykonanie Zaczyn W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. Bułki Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn(...)kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście,  obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor. Burger Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i roszponką, kolejnie kładziemy plaster żółtego sera, chrupiącego kurczaka, roszponkę, plaster pomidora, krążki czerwonej cebuli i majonez. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem i… Smacznego! * Przepis na bułki hamburgerowe

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 122

pęczki rzodkiewek 1 l wody 1 łyżka sól kamienna 1 łyżeczka miodu* 3 ziarna pieprzu 2 listki laurowe opcjonalnie – 1 łyżka soku spod kiszonych ogórków, przyspieszy to proces fermentacji. Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy łyżkę miodu i mieszamy , aż się miód rozpuści(...)Rzodkiewki myjemy, obcinamy liście i układamy w słoiku lub w glinianym naczyniu. Dodajemy ziarna pieprzu i listki laurowe. Zalewamy przygotowanym roztworem do przykrycia rzodkiewek, dodajemy łyżkę soku spod kiszonych ogórków i obciążmy np. wyparzonym kamieniem. Słój zakręcamy. Pamiętajmy, aby codziennie otworzyć  słój i wypuścić nagromadzone gazy. Czas fermentacji to około 5 – 7 dni. Można fermentować dłużej, nawet

Tajemnice Smaku
Kiszony kalafior z burakiem 114

około 3 cm solanka – mieszamy  1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej opcjonalnie (w celu przyspieszenia fermentacji)  – kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszenia kimchi Wykonanie Buraka, czosnek i chrzan obieramy i kroimy na cienkie plasterki(...)Kalafiora dzielimy na różyczki. Różyczki kalafiora i plastry buraka układamy w słojach razem z czosnkiem, chrzanem, liściem laurowym i płatkami papryki. Całość zalewamy solanką, opcjonalnie dodajemy sok z kiszonych ogórków lub kimchi. Zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 – 5 dni. Przez pierwsze 2 – 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować

Tajemnice Smaku
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 117

gotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś powodu zakwasu zabrakło, gospodynie ratowały się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam(...)biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody kości z kurczaka (duża porcja rosołowa) marchewka cebula por pietruszka ogórczanka z litrowego słoika ogórków kiszonych 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 500 ml śmietany 18% sól. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową i warzywa. Na wolnym ogniu gotujemy wywar, doprawiając go solą. Gotowy

Trzeci talerz
Papryczki Jalapeno 135

ogórki konserwowe Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy bardzo drobno i przekładamy do miski. 2.   Wbijamy jajko oraz dodajemy drobno pokrojona cebulę. 3.   Następnie drobno pokrojone ogórki, pokrojoną paprykę oraz starty na tarce o dużych oczach ser. 4.   Doprawiamy przyprawą oraz solą i dokładnie mieszamy. 5.   Papryki kroimy na pół i usuwamy nasiona

Kulinarna Chwila
Kalie - przekąska imprezowa 169

tylko dorosłych, ale również dziewczynki, z którymi warto ją przygotować, zwłaszcza że jest bardzo łatwa. Składniki : opakowanie krojonego sera typu Caprese marynowane mini kolby kukurydzy twarożek z chrzanem świeży ogórek lub seler naciowy Seler naciowy (w wersji dla dorosłych) lub ogórek obrać i pokroić na słupki, które będą pełniły rolę łodyg. Każdy plaster sera posmarować twarożkiem o smaku chrzanu(...)twarożku ułożyć mini kolbę kukurydzy (sugeruję ją nieco skrócić), dołożyć seler i ogórek i nałożyć jeden z brzegów na drugi. Ser sam się sklei. "Kwiatek" przełożyć na deskę

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka Kobra 95

jajka ugotowane na twardo ·        2 opakowania paluszków surmii ·        5 szt. ogórków konserwowych ·        Sól ·        Pieprz(...)łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1.   Salami kroimy w kostkę, dodajemy kukurydze odlaną z zalewy. 2.   Następnie dodajemy posiekane jajka oraz pokrojone w krążki paluszki surmii. 3.   Ogórki kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem oraz solą i wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem majonezu. 4.   Sałatka gotowa. 5.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotlety mielone z płatkami czosnku 99

mięsa mielonego z łopatki ·        Jajko ·        10 dag sera żółtego ·        3 ogórki konserwowe ·        Papryka czerwona ·        ½ torebki ryżu ·        Sos w słoiczku z płatkami czosnku(...)osolonej wodzie. 2.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz majeranek. 3.   Następnie dodajemy ser starty na tarce o dużych oczach oraz pokrojoną paprykę i ogórki. 4.   Na koniec mięso łączymy z ryżem, wyrabiamy i robimy kotleciki. 5.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Po usmażeniu układamy

Kulinarna Chwila
Wielki Szu 119

kiełbasy białej parzonej. ·        Cebula ·        2 papryki żółta, czerwona ·        5 szt. ogórków konserwowych ·        Puszka kukurydzy ·        1 sos meksykański w słoiczku ·        Olej do smażenia(...)prużymy na rozgrzanym oleju. 2.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. 3.   Następnie papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i przekładamy do kiełbasy. 4.   Ogórki kroimy drobno i również łączymy z kiełbasą. 5.   Na koniec dodajemy kukurydzę odlaną z zalewy, sos meksykański i doprawiamy chili. 6.   Chwilę gotujemy. 7.   Danie gotowe

Kulinarna Chwila