masła 2 duże ząbki czosnku przyprawa Vegeta Natur z koperkiem 1 dojrzałe awokado 1/2 limonki świeżo mielony pieprz kolorowy 90 g krakersów solonych (1/2 dużego opakowania) 5 rzodkiewek 1 ogórek zielony 8 pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki kiełki (np. koniczyny, rzodkiewki) WYKONANIE Mrożone krewetki wrzucić do wrzątku na 2 minuty, po czym odcedzić, świeże opłukać w zimnej wodzie. Krewetki(...)awokado polać sokiem wyciśniętym z limonki, posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać 1/4 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur z koperkiem i zmiksować na jednolitą masę blenderem ręcznym. Rzodkiewki pokroić na ósemki, ogórek w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pastę z awokado przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na krakers wycisnąć kropkę pasty, nałożyć plaster ogórka i docisnąć, następnie wycisnąć
Passions hobbies lifeNatur do grilla 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego oregano Pozostałe składniki sałatki: 1-2 duże opakowanie mixu sałat (dowolnego) 4-5 pomidorów 4-5 kiszonych ogórków Na domowy sos czosnkowo-ziołowy: 6 łyżek naturalnego jogurtu 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku szczypta przyprawy Vegeta Natur do grilla sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 ziemniak(...)majonez, jogurt, przyprawy i starty na tarce czosnek) i schładzamy kilka minut w lodówce. Jak przygotować sałatkę z domowym kebabem drobiowym? Teraz przygotowujemy sałatkę. Pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórki w półplasterki. Wszystko mieszamy w dużej misce wraz miksem sałat i kebabem. Każdą porcję sałatki przed podaniem polewamy dowolną ilością sosu czosnkowo-ziołowego (ilość wg upodobań). Smacznego
Słodkie okruszkiWasze głodne brzuchy. Przepis na chrupiącego tosta z pieczarkami i jajkiem sadzonym SKŁADNIKI DO TOSTU: - chleb tostowy - ser żółty w plasterkach - 150 g pieczarek - 2 parówki - 1 cebula - 2 ogórki konserwowe - 1 rzepa - 4 jajka Zaczynamy od przygotowania pieczarek, które kropimy na plasterki i smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Rzepę kroimy na plasterki i solimy(...)samo robimy z cebulą i ogórkiem konserwowym. Tosty przypiekamy w tosterze lub w opiekaczu. Parówki gotujemy lub smażymy na patelni, po czym kroimy na pół i jeszcze raz na pół (wzdłuż). Osobno przyrządzamy jajka sadzone. Kiedy wszystko jest gotowe, zaczynamy układać naszą kanapkę. Proponowana przez nas kolejność to: tost, ser żółty, pieczarki, parówka, rzepa, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, tost
Związek na patelnikasza i pyszny łosoś komponują się doskonale. Inne przepisy z daniami do lunchboxów znajdziecie TUTAJ . Składniki / 2 porcje/: 1/3 szklanki kaszy kuskus 125 g łososia wędzonego na gorąco ½ zielonego ogórka 5 rzodkiewek garść zielonych oliwek 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól, pieprz, zioła prowansalskie Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz szczypta soli Wykonanie(...)miseczki, dodać sól, pieprz i zioła, a następnie zalać wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć i zostawić na kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszać i ostudzić. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki, a oliwki na pół. Do kuskusu dodać kawałki wędzonego łososia, ogórka, rzodkiewkę, oliwki oraz szczypiorek. Na koniec polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć
Pasja SmakuSurówka obiadowa, ale i na grilla z kapustą pekińską, porem, marchewką, cebulką, pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Lekko pikantna i chrupiąca. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1-2 ogórki kiszone, kawałek pora, 1 duża cebula czerwona, 3 pomidory średniej wielkości, 2 duże marchewki 2 łyżki oleju pikantnego z papryką i bazylią Przygotowanie: Z kapusty odcinamy końcową twardą część. Pozostałą(...)drobno szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce. Por kroimy w cienkie plastry, cebulę, pomidora i ogórka w małą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy olej. Odstawiamy na kilka minut
Lena Gotujeprzede wszystkim pyszną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Wielkanocnym stole. Przepis na prostą przekąskę z tuńczykiem SKŁADNIKI: - puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym - 5 jajek - 3 ogórki konserwowe - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - przyprawy (sól, pieprz) - świeża bazylia - 5 wrapów Ogórki i cebulę kroimy
Związek na patelnijest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Wypróbuj przepis na DOMOWE KOPYTKA. Będą świetną podstawą do sosu grzybowego Print Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych(...)zahartowaną śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na talerzu oprósz posiekaną natką pietruszki. Moja rada Podaję z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Nadwyżka wywaru z grzybów, po dodaniu marchewki, pietruszki, cebuli i liści laurowych, idealnie sprawdzi się jako zupa grzybowa. smakowitehistorie.com Artykuł Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza
smakowitehistorie.comdostałam podczas podróży do Bawarii. Danie Sałatka Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 2 hours Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 6 średnich ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz(...)sojowym, solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry. W dużej misce zrób zalewę: pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i ogórki konserwowe. Dodaj posiekany szczypiorek, następnie przyprawy. Zalej octem winnym i skrop oliwą. Wymieszaj. Do zalewy wrzuć pokrojone ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, żeby ziemniaki się nie rozpadły i odstaw na kilka
smakowitehistorie.comprzepisu babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj i ugotuj w mundurkach warzywa korzenne – ziemniaki(...)twardo, przestudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z jarzynami. Obierz cebulę, poszatkuj w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki. Posiekaj także drobno jabłko i ogórki (możesz je obrać ale niekoniecznie) i dodaj do całości. Odsącz i dosyp do sałatki zielony groszek. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj z majonezem i musztardą
smakowitehistorie.comjest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Wypróbuj przepis na DOMOWE KOPYTKA. Będą świetną podstawą do sosu grzybowego Print Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych(...)zahartowaną śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na talerzu oprósz posiekaną natką pietruszki. Moja rada Podaję z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Nadwyżka wywaru z grzybów, po dodaniu marchewki, pietruszki, cebuli i liści laurowych, idealnie sprawdzi się jako zupa grzybowa. smakowitehistorie.com Artykuł Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza
smakowitehistorie.comdostałam podczas podróży do Bawarii. Danie Sałatka Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 2 hours Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 6 średnich ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz(...)sojowym, solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry. W dużej misce zrób zalewę: pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i ogórki konserwowe. Dodaj posiekany szczypiorek, następnie przyprawy. Zalej octem winnym i skrop oliwą. Wymieszaj. Do zalewy wrzuć pokrojone ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, żeby ziemniaki się nie rozpadły i odstaw na kilka
smakowitehistorie.comprzepisu babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj i ugotuj w mundurkach warzywa korzenne – ziemniaki(...)twardo, przestudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z jarzynami. Obierz cebulę, poszatkuj w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki. Posiekaj także drobno jabłko i ogórki (możesz je obrać ale niekoniecznie) i dodaj do całości. Odsącz i dosyp do sałatki zielony groszek. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj z majonezem i musztardą
smakowitehistorie.comiszone ogórki, które są zbyt miękkie możemy uratować wsypując do słoika z ogórkami odrobinę sody oczyszczonej. Wodę mieszamy np. poprzez wstrząśnięcie słojem i pozostawiamy na kilka godzin. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneCebula · Olej do smażenia · Papryka czerwona · 5 ogórków konserwowych · 200ml przecieru pomidorowego · Sól · Pieprz · Chilli(...)cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Marchew obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do grzybów 5. Dodajemy następnie pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe 6. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy chilli, łączymy z żołądkami i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody 7. Chwilkę gotujemy 8. Potrawa gotowa 9. SMACZNEGO
Kulinarna Chwilapomocników, którzy w między czasie zawsze wyjadają niektóre składniki A jak jest u Was? Lubicie sałatkę jarzynową? Składniki: 8 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 puszka kukurydzy pół selera pieprz i sól do smaku opcjonalnie łyżeczka musztardy do smaku 2 słoiczki majonezu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy(...)gotujemy na twardo i obieramy. Warzywa i jajka kroimy w kosteczkę (można tu użyć specjalnego sitka do warzyw). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w kostkę kiszone ogórki i odsączoną kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę (opcjonalnie) i majonez i mieszamy. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje
Słodkie okruszki