Polecam :) Składniki - 125 gram makaronu ( u mnie makaron ryżowy mała skrętka ) - 250 gram paluszków krabowych surimi - 1 papryka ( dałam pół żółtej i pół czerwonej ) - 1 cebula dymka - 4-5 ogórków konserwowych - 1/2 pęczka koperku - 1/2 pęczka zielonej pietruszki - 1/2 zielonej cebulki - 1 łyżka śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 1/4 łyżeczki papryczki chili ( opcjonalnie ) - sól, pieprz do smaku Wykonanie Makaron(...)gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą, studzę. Paluszki krabowe odmrażam na sitku, osuszam, kroję w cienkie plasterki. Obie papryki kroję w paseczki, ogórki w plasterki, cebulę w kostkę, zieleninę siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję śmietanę, majonez, chili, sól i pieprz, dokładnie mieszam. Gotową sałatkę przekładam do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się
Kuchnia z widokiem na ogródpołączeń. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SZYBKĄ SAŁATKĘ W 15 MINUT Składniki: 300 g szynki konserwowej 200 g sera żółtego 1 mały por 200 g makaronu kokardki 2 świeże ogórki średniej wielkości sól pieprz 4 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser żółty i szynkę ścieramy na tarce(...)Pora kroimy w półksiężyce. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i jogurt naturalny i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybka Sałatka w 15 Minut pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plszklanka wody · 12 płatów makaronu lasagne · 1 papryka czerwona · 3 ogórki konserwowe · 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie(...)układamy 4 płaty makaronu i smarujemy 1/3 sosu. 7. Następnie układamy warzywa, brokuł, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe. 8. Przykrywamy ostatnią warstwą makaronu, smarujemy pozostałym sosem serowym i wykładamy pozostałe mięso
Kulinarna Chwilasoli na litr wody). Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. Jeśli używacie do kiszonej kapusty suszonych owoców, to pamiętajcie, że mają dużo cukru. Ja użyłam suszonej żurawiny(...)świecie mają z Charsznicy i możecie ją dostać w Lidlu lub internecie. Nikt mi nie zapłacił za polecenie, używam jej od lat, kiedy nie mam swojej i jest pyszna. Ogórki też mają super. Post Kiszona biała kapusta pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenkształtem 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku ekologicznego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj duży słój lub kamionkę (pod żadnym pozorem nie przygotowuj zakwasu w plastikowym naczyniu, gdyż plastik wchodzi w reakcję chemiczną z kwasem), wewnątrz koniecznie(...)mniejsze cząstki i przełóż do naczynia na przyprawy. W przegotowanej wodzie rozpuść sól i ostudź ją całkowicie. Do chłodnego płynu wlej 2 łyżki wody po kiszeniu kapusty lub ogórków. Powstały płyn wlej do słoja całkowicie przykrywając buraki. Jeśli buraki pływają po powierzchni, przyciśnij je małym talerzykiem lub miseczką – muszą całkowicie się zanurzyć. Słoik lub naczynie okryj gazą
ProstePesto.plłyżka przyprawy Gyros · Sól · Olej do smażenia · 3 ogórki konserwowe · 1 papryka czerwona · 1 papryka zielona · 10 dag sera żółtego w plastrach(...)Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Do mięsa dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki oraz w kostkę ogórki. 3. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy każde na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ciasta układamy po plasterku żółtego sera. Nakładamy po łyżce farszu mięsnego oraz polewamy jedną
Kulinarna Chwilasmaczna sałatka z pieczarkami - sprawdzi się zarówno na imprezę jak i na święta . Spróbujcie a nie pożałujecie. Składniki: 1/2 kg pieczarek, najlepiej tych mniejszych 4 jajka 4 kiszone ogórki 2 ugotowane ziemniaki cebula 3 -4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz, sól do smaku Pieczarki oczyścić i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować około(...)średnim ogniu. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny. Gdy ostygną pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki i jajka obrać, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone oraz cebulę również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy musztardę, pieprz oraz majonez. Jeśli lubicie bardziej słone sałatki to dodać też sól. Osobiście już nie dodaje gdyż musztarda i majonez są dla Nas wystarczająco
Niespełnione zdolności kulinarnenaprawdę takie kanapeczki można przygotować ze wszystkich składników jakie tylko lubicie. Rzodkiewka, sałata, jajka, papryka, pomidor... wszystko co tylko chcecie. Składniki: * bagietka * liście sałaty * plasterki ulubionej wędliny * plasterki sera * ogórek * pomidor * ogórek kanapkowy (użyłam Moryń ) * odrobina szczypiorku do posypania na wierzch * masło do posmarowania Wykonanie: Bagietkę pokroić na cienkie kromeczki. Każdą posmarować masłem, położyć sałatę, plasterki szynki, sera, plasterki(...)ogórka, pomidora i ogórka kanapkowego. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
Zrób to smaczniepuszki kukurydzy konserwowej · 4 jajka · ½ kg płatów śledziowych solonych · 3 ogórki kiszone · Sól · Pieprz · 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania(...)moczymy około godziny w wodzie. 2. Pora kroimy w krążki, dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę, posiekane ugotowane jajka, pokrojonego w kostkę śledzie oraz pokrojone również w kostkę ogórki kiszone. 3. Doprawiamy solą oraz pieprzem, łączymy wszystkie składniki z majonezem. 4. Przekładamy do naczynia, wierch dowolnie dekorujemy. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilapomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami. Możemy ugotować od razu większą porcję i raz zjeść go np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, a kolejnym razem z makaronem. Oszczędność czasu przede wszystkim! Samo danie jest bardzo szybkie i pyszne w przygotowaniu. Polecam Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami – składniki (4 porcje(...)ponownie dodaję mięso i wszystko zalewam mlekiem kokosowym i zagotowuję. Jeśli jest taka potrzeba to doprawiam danie. Na koniec zdobię je posiekaną natką pietruszki. Podaję z kaszę gryczaną i ogórkami kiszonymi, a następnego dnia z makaronem. Smacznego! Spróbuj także: zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią, indyk w porach i cukinii. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną
Natka Pietruszkiłopatki wieprzowej, 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 400 g grzybów mrożonych lub obgotowanych świeżych, 250 ml bulionu, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 średnie kiszone ogórki, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450, Sól, Pieprz, Olej do smażenia Wykonanie: Mięso z łopatki kroimy w pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien(...)laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy zamrożone lub obgotowane grzyby, wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno ogórki kiszone. W dużym kubku lub miseczce mieszamy mąkę z 1 płaską łyżeczką pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy stopniowo 1,5 szklanki wody dokładnie mieszając, żeby nie było grudek
Bułka z Chlebemcebula · Sól · Olej do smażenia · 4 ogórki kiszone · 30 dag sera żółtego · 1 podwójny filet z kurczaka · 3 łyżki przyprawy Gyros(...)Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 3. Masę ziemniaczaną łączymy z przesmażoną cebulką, pokrojonymi w kostkę ogórkami i startym na tarce o dużych oczach żółtym serem ( 15 dag). 4. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego
Kulinarna Chwilaplemiona. Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150 g na osobę żółtko sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca polędwicę. Choć tatara też można zrobić z dowolnej części krowy, najlepiej by mięso było chude i delikatne(...)skorupkę najlepiej sparz), dekorujemy dodatkami i… gotowe. Przygotowanie tatara nie zajmuje wiele czasu, przez co nadaje się on doskonale na szybkie i pożywne śniadanie . Tradycyjne polskie dodatki to ogórki kiszone (czasem konserwowe) i szalotka, ale są wersje z papryką, cebulą, grzybami marynowanymi, szczypiorkiem, oliwkami, pomidorami zwykłymi i suszonymi, czy nawet musztardą. Niektórzy także dodają świeżej lub suszonej pietruszki
PaleoSMAKniedaleko leżącego Leningradu, parówek. Drugim składnikiem są zasadniczo frytki, choć dopuszczalne są też inne formy, tak jak u mnie. Z racji tego, że lekarze zalecają teraz kiszonki, dorzuciłem kiszonego ogórka, żeby było zdrowsze, tak jak w słynnym dowcipie o zamówieniu zakończonym colą bez cukru :) W mieście Koupio mówią na to danie "słońce" co ma wyraźnie pozytywny wydźwięk, bo w końcu(...)danie taksówkarzy". Ja nie wiem jaki tam mają stosunek do taksówkarzy, ale u nas w kraju porównanie kogokolwiek do taksówkarza jest zasadniczo pejoratywne :) Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - ogórki kiszone, czy inne warzywa, które zalegają nam w lodówce, a które lubimy jako surowe dodatki - ketchup lub inny sos np. majonez jeśli chcielibyśmy dodać akcentu holenderskiego i potrzebujemy poczuć trochę luksusu
Kryzysowa Książka KucharskaILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza – Rzodkiewki – 6 sztuk – Liście mięty – Pestki dyni – Nasiona słonecznika – Ser Halloumi – Rukola duża garść – Ogórek gruntowy – Nasiona granatu – 2 łyżki DRESSING – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Szczypta soli – Sok z cytryny – 1 łyżka – 4 poszatkowane drobno większe listki mięty PRZEPIS: Składniki(...)pokrój w plasterki lub w kostkę 2. Ser Halloumi pokrój w grubsze plasterki i grilluj na suchej patelni na rumiano z obu stron. 3. Wyłóż na talerze rukolę, kolejno ogórka pokrojonego w plasterki, arbuza oraz również pokrojone w plasterki rzodkiewki. 4. Dodaj grillowane plasterki sera Halloumi. 5. Listki mięty pooddzielaj od łodyżek i dołóż do sałatki. 6. Całość posyp nasionami
globuskulinarny