mielone - 47549 przepisów (strona:532/3170)

Meksykańska tortilla (burrito) 161

dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami

Pyry na Gaz
Taco kolacja na szybko 156

dzisiaj taco kolacja . Najprostsza i najsmaczniejsza kolacja, taco w formie zapiekanki. mielonego mięsa doprawiona rzymskim kminem, chili, kolendrą i pomidorowym przecierem(...)Gorące mięso ułożone na półmisku, posypane kukurydzianymi nacho i żółtym serem. Chwila w piekarniku, lekko roztopiony ser, piekąca chili… Taco kolacja gotowa! Taco kolacja Składniki: 4 porcje ½ kg mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku po łyżeczce nasion rzymskiego kminu i kolendry ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki oregano 3 łyżki pomidorowego przecieru 1 łyżka oleju

codojedzenia
Gołąbkowy garnek. 182

tego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć - na następny dzień danie jest jeszcze pyszniejsze! Składniki: 70 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna) pół korzenia świeżego selera korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze) 3 świeże marchewki (około(...)kostkę. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pomidory pokroić, zalewę zostawić, będziemy dodawać do garnka.  W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso mielone i podsmażać mieszając aż się porozbija, dodać jarzyny (marchew, cebule, czosnek, pietruszkę, seler), liść laurowy, sól i pieprz - podsmażać około 10 minut, by wszystko zmiękło. Do garnka dolewamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem 248

Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego 4-5 rzodkiewek 1 jajko szczypiorek (drobny) sól pieprz ziołowy 1,5 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Rzodkiewki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Migdałowe serduszka i figa z makiem 109

szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g  cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury figa z makiem Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę

Wanilia i Kardamon
CHILI CON CARNE 145

Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżeczka cukru 2 placki tortilli Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 180

mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody(...)gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni z rozgrzanym

Tradycyjna kuchnia Kasi
wegański chlebek dyniowy 115

jego smak zwala z nóg i uzależnia!  SKŁADNIKI: ok 100g tofu naturalnego 300g dyni hokkaido (bez pestek) 50g mleka sojowego 4 łyżki rodzynek szczypta imbiru łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonego(...)łyżka siemienia lnianego złotego łyżka siemienia lnianego brązowego WYKONANIE: Dynię obieramy, trzemy na tarce tofu blendujemy razem z dynią do zblendowanych składniów dodajemy imbir, cynamon, rodzynki, mlego oraz len mielony- całość mieszamy ciasto przekładamy do aluminiowej formy, wierzch posypujemy ziarnami lnu formę umieszczamy w piekarniku na ok 50 min w 180 stopniach

healthy dreams
tofu-marchewkowa bułka 178

życia składników odżywczych. Mogłabym zacząć się rozpisywać, jak smaczna ona była, jednak brak czasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem i przepisem SKŁADNIKI: 100g tofu marchewka łyżka mielonego lnu 2 łyżki chia szałwii przyprawy: imbir, curry(...)pieprz ziołowy, słodka papryka, czarnuszka WYKONANIE: marchewkę obieramy- trzemy na tarce na najmniejszych oczkach startą marchewkę blendujemy z tofu i przyprawami- do uzyskania gładkiej konsystencji do zblendowanych składników dodajemy mielony len i chia całość przekładamy na papier do pieczenia- następnie w rękach formujemy kuleczkę (najlepiej robić to przez papier do pieczenia- ciasto nie będzie kleiło się do rąk) całość

healthy dreams
Raw wege kotleciki buraczkowe 157

powstały raw kotleciki. Ser typu włoskiego + burak= niebo :D SKŁADNIKI: 80g sera włoskiego 100g obranego buraka 2 łodyżki szczypiorku 1 łyżeczka mielonego lnu przyprawy: czosnek granulowany, imbir mielony, pieprz ziołowy WYKONANIE: Buraczka trzemy na tarce startego buraka blendujmy z serem do zblendowanych składników dodajemy posiekany szczypiorek, len i przyprawy -całość mieszamy na papierze aluminiowym (można również użyć

healthy dreams
Zupa z brukselki 101

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne

R'n'G Kitchen
Jajka po szkocku 189

Jajka po szkocku pewnie już znacie. Przypomniało mi się o nich wczoraj i pomyślałam, że zrobię je na obiadek. U mnie mówią w domku na to kotlety mielone z niespodzianką. Robi się je w miarę szybko. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują(...)sosem chrzanowym lub musztardowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, a jeżeli już robiliście to właśnie Wam przypominam o tym przepisie. Składniki 6 jajek ugotowanych 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko surowe sól pieprz ostra papryka dodatkowo bułka tarta do panierowania olej do smażenia Jajka ugotowane oskubać ze skorupek. Mięso

O kuchni z uczuciem
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 150

bulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie(...)zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekanka pieczarkowa z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą 137

Zapraszamy na zapiekankę pieczarkową z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą, na którą przepis pochodzi z książki „Kipi kasza” Pawła Łukasika

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka mięsno-warzywna 176

Składniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. 3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min. 4. Do warzyw dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania