grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy(...)głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego) 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików(...)starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, wcześniej podsmażoną cebulką na maśle a także namoczoną bułką w wodzie lub mleku ( wcześniej odciśniętą) solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy
Radość kipiąca uśmiechem.porcji): 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżeczka cukru 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem(...)jogurt, resztę mąki oraz sól. Wyrabiamy ciasto a jeśli jest taka konieczność dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy tworząc koło. Nakładamy część farszu
Mango Papajacukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wisnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 lyzka skorki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka(...)Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane
Słodkości i nie tylkowłożenia na pół godziny do piekarnika. Składniki: 100 g ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g mielonej karkówki pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 8 dużych listków świeżej bazylii sól pieprz(...)gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności, ryż całkowicie wchłonie wywar warzywny. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, sól, pieprz i dusimy kolejne
Smak mojego domumięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa), 0,5 l soku pomidorowego, 1łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera mascarpone, 100 g startego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką
Nie tylko w kuchniSkładniki: 4 szt papryki 500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki wody , solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)kasza jest gotowa dodajemy cebule , odstawiamy do przestudzenia Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęAlbo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu. A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i z radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :) Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna(...)porcje: 2 miękkie gruszki 1 średni seler (mniej więcej 150 - 180 g) 5 łyżek oliwy z oliwek 3 szklanki wywaru z jarzyn 200 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz szynka hiszpańskiej (Serrano) lub innej suszonej dojrzewającej pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry
bistro mamaszklanki mąki tortowej sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko płatki pomidorowe ze szczypiorkiem olej do smażenia farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto(...)ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikrem gruszkowo-pietruszkowy , którymi to zdobyłem fartuch znajdziecie na oficjalnej stronie MasterChef'a . Zapraszam do oglądania w każdą niedzielę o godzinie 21:30 w TVN. Wszystkich, którzy nie mieli okazji zobaczyć pierwszego odcinka zapraszam do obejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi(...)lubię najbardziej. Gęsty rozgrzewający krem z dyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku
Kuba Gotujewłasnie z czym? Przez jakiś czas chodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na kompromis, zrobiłam mielone. I zrobiłam pierogi, Z TEGO PRZEPISU Miałam i ruskie i mięso! Pokroiłam moje kotlety w paski, ułożyłam obok odsmażonych ruskich i czegoś mi brakowało. Tym czymś był sos idealny(...)Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki, przypraw oraz śmietany. Smakuje idealnie do oczywistych dodatków, takich jak sałatki, owoce morza i swieże warzywa. Ale z naszymi odsmażonymi ruskimi i mięsem mielonym to już... "Niebo w gębie
Z Kuchni Do Kuchniwybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek.. Polecam :-) Składniki: Ciasto: 300 g mielonych migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy
maniapieczeniagram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy
Mango Papajasycący obiad - gołąbki bez zawijania. Fajny pomysł, gdy mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego! Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju
psgotujemymiłośników mięsiwa. Dziś też postanowiłam nafaszerować moje ulubione chili - jalapeno. Wybrałam bardziej pękate okazy do dzisiejszych testów. Składniki (na 10 papryk wielkości papryk pomidorowych + 2 jalapeno): 200 g mięsa mielonego z indyka 8 śliwek pół pęczka natki pietruszki 2 jalapeno sól pieprz olej Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i ociupinkę na drugim końcu(...)nich pestki. Owoce wrzucić do malaksera. Natkę pietruszki pokroić grubo i wrzucić do malaksera. Z jalapeno pozbyć się gniazd nasiennych. Wrzucić papryczki do malaksera. Rozdrobnić zawartość malaksera. Dorzucić mięso mielone. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Wypełniać papryki farszem. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut
Weekendy w domu i ogrodzie