mielone - 47549 przepisów (strona:538/3170)

'kaszka' lniana. 109

Składniki: 150 g serka wiejskiego light 2 płaskie łyżki siemienia lnianego (mielonego) 11 truskawek Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy (jeśli nie mamy mielonego siemienia można samemu zmielić w młynku do mielenia kawy).  Smacznego

Moje-pitraszenie
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. 103

Składniki: SOS 2 Puszki pomidorów krojonych 1 cebula 1 papryczka chilli bazylia, oregano, czosnek, pieprz, sól Pulpety 250 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać cebulę). Pomidory przelewamy do miski, cebulę kroimy w kostkę

Moje-pitraszenie
Pulpeciki drobiowe. 118

Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej* bazylia, papryka ostra mielona, szczypta soli Mięso i pozostałe składniki mieszamy razem dokładnie. W między czasie wstawiamy wodę na gaz i czekamy aż się zagotuje. Z mięsa formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy pulpety wypłyną gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy(...)sosem pomidorowym lub wrzucamy do zupy. Smacznego :) *Jeśli będziemy mieli 500 g mięsa bułka tarta nie jest konieczna

Moje-pitraszenie
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 124

sobie przemycić ;)  no, jeszcze koktajle z surowym burakiem pije, ale pod warunkiem, że z jednej szklanki ze mną i obie pijemy przez słomkę :) Składniki: Gołąbki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy(...)kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę

Kolorowy Przepisownik
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 202

najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże i mięso kraba. Kiełbasa francuska andouille jest w Polsce nie do zdobycia, ale z naszą różnorodnością wędlin spokojnie do jambalayi nada się grubo mielona, dobra śląska kiełbasa wędzona . Z zastrzeżeniem – raczej nie za mocno czosnkowa i nie za sucha . Szykujemy najpierw wszystkie składniki. Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w dwucentymetrowe kawałki(...)łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka

Karo in the Kitchen
Tortillowe miseczki 170

oszczędzić czas na zmywaniu? Zrobić jadalne miski. Tym razem w ulubionym stylu Rumcajsa: po meksykańsku. Świetny sposób, by zaskoczyć gości na imprezie. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 średnia cebula, 1 spora czerwona papryka, 3 ząbki czosnku 4-5 tortilli pszennych, tarty ser, kilka kropli tabasco Przyprawy: 1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki(...)soli Przygotowanie: Przyprawy ugniatamy ze sobą w moździerzu, lub dokładnie mieszamy w miseczce i rozgniatamy łyżeczką. Cebule drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy. Mielone mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml

Gotuj z Rumcajsem
Muffinki z orzechami laskowymi 140

krążenie więc nie da się ukryć, że ma znakomite właściwości zdrowotne. Składniki: Ciasto na babeczki: - 200g mąki pszennej tortowej - 100g musu z jabłek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 50g mielonych orzechów laskowych - 40g oleju laskowego Oleje Świata - 100ml wody - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli Krem: - 240g śmietanki 30% - 200g czekolady mlecznej - 10g posiekanej kandyzowanej(...)skórki z pomarańczy Posypka: - 20g posiekanych orzechów laskowych Składniki na 12 sztuk muffinek. Zaczynamy od suchych składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i mielone orzechy laskowe. Wszystko mieszamy, a następnie do suchych składników dodajemy wodę, mus z jabłek oraz olej z orzechów laskowy Oleje Świata . Całość razem mieszamy i przekładamy do papilotek gdzieś

Kuchenne Wariacje
Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 148

Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki  SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów biała część z pora pół puszki pomidorów 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki suszonego koperku  SYS pół łyżeczki(...)Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj. Piecz około 30 minut w 190 stopniach. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Zniknie

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti z cukinią 121

średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku

Smakołyki Asi
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 276

Mielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym, że ani przepisu na nie nie miałam, a i smaku już do końca też nie pamiętałam.  Zrobiłam więc swoją wersję, do której dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną prażoną, którą otrzymałam(...)wyszły w smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :)  Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna.  Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma

Kuchnia w czekoladzie
Kiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana 179

czosnku sól peklowa 250 g 2 łyżki pieprzu mielonego – czubate 1 łyżka cukru pudru-płaska 4 mb ( około ) osłonki kolagenowej 73 mm Mięso wołowe i z łopatki mielimy maszynką o średnich oczkach . Słoninę mielimy na małych oczkach . Wszystko przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty praską czosnek, sól peklową , cukier , pieprz . Mocno wyrabiamy ręką , aż masa stanie się bardzo

Ogrodnik w podróży
Sajgonki 2402

papier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć(...)Posiekać w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie

Gotowanie jest łatwe
Kaszanka słoikowa 279

nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy i nóżkę , czyścimy skórę z owłosienia , mają być gładkie jak pupa niemowlaka , a nie jak gęba drwala(...)się rozpadać i odchodzić od kości . Wyciągamy ją z garnka , studzimy , mielimy ( razem z warzywami i przyprawami ), maszynką o drobnych oczkach . Wywar z golonki zostawiamy i gotujemy w nim kaszę ( jeśli jest go dużo to używamy części , a resztę zostawiamy ) . Ugotowaną kaszę studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy mieloną golonkę , pozostałe przyprawy , zawsze solimy ciut mocniej niż lubimy bo kaszanka

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 127

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki(...)łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany  czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać

W królestwie smaków Beaty
Makaron w sosie mięsno dyniowym. 97

kolejny przepis do którego użyłam dynię, początkowo miał to być sos do spaghetti a skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki(...)tartego sera ( u mnie oscypek) Przygotowanie; Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i starty czosnek a także zioła. Smażymy aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa i smażymy nadal. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy

Radość kipiąca uśmiechem.