ogórki - 26028 przepisów (strona:535/1736)

Sałatka z kalafiorem i warzywami 1126

Zapraszamy do podzielenia się swoimi pomysłami. Możecie to zrobić w komentarzu pod postem lub na Facebook . Sałatka z kalafiorem i warzywami składniki: 1 średni kalafior 1 duży pomidor 2 ogórki gruntowe pół pęczka dymki 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej majonez sól i pieprz do smaku Sałatka z kalafiorem i warzywami wykonanie: 1. Kalafiora dzielimy na różyczki(...)następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pomidora kroimy na cząstki np. ósemki. Ogórka razem ze skórką w plasterki. Szczypiorek i cebulę kroimy w dowolny sposób. 3. Warzywa mieszamy z 2 łyżkami majonezu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na dno miseczki. 4. Na maśle rumienimy bułkę na złoty kolor. 5. Kalafiora odcedzamy, a następnie lekko studzimy. Na koniec

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka ryżowa 76

ryżowa Składniki 1 szklanka ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki) 1 mała papryka czerwona 4 łyżki marynowanej cebulki 4 ogórki konserwowe 4 jajka lub 8 przepiórczych oliwa z oliwek majonez sól pieprz natka pietruszki Instrukcje Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy(...)zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy. sałatka ryżowa to co lubię

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka śledziowa z pieczarkami 162

smak można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z pieczarkami Składniki 4-5 płatów śledziowych 200 g marynowanych pieczarek 1 średnia czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej majonez lub jogurt pieprz Instrukcje Śledzie zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie osuszamy(...)papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki osączamy z zalewy i większe dzielimy na pół. Wszystkie składniki łączymy w misce, dolewamy 2-3 łyżki oleju i ew. majonez oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem. Artykuł Sałatka śledziowa z pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli 94

Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli Składniki 1 szt. średniej kapusty pekińskiej ½ puszki fasoli czerwonej ½ puszki kukurydzy 5 jajek ugotowanych na twardo 1 papryka czerwona 3 -4 średnie ogórki konserwowe majonez 2-3 łyżki sól pieprz Instrukcje Kapustę drobno poszatkować, dodać kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Jajka pokroić w kawałki

To co lubię - gotuję i polecam
Łódeczki z awokado 90

pewnością nam się przyda. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Łódeczki z awokado Porcje 2 Składniki 1 dojrzałe awokado 1 tuńczyk w sosie własnym 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 ogórki konserwowe sok z cytryny lub limonki łyżka gęstego jogurtu lub majonezu sól pieprz Instrukcje Awokado myjemy i kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ delikatnie kroimy w kratkę uważając żeby(...)przeciąć skórki. Wydrążamy łyżką, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniał. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy na niewielkie kawałki, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy jogurt lub majonez i ponownie delikatnie mieszamy. Wkładamy do skórek awokado i od razu podajemy. Artykuł Łódeczki z awokado pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z makaronem i kurczakiem 89

minut. Idealna na drugie śniadanie do pracy (czosnek można pominąć ;) ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z makaronem i kurczakiem Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 2 pomidory 4 ogórki konserwowe 100 g drobnego makaronu (waga przed ugotowaniem) papryka słodka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu 6 łyżek oleju rzepakowego sól pieprz Instrukcje Mięso opłukać(...)pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i papryką, smażyć aż się ładnie zrumieni na złoty kolor. Wystudzić. W tym samym czasie ugotować makaron i ostudzić. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Sos : Musztardę z jogurtem dokładnie wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka jarzynowa 90

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka jarzynowa Składniki 8 średnich marchewek 4 ziemniaki 4-5 jajek gotowanych na twardo 0,5 dużego selera lub jeden mały 2 małe pietruszki 4-5 ogórków kiszonych 1 kwaśne jabłko pół małej cebulki duża puszka groszku konserwowego mała puszka kukurydzy (opcjonalnie) majonez 1 łyżka musztardy (opcjonalnie) sól pieprz Instrukcje Marchew, pietruszkę, selery i ziemniaki dokładnie(...)Ugotowane i zimne warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ( ja lubię drobno pokrojoną sałatkę). Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę i obrane jabłko również kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę osączmy z zalewy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem z odrobiną musztardy. Dobrze jest

To co lubię - gotuję i polecam
Kolorowa sałatka z serem feta 135

kolorową sałatkę. Świetnie się sprawdzi jako kolacja czy jako sałatka imprezowa,  polecam.  Składniki: 3-4 garście sałaty 250 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 5-6 rzodkiewek 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula czerwona garść kiełek groszku/słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Wykonanie(...)Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku lub kilku mniejszych talerzykach. Pomidory przekroić na pól, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę seler oraz rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ser pokroić w większą kostkę. Na sałatę ułożyć pomidory, ogórek, ser, rzodkiewkę, seler naciowy oraz cebulę. Na wierzch dać kiełki słonecznika. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny , zioła i doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką 75

Zaskakujące połączenie smaków. Słodkie winogrona i kukurydza, kiszony ogórek, majonez i do tego chrzan. Trudno sobie wyobrazić. Ale efekt smaczny wg konsumentów.  Składniki:     200 g szynki konserwowej   1 słoiczek żółtej marynowanej cebulki ( ok. 100 g netto )   1 mała puszka kukurydzy   200 g twardego koziego sera ( może być żółty ), u mnie Queso Servilleta(...)duże kwaśne jabłko   1 kiszony ogórek   5 jajek   4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka   Pół pęczka natki pietruszki   4 łyżki majonezu   6 łyżek jogurtu naturalnego   pieprz   200 g ciemnych bezpestkowych winogron  Przygotowanie: Szynkę pokroiłem w grubsza kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, pokroiłem również w kostkę. Podobnie jabłko i kozi ser oraz kiszonego

R'n'G Kitchen
PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ 129

gotowe ptysie od  Brześć . Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :) Składniki na pastę: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu  * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Dodatkowo gotowe ptysie Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować(...)twardo, pokroić w bardzo drobną kostkę. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, chrzan, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Ptysie przekroić na pół, nadziewać pastą tuńczykową. Takie ptysie najlepiej nadziewać krótko przed podaniem

Zrób to smacznie
PASTA Z TUŃCZYKA Z DODATKIEM CHRZANU 82

faszerowania jajek. W moim domu tuńczyk jest bardzo lubiany, więc pasta zniknęła bardzo szybko, jutro robię kolejną porcję :) Składniki: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu (użyłam  Moryń ) * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować na twardo, pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, chrzan, sól i pieprz, dobrze wymieszać

Zrób to smacznie
Placki po węgiersku z cukinii 84

łopatki wieprzowej ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe ·        ½ puszki kukurydzy konserwowej ·        200 g przecieru pomidorowego ·        Szczypta chili(...)Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju, kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe. 2.    Następnie dodajemy kukurydze bez zalewy i przecier pomidorowy, doprawiamy chili i chwilę gotujemy, sos jest gęsty, więc nie potrzeba go zagęszczać. 3.    Cukinie

Kulinarna Chwila
Wegetariańska sałatka z grzankami i fetą 119

pewnością zasmakuje również tym, którzy uwielbiają mięso. Smak sałatki podkreśli delikatnie słona feta, oraz chrupiące grzanki. Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką Składniki dowolny miks sałat pomidor ogórek zielony kilka kromek świeżej bagietki oliwa sól pieprz feta Wegetariańska sałatka z grzankami i fetą – przepis Bagietkę kroimy w kromki. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia(...)skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 6 minut w temperaturze 200 st. C. Pieczemy je do momentu kiedy staną się rumiane. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, albo kostkę. Nie musimy go obierać. Pomidora kroimy w kostkę. Na talerzu układamy miks sałat, ogórka, pomidora, grzanki i całość uzupełniamy pokruszoną fetą. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka rzut Granatem 102

Olej do smażenia ·          4 ziemniaki ·          4 jajka ·          4 ogórki konserwowe ·          4 łyżki majonezu ·          1 granat Sposób przygotowania: 1.      Ziemniaki obieramy(...)studzimy i drobno kroimy. 5.      Mięso studzimy i przekładamy do ziemniaków. 6.      Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 7.      Ogórki kroimy w drobną kostkę. 8.      Dodajemy majonez oraz solimy, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. 9.      Układamy owoce granatu

Kulinarna Chwila
Sałatka śledziowa z porem 86

Bardzo lubimy wszelkie sałatki śledziowe. Oto kolejna odsłona. Składniki: 3 filety typu matias 4 średnie ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2 kiszone ogórki 1 jabłko 1 por - biała część 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki majonez + jogurt naturalny musztarda 3-4 łyżki octu jabłkowego pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać. Pokroić(...)kostkę. 2. Filety namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Pokroić w paski. 3. Por pokroić w talarki lub półtalarki i sparzyć wrzątkiem. 4. Jajka, jabłko, ogórki pokroić w kostkę. 5. Wszystkie składniki połączyć, dodać łyżeczkę musztardy, po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, dodać pieprzu, odrobinę cukru, odsączoną kukurydzę, ocet jabłkowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. 6. Sałatkę schłodzić

Kuchnia domowa Ani