Mielone z niespodzianką 161łyżki bułki tartej · Papryka żółta · Papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe · 3 łyżki ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, sól, paprykę ostrą. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną(...)żeby powstałam nam otwór, wyjmujemy kieliszek 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 4. Drugą cebulę obieramy drobno kroimy, do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryki oraz ogórki, wlewamy ketchup i mieszamy 5. Farsz wkładamy w każdy otwór mięsa 6. Pieczemy 30 minut w 180°C 7. Kotleciki gotowe 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Jednodniowy jadłospis na lato – 5 zdrowych posiłków na cały dzień + lista zakupów 135szklanek i udekoruj listkami świeżej mięty. Kolacja - Sałatka ryżowa z warzywami i serem typu śródziemnomorskiego Składniki /na 4 porcje: 200 g ryżu brązowego (2 torebki) 1 ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczek koperek 150 g szpinaku baby 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika(...)ząbek czosnku, 6 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórek pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki przekrój na pół. Czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć praską i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W misce umieść ugotowany ryż
Chilli Czosnek i Oliwa
NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA 165dajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej jakości kiełbaski grillowe * cebula i biała czerwona * świeże pomidory * ogórki gruntowe * kukurydza ( kolba ) + masło i sól * Ketchup Extra Kielecki Pikantny * Musztarda Kielecka Grillowa * prażona cebula * świeży szczypiorek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kiełbaski nacinamy, grillujemy z każdej strony odpowiednią ilość(...)zrumienione z zewnątrz, ale też odpowiednio gorące w środku – lepiej robić to wolniej, a dłużej ). Kukurydzę również grillujemy z odrobiną masła i soli. Pomidory kroimy w drobną kostkę, ogórki i cebulkę również, mieszamy, doprawiamy do smaku. Powstanie z tego warzywna salsa, która będzie świetna jako dodatek albo osobna sałatka. Nacięte bułki grillujemy. Do bułek wciskamy porcję musztardy
Ostra na Słodko
Sprawdzone pomysły na letnie dania 182minut, na średnim ogniu, aż buraczki nie zmiękną, liście należy dodać pięć minut przed końcem gotowania. 3. Wywar należy wystudzić, następnie dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek oraz pokrojonego ogórka. 4. Danie doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz odrobiną octu. Mieszamy i chłodzimy w lodówce. Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym(...)ogórkiem. Najbardziej tradycyjnym i wyrafinowanym sposobem spożywania chłodnika jest podawanie go z szyjkami rakowymi. Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Przepisy kulinarne idealne na gorące dni często wykorzystują cukinię, bo jest ona idealnym warzywem na szybki i smaczny obiad. Do wykonania tego przepisu potrzebne będą: 4 średnie cukinie 1 słodka papryka ½ szklanki kukurydzy lub groszku z puszki 2 pomidory malinowe pokrojone
sierotka maRysia w kuchni
Indycza Idylla 176fileta z indyka · Cebula · ½ kg pieczarek · 4 ogórki kiszone · 2 łyżki musztardy sarepskiej · 100 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu(...)oleju 2. Na drugiej patelni typu Wok prużymy obrana i drobno pokrojoną cebulę 3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Ogórki kroimy i dodajemy do grzybów, podlewamy szklanką wody 5. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę, przecier oraz ketchup 6. Pieczarki łączymy z mięsem, wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy
Kulinarna Chwila
Sałatka z fasolką szparagową i papryką 152już z niecierpliwością na nią czekam. I zrobię sobie taką oto sałatkę, bo była pyszna! Składniki: 200 g fasolki szparagowej 1 nieduża czerwona papryka 2-3 pomidory kilka ogórków gruntowych szczypiorek koperek sól, pieprz olej 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, oczyścić, ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Dzięki temu zachowa piękny zielony(...)kolor. 2. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić też pomidory, a ogórki w plastry. 3. Do warzyw dodać odrobinę oleju, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i koperek. Całość zamieszać. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Sałatka z melonem i kozim serem 116dużego melona 150 g sera koziego typu rolada miękka 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 opakowanie rukoli młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat 2 średnie ogórki ze skórką opcjonalnie sól do smaku pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich Instructions Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie(...)karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić. Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki. Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy. Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Smacznego! Notes Oliwę o smaku i aromacie orzechów
SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka obiadowa/grillowa 155grilla. Ta soczysta i aromatyczna sałatka świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ryb oraz warzyw. Polecam! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub kiszone pół pęczka koperku 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól i pieprz *** Sałatę kroimy lub rwiemy na średniej(...)wielkości kawałki *** *** Rzodkiewki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce *** *** Ogórki również kroimy lub ścieramy w cieniutkie plasterki *** *** Warzywa przekładamy do miski i mieszamy *** *** Do małej miseczki przekładamy majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu *** *** Dodajemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby
Blog z Apetytem
Rolady schabowe w sosie. 169Rolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy. Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej. Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula(...)maki do zagęszczenia sosu Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów. Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, ogórka i kabanosa. Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczką z dwóch stron. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć rolady, po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia
Agusiowe smakołyki
Tabbouleh sałatka libańska z kaszą bulgur 162Sałatka Tabbouleh według przepisu kuchni libańskiej. Zdrowa sałatka z natki pietruszki, świeżej mięty i kaszy bulgur z orzeźwiającym cytrusowym sosem. Składniki: 150 g kaszy bulgur 2 dorodne pomidory 2 ogórki gruntowe 1 cebulka szalotka 1/2 zielonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 10 listków świeżej mięty DODATKOWO kilka gałązek szczypiorku lub cebuli dymki kilka liści sałaty rzymskiej 1 cytryna(...)kuminu sól i świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli , według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę odcedzić i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Pomidory , ogórki gruntowe najpierw obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Paprykę , cebulę szalotkę oraz listki mięty i natki pietruszki szatkujemy drobno. Ostudzoną kaszę przekładamy do misy wraz z pokrojonymi warzywami
ProstePesto.pl
Gyros w zupie 186Sól · Cebula · 2 papryki czerwone · 4 ogórki konserwowe · ½ puszki kukurydzy · 200 ml przecieru pomidorowego · 2 łyżeczki mąki pszennej(...)usmażeniu łączymy z ziemiankami 4. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 5. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6. Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7. Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Niemiecka sałatka ziemniaczana 244występować jako samodzielny przysmak. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zawsze cieszy się powodzeniem wśród gości. Polecam! Składniki: ok 10 średnich ziemniaków 1 czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych lub małosolnych pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ogórki kiszone lub małosolne również kroimy w średnią kostkę *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka. Pokrojone warzywa przekładamy do miski *** *** Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i niewielką ilością soli i pieprzu *** *** Dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy *** *** Sos dodajemy do sałatki *** *** Mieszamy i całość doprawiamy
Blog z Apetytem
Kiszone rzodkiewki 250ziaren ziela angielskiego 2 baldachimy kopru (z nasionami) kawałek korzenia chrzanu 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 łyżki soli 2,5 litra wody około 5 łyżek wody z kiszonych ogórków Sposób wykonania: Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i pozostawiamy do wystygnięcia. Odkrawamy od rzodkiewek łodygi z liśćmi i dokładnie je myjemy. Do czystego dużego słoja wkładamy rzodkiewki, pokrojony w plastry(...)czosnek, kawałki chrzanu, koper, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy wcześniej przygotowaną wodą i sokiem z ogórków kiszonych, dociskamy rzodkiewki tak aby nie pływały na powierzchni (np. spodkiem). Tak przygotowane rzodkiewki odstawiamy na około 3 dni do ukiszenia, w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu słoik mocno zakręcamy nakrętką i przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce
Qchnia po prostu
KARKÓWKA PO ZBÓJNICKU.ZAPIEKANA. Z JEDNEGO GARNKA. 194mnie 1.30 kg) olej sól pieprz po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki 1 papryczka chili 200 g małych pieczarek 2 cebule słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe Zalewa: 1 szkl przegotowanej wody 1/2 szkl ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki ostrej musztardy(...)cebule oraz pokrojona paprykę, papryczkę chili (usuwamy dokładnie pestki) i pieczarki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso, następnie podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wrzucamy małe korniszony lub plasterki ogórków konserwowych. Całość zalewamy przygotowana zalewą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę i 20-30 minut
Walijskie Pichcenie
Leśny kurczak w sosie słodko-kswaśnym 139której prowincji pochodzi, ale na pewno jest inspirowany kuchnią "chińską", na ile miałem z nią styczność :) Składniki: - żółciak siarkowy - papryka słodka - czosnek granulowany - chilli - imbir - cebula - woda z kiszonych ogórków - ketchup - ananas z puszki - mąka ziemniaczana - ryż Wykonanie: Grzyby gotujemy 15 minut i kroimy w kostkę. Podsmażamy z pokrojoną w półplasterki cebulą i przyprawami. Papryki dość sporo, z resztą(...)radzę uważać. Podlewamy trochę wodą z kiszonych ogórków i dodajemy ketchup w takich proporcjach, żeby uzyskać smak, który nas interesuje. Dodajemy pokrojonego ananasa, podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i gotujemy, żeby zagęściło nam sos. Podajemy z ryżem
Kryzysowa Książka Kucharska