Często w weekendy robimy sobie różne smakołyki i spędzamy przy nich cały wieczór. A to jakieś chipsy czy nachosy, a to deska serów, a to całą
Marder&Marder ManufactureRyż: Jaśminowy, basmati czy brązowy – każdy rodzaj ryżu będzie doskonałym uzupełnieniem dla sosu orzechowego. Makaron: Soba, ryżowy, chow mein – makaron doda potrawie lekkości i sprawi, że będzie bardziej sycąca. Chleb naan: Płaski chleb indyjski, lekko przypieczony, idealnie nadaje się do maczania w sosie. Quinoa: Ta pożywna kasza doskonale wchłania aromaty sosu i stanowi świetną alternatywę dla ryżu. Kurczak w sosie
e-PrzepisyKulinarneJajka. Zwykłe gotowane jajka. No co może być trudnego w gotowaniu jajek? Jak można nie umieć gotować jajek? No właśnie nie wiem co może być trudnego
Marder&Marder Manufacturekonsystencji. Kasza: Kasza kuskus, jaglana, gryczana lub bulgur to zdrowe i lekkie alternatywy dla ryżu. Ziemniaki: Ziemniaki pieczone, puree lub gotowane w mundurkach to klasyczny dodatek do wielu dań. Chleb: Chrupiący chleb, np. żytni lub pełnoziarnisty, świetnie sprawdzi się do maczania w sosie, który powstanie podczas pieczenia. Sałatka: Świeża sałatka z rukoli, pomidorów, ogórka i ulubionego dressingu doda lekkości
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj Światowy Dzień Chleba a ja nie mam nowego przepisu. Aby tradycji stało się zadość proponuję przepis ze starego bloga. To ostatnio mój chleb, na co dzień, który piekę dość często. Zachowuje długo świeżość za sprawą kefiru. Pszenno - żytni albo żytnio – pszenny. Ilość mąki pszennej jest taka sama jak żytniej. Łatwo zapamiętać. Do tego kefir. Ujęłam odrobinę ciasta
Leśny ZakątekSałatka gyros to doskonała pozycja imprezowa. Robi się ją stosunkowo szybko, wygląda doskonale (zwłaszcza podana w przezroczystej salaterce) i idealnie smakuje. My właśnie przygotowaliśmy ją z
Marder&Marder ManufacturePasta z bakłażana Uwielbiam chleb z masłem, szczególnie gdy jest świeżo upieczony. Oczywiście gdy trochę przestygnie tak by masło nie popłynęło. A najlepsza jest przylepka. Od dzieciństwa lubiłem urwać lub ukroić przylepkę nawet gdy chleb był jeszcze ciepły. 👉Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana❓ Zamiast masła, tak dla odmiany, można zrobić jakieś pyszne smarowidło
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBomba kaloryczna. Tak mi się wydaje, chociaż nie znam się na kaloriach. Ale nawet nie wiecie (albo może i wiecie) jakie to jest pyszne! Pierwszy raz
Marder&Marder ManufactureSos tatarski. Idealny dodatek do wędlin, zimnych mięs, potraw z jajek, śledzi i pewnie wielu innych potraw. Nie ma jednego konkretnego przepisu na ten sos, jest
Marder&Marder ManufactureChleb gryczany na zakwasie. Zakwas zrobiłam w pięć dni. Więc na pożądany bochenek chleba trzeba poczekać. Ale warto. Zakwas: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej 100 go letniej przegotowanej wody Składniki zakwasu mieszamy w dość dużym, czystym, wyparzonym słoiku. Na wierzch kładziemy czystą serwetkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni. Co dziennie - rano i wieczorem
AZgotuj!ryże: Basmati: Delikatny, lekko słodkawy ryż, który doskonale komponuje się z egzotycznymi przyprawami. Kuskus: Szybki w przygotowaniu, lekki i chłonący smaki sosu. Bulgur: Pożywna kasza, która doda daniu sytości. Chleby i pieczywo: Naan: Indyjskie chlebki płaskie, idealne do nabierania sosu. Pita: Greckie chlebki, które możesz napełnić mięsem i warzywami. Chleb czosnkowy: Chrupiący i aromatyczny dodatek, który podkreśli smak dania. Warzywa
e-PrzepisyKulinarnerosołu 100 ml słodkiej śmietanki 5-6 ziemniaków pół pora 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 3 kromki chleba 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 4-5 ząbków czosnku *** Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki *** *** Czosnek obieramy i kroimy(...)garnka z zupą i mieszamy *** *** Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz około 1 łyżeczką tartego lub suszonego imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej *** *** Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek *** *** Dokładamy pokrojony chlebek i całość smażymy ciągle mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące *** *** Zupę
Blog z ApetytemBardzo nam smakowała. Polecam na każdą okazję. 2 małe piersi z kurczaka + ulubione przyprawy 1/2 sałaty lodowej 3 kiszone ogórki 1-2 garście tartego sera cheddar 2-3 kromki chleba 100 g boczku (u mnie surowy, cienkie plastry) oliwa Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy zioła prowansalskie sól, pieprz Sałatka z kurczakiem i grzankami, przygotowanie: Kurczaka(...)mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, mielony imbir, curry), skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie podgrzewamy na rumiano, na suchej patelni. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by grzanki rumieniły się równomiernie. Zdejmujemy
Smaki Na Talerzu