chleb - 26672 przepisów (strona:544/1779)

Fasolka szparagowa z czosnkiem i natką pietruszki duszonymi w maśle 40

Czy jest ktoś, kto nie lubi fasolki szparagowej? Dobra, nie odpowiadajcie. Jeśli ktoś powie, że tak, to i tak nie uwierzę. Każdy lubi fasolkę, bo fasolka

Marder&Marder Manufacture
Makaron z twarogiem i truskawkami 34

Czasami lubimy obiad na słodko. Niezbyt często, ale czasami nam się zdarzy. Zwłaszcza właśnie latem. Bo to i świeże owoce są, a i też latem częściej

Marder&Marder Manufacture
Kebab Koobideh i Mast-o-Khiar – smak Iranu w Twoim domu 61

Dodaj rodzynki i orzechy. 3. Wersja deserowa: więcej rodzynek, odrobina cukru, woda różana. 4. Schłodź min. 30 minut i podawaj z lodem lub w miseczce z ziołami. Lawasz – chleb perski z historią Kebab Koobideh Tradycja i pochodzenie Lawasz to jeden z najstarszych rodzajów chleba na świecie – pochodzi z Armenii, Iranu i Azji Środkowej. Cienki, elastyczny, idealny do zawijania kebabu

RafalCook
Mój bałkański obiad – historia i smak w jednej misce 50

Mój bałkański obiad. Zamiast podróży na Bałkany – zapraszam Cię do mojej kuchni! Dziś przygotowuję bałkański obiad, który pachnie ziołami, jogurtem, ciepłym chlebem i mięsem z rusztu. Bałkański obiad To zestawienie inspirowane kuchnią Bułgarii i sąsiadujących krajów. Każdy składnik niesie ze sobą historię – od chłodnika Tarator, przez aromatyczne Kebabczeta i puszystą pitę, aż po słony Ayran, który gasi pragnienie lepiej niż(...)będą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Historia – Wywodzą się z kuchni osmańskiej. W Bułgarii od lat są nieodzownym elementem każdego grilla i wakacyjnego obiadu. Pita – bałkański chleb na ciepło Składniki – 500 g mąki – 7 g suchych drożdży – 300 ml ciepłej wody – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka soli Przygotowanie – Zagnieć ciasto, odstaw

RafalCook
Koktajl truskawkowy 43

Latem, gdy jest sezon na truskawki, pijemy ten koktajl w zasadzie niemal każdego dnia. Kupuję po drodze z pracy trochę truskawek, część zjadamy od razu, a

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane pomidory 42

łyżeczka masła, 2 łyżki tartej bułki razowej, jajko, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka oleju rzepakowego, 200g mixu sałat, sól i pieprz do smaku, 4 kromki razowego chleba. 1. Czosnek posiekaj.  Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Z pomidorów zetnij wierzch i wydrąż środek łyżeczką. 3. Osącz miąższ na sicie(...)naczynia żaroodpornego posmaruj olejem, ułóż pomidory i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut. 9. Faszerowane pomidory podawaj z mixem sałat i grzanką z razowego chleba

Z notatnika dietetyka
Najstarsze dania świata – historia smaku i tradycji 56

Najstarsze Dania Świata 🧆 8. Hummus – Bliskowschodnia pasta (XIII wiek, Syria) Ciecierzyca, tahini, cytryna i czosnek – klasyk, którego korzenie sięgają XIII-wiecznej Syrii. Do pieczywa, warzyw, sałatek. 🥟 9. Empanadas – W chleb zawijane (XVI wiek, Hiszpania) Nazwa pochodzi od empanar, czyli „owinąć chlebem”. Mięsne lub warzywne nadzienie w cieście – klasyk również w Ameryce Łacińskiej. 🍦 10. Gelato – Włoskie lody (XVI wiek, Włochy) Zanim

RafalCook
Sernik truskawkowy (sernik z owocami) 39

Sernik z truskawkami. Rewelacyjne ciasto. Teraz, w sezonie, zrobiliśmy ten sernik w wersji truskawkowej właśnie, ale poza sezonem możecie użyć dowolnych owoców. Na przykład brzoskwiń, czy

Marder&Marder Manufacture
Budyń truskawkowy 39

Sezon na truskawki w pełni. W zasadzie każdego dnia kupuję jakąś małą porcję i się nimi zajadamy. A czasem, co parę dni, zrobię jakiś przepis na

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne 45

Zawsze w okresie wakacyjnym robimy ogórki małosolne. Och, to moja wielka miłość. Taki ogórek, albo najlepiej ze trzy, do obiadu… Mmm… Albo na kanapki. Albo tak

Marder&Marder Manufacture
Ciasto ucierane z truskawkami 45

Jeśli często odwiedzacie naszego bloga, to wiecie doskonale, że lubimy proste dania, że na tym właśnie bazuje nasz blog. Na rzeczach łatwych, szybkich, takich, które każdy

Marder&Marder Manufacture
Zupa pomidorowa z burratą – smak, który zatrzymuje czas 64

mnie to danie niemal idealne, zupa pomidorowa z burratą ma swoje smakowe kuzynki na kulinarnej mapie świata. We Włoszech króluje również pappa al pomodoro – gęsta zupa z czerstwego chleba, czosnku, oliwy i pomidorów, charakterystyczna dla Toskanii. Z kolei w Hiszpanii znajdziemy salmorejo , czyli kremowy chłodnik z pomidorów i chleba, serwowany z jajkiem i szynką serrano. W Indiach zaś podaje się

RafalCook
SAŁATKA DRWALA + FILMIK 45

SKŁADNIKI :  1 sałata lodowa lub 2 rzymskie  1 pierś z kurczaka + przyprawa do kurczaka pikantna 100 g plastrów boczku 3 kromki chleba tostowego 2 pomidory miseczka sałatki szwedzkiej z ogórków cebulka prażona do posypania         SOS :  3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu  1 ząbek czosnku  PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka kroimy w kostkę(...)przyprawiamy i podsmażamy. Odkładamy do ostudzenia .  Bekon podsmażamy na złoto, studzimy.  Z chleba tostowego robimy chrupiące grzanki. Składniki sosu mieszamy. Na dno miski układamy kawałki sałaty. Na sałatę wylewamy trochę sosu, na to układamy pokrojone pomidory oraz ogórki z sałatki.  Następnie rozkładamy kurczaka, polewamy sosem. Na to grzanki, bekon i prażona cebulka.  Sałatkę podajemy od razu

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybkie ciasto na maślance z truskawkami 49

To szybkie ciasto z truskawkami łączy w sobie wszystko to, czego jesteśmy fanami. Jesteśmy fanami słodkości, a ciast w szczególności. A jak są to jeszcze takie

Marder&Marder Manufacture
Cuzzetiello z klopsikami z indyka – neapolitański street food w fit odsłonie 53

wersji ziołowej świetnie komponuje się z sosem. Bakłażan – klasyka kuchni śródziemnomorskiej, często zapiekany z mozzarellą w daniach takich jak parmigiana. Bułka cuzzetiello – wywodzi się z Neapolu, gdzie chleb był cenny, więc wnętrze wykorzystywano do zupy, a wydrążona skórka stawała się kanapką! Cuzzetiello z klopsikami z indyka Składniki (na 2 porcje) Klopsiki z indyka – 400 g mielonego fileta z indyka(...)łyżeczka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka suszonej bazylii – Sól, pieprz, erytrytol (opcjonalnie) Bakłażan – 1 bakłażan – Oliwa w sprayu – Sól Dodatkowo – 1 chleb drwala – 100 g mozzarelli light – Świeża bazylia – 1 łyżka startego parmezanu light (opcjonalnie) Cuzzetiello z klopsikami z indyka Przygotowanie krok po kroku 1. Klopsiki Wymieszaj wszystkie składniki na gładką

RafalCook

Proponowane wyszukiwania