Dzisiaj Światowy Dzień Chleba a ja nie mam nowego przepisu. Aby tradycji stało się zadość proponuję przepis ze starego bloga. To ostatnio mój chleb, na co dzień, który piekę dość często. Zachowuje długo świeżość za sprawą kefiru. Pszenno - żytni albo żytnio – pszenny. Ilość mąki pszennej jest taka sama jak żytniej. Łatwo zapamiętać. Do tego kefir. Ujęłam odrobinę ciasta
Leśny ZakątekSałatka gyros to doskonała pozycja imprezowa. Robi się ją stosunkowo szybko, wygląda doskonale (zwłaszcza podana w przezroczystej salaterce) i idealnie smakuje. My właśnie przygotowaliśmy ją z
Marder&Marder ManufacturePasta z bakłażana Uwielbiam chleb z masłem, szczególnie gdy jest świeżo upieczony. Oczywiście gdy trochę przestygnie tak by masło nie popłynęło. A najlepsza jest przylepka. Od dzieciństwa lubiłem urwać lub ukroić przylepkę nawet gdy chleb był jeszcze ciepły. 👉Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana❓ Zamiast masła, tak dla odmiany, można zrobić jakieś pyszne smarowidło
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBomba kaloryczna. Tak mi się wydaje, chociaż nie znam się na kaloriach. Ale nawet nie wiecie (albo może i wiecie) jakie to jest pyszne! Pierwszy raz
Marder&Marder ManufactureSos tatarski. Idealny dodatek do wędlin, zimnych mięs, potraw z jajek, śledzi i pewnie wielu innych potraw. Nie ma jednego konkretnego przepisu na ten sos, jest
Marder&Marder ManufactureChleb gryczany na zakwasie. Zakwas zrobiłam w pięć dni. Więc na pożądany bochenek chleba trzeba poczekać. Ale warto. Zakwas: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej 100 go letniej przegotowanej wody Składniki zakwasu mieszamy w dość dużym, czystym, wyparzonym słoiku. Na wierzch kładziemy czystą serwetkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni. Co dziennie - rano i wieczorem
AZgotuj!ryże: Basmati: Delikatny, lekko słodkawy ryż, który doskonale komponuje się z egzotycznymi przyprawami. Kuskus: Szybki w przygotowaniu, lekki i chłonący smaki sosu. Bulgur: Pożywna kasza, która doda daniu sytości. Chleby i pieczywo: Naan: Indyjskie chlebki płaskie, idealne do nabierania sosu. Pita: Greckie chlebki, które możesz napełnić mięsem i warzywami. Chleb czosnkowy: Chrupiący i aromatyczny dodatek, który podkreśli smak dania. Warzywa
e-PrzepisyKulinarnerosołu 100 ml słodkiej śmietanki 5-6 ziemniaków pół pora 1 niewielka marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 3 kromki chleba 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 4-5 ząbków czosnku *** Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki *** *** Czosnek obieramy i kroimy(...)garnka z zupą i mieszamy *** *** Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz około 1 łyżeczką tartego lub suszonego imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej *** *** Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek *** *** Dokładamy pokrojony chlebek i całość smażymy ciągle mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące *** *** Zupę
Blog z ApetytemBardzo nam smakowała. Polecam na każdą okazję. 2 małe piersi z kurczaka + ulubione przyprawy 1/2 sałaty lodowej 3 kiszone ogórki 1-2 garście tartego sera cheddar 2-3 kromki chleba 100 g boczku (u mnie surowy, cienkie plastry) oliwa Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy zioła prowansalskie sól, pieprz Sałatka z kurczakiem i grzankami, przygotowanie: Kurczaka(...)mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, mielony imbir, curry), skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie podgrzewamy na rumiano, na suchej patelni. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by grzanki rumieniły się równomiernie. Zdejmujemy
Smaki Na Talerzukapusty, marchewki lub buraczków to zdrowy i kolorowy dodatek. Warzywa gotowane: Brokuły, kalafior, marchewka – podane na parze lub gotowane będą doskonałym uzupełnieniem. Mączne dodatki: Kopytka, kluski śląskie lub knedle. Chleb: Grzanki czosnkowe lub świeży chleb. Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym – pyszne danie na obiad Składniki na roladki drobiowe w sosie pieczarkowym (5 sztuk): 1 kg piersi z indyka
e-PrzepisyKulinarneJa wiem, że ta sałatka jest tak banalna, że trochę obciach dawać ją na bloga, że to tak trochę bez sensu, ale z drugiej strony może
Marder&Marder Manufacturemożna je również podawać z różnymi dodatkami, takimi jak: Ryż: Biały lub brązowy ryż to klasyczny dodatek. Kasza: Kasza jaglana, gryczana lub kukurydziana doskonale komponuje się z leczem. Chleb: Grzanki lub świeży chleb to prosty i smaczny sposób na podanie lecza. Makaron: Makaron spaghetti lub penne to doskonały wybór dla miłośników makaronów. Składniki na leczo z mięsem mielonym
e-PrzepisyKulinarneQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Chociaż nie mam pewności czy w moim wykonaniu ma to cokolwiek wspólnego z oryginalną quesadillą. Zwykle, jeśli się nie mylę, to
Marder&Marder Manufacturecoś dla siebie. 5 prostych przepisów zero waste dla początkujących Oto pięć prostych przepisów zero waste , które są idealne dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią zero waste: Domowy chleb na zakwasie – przygotuj swój własny zakwas i piecz chleb bez marnowania jedzenia oraz opakowań. Warzywne placki z resztek – wykorzystaj resztki warzyw, np. ziemniaki, marchewkę czy cukinię, do przygotowania
Ugotowane pozamiatane