chleb - 26176 przepisów (strona:556/1746)

Bruschetta z pomidorami przepis oryginalny 58

Grillowana kromka wiejskiego chleba polana oliwą i obłożona siekanymi pomidorami z bazylią i solą morską. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI SKŁADNIKI chleb (nie byle jaki, tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką); dojrzałe na słońcu pomidory np. Lima; najlepsza z możliwych oliwa extra virgin; świeża bazylia; czosnek; sól morska gruboziarnista; świeżo zmielony pieprz; przepis na bruschettę z... Artykuł Bruschetta z pomidorami przepis

Kuchnia Tomka
Spaghetti alla San Gennaro z Neapolu 83

Sycący makaron w oliwie z dodatkiem kaparów, sardeli i chilli podany z chrupiącymi grzankami z chleba. SPAGHETTI ALLA SAN GENNARO SKŁADNIKI 200 gramów makaronu spaghetti 5-6 filecików anchois 2-3 kromki czerstwego chleba 3-4 ząbki czosnku suszone oregano płaska łyżka kaparów oliwa z oliwek extra vergine sól, pieprz przepis na spaghetti alla San Gennaro z Neapolu Artykuł Spaghetti

Kuchnia Tomka
Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka 69

wieprzowym. Często dodaje się do niego również boczek lub inne wędliny. Swój charakterystyczny lekko kwaskowy smak forszmak zawdzięcza przecierowi pomidorowemu oraz kiszonym ogórkom. To jednogarnkowe danie podaje się z chlebem jako obiad lub kolację. Przepis Koła Gospodyń wiejskich Skolin opublikowano w książce „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. PS. Czyż nazwa gminy Wielkie Oczy(...)mięsa dodajemy przecier pomidorowy, bulion oraz podgotowane ziemniaki. Gotujemy razem do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem. Więcej regionalnych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Krokiety z pieczarkami i szpinakiem 61

Zorientowałem się, że nie mam na blogu przepisu na krokiety. To o tyle dziwne, że naprawdę lubimy krokiety. W zasadzie wszelakie. Z kapustą i grzybami (albo

Marder&Marder Manufacture
Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut 233

Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut   Zobacz przepisy na inne dodatki do pieczywa: Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem – zrobisz w 15 minut Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut Pasta jajeczna z pieczarkami – pyszny dodatek do kanapek

e-PrzepisyKulinarne
Noworoczny tort na wytrawnie 68

piekarnika i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180ºC na termoobiegu i piec jeszcze przez 15 – 20 minut. Temperaturę najlepiej dostosować do możliwości piekarnika. Upieczony chleb ostudzić. Odciąć skórki chleba, tak aby powstał równy prostokąt. Rozkroić spód na 3 placki. Nadzienie z boczku 150 g wędzonego boczku 150 g majonezu 10 listków świeżej bazylii 6 suszonych

codojedzenia
Szarlotka na kruchym spodzie 156

Szarlotka. Nie zliczę ile razy słyszałem, że „eeee, ja to nie robię szarlotki, bo jest trudna”. No jaka trudna? No jaka? Tak chyba może powiedzieć tylko

Marder&Marder Manufacture
Pide turecki płaski chleb jak pizza 62

PIDE TURECKI PŁASKI CHLEB SKŁADNIKI CIASTO NA PIDE: 270 gramów mąki pszennej pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki letniej wody płaska łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 małe jajko FARSZ DO PIDE: 250 gramów mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy kawałek zielonej papryki kawałek czerwonej... Artykuł Pide turecki płaski(...)chleb jak pizza pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Makaron z pieczarkami i szpinakiem 64

Bardzo proste danie. Łatwe, smaczne. Czego chcieć więcej? Często taki makaron robimy. Aż dziwne, że dopiero teraz przyszło mi do głowy wrzucić go na bloga. Ale

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z białych warzyw z gwiazdkowymi grzankami 89

około 10cm kawałej pora – biała część 1 cebula 2 łyżki masła 800 ml bulionu warzywnego 100ml śmietanki kremówki sól i biały pieprz do smaku Na grzanki: 3 kromki chleba tostowego odrobina oleju   Przygotowujemy warzywa – pietruszkę, selera, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy co by nie było piasku i kroimy w półplasterki(...)solą oraz białym pieprzem – najlepiej biały, bo nie będzie się odznaczał w zupie, jak czarny. Ściągamy z ognia.   Robimy grzanki – za pomocą foremki do ciastek, z chleba tostowego wycinamy gwiazki. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wkładamy grzanki – rumienie z obu stron, dosłownie 1-2 z każdej strony. Ściągamy na ręcznik papierowy.   Zupę podajemy

Smaczna Strona
Zupa z fasoli i szczawiu 83

będą Ci potrzebne: 660g białej fasoli (3 puszki), słoik przecieru szczawiowego, 3 marchewki, 2 pietruszki, cebula, por, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 6 kromek chleba razowego, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. 1. Do garnka włóż obrane marchewki i pietruszki, dodaj cebulę, pora oraz przyprawy, zalej wszystko wodą i ugotuj bulion(...)garnka z wywarem, zagotuj, po czym wlej przecier ze szczawiu, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. 6. Na koniec zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. 7. Kromki chleba skrop oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przed podaniem zupy nie zapomnijcie dodać odrobiny jogurt lub mleka - wapń zawarty w tych produktach wiąże

Z notatnika dietetyka
Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny 84

wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie się poprawi. Wszystko dzięki(...)witaminy A. Jest doskonałym źródłem również witamin z grupy B. Możesz wykorzystać ją do przygotowywania niemalże wszystkich dań. Sprawdza się bardzo dobrze w przypadku ciast, upieczesz z niej doskonały chleb. Jest dobra do naleśników, możesz nią również zagęszczać sosy i zupy. Obecnie z jej zakupem nie ma większych problemów. *artykuł sponsorowany The post Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny first

Słodkie okruszki
Bruschetta z pieczoną papryką i burratą 85

gorące pieczywo, rozpływający się ser oraz pieczona papryka… Do tego odrobina świeżego rozmarynu dla podkręcenia smaku i jestem w niebie Smak tkwi w prostocie! Składniki: 4 kromki ulubionego chleba (lub ciabatta, bułka paryska) 2 papryki czerwone 1 burrata 1 duży ząbek czosnku gałązka świeżego rozmarynu oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na około 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Przełożyć do miseczki i dodać sól oraz pieprz. Wymieszać. Kromki chleba skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku lub na patelni. Następnie natrzeć czosnkiem, rozsmarować burratę, położyć paski papryki, skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać posiekanymi listkami rozmarynu. Smacznego

Oryginalny smak
Pampuchy 82

pampuchy zazwyczaj przygotowuję na świeżych drożdżach, mam wrażenie, że ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdże instant natomiast wykorzystuje do przygotowania chociażby pieczywa. Zobaczcie jak szybki i prosto przygotować chleb codzienny, albo chleb pszenny foremkowy. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta drożdżowe, chyba taką klasyką jest domowa chałka drożdżowa. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Pampuchy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!