Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS (źródło: Nigella Lawson "Jak być domową boginią") Temperatura piekarnika: początkowo(...)natłuszczonej formy lub wyłożonej formy papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110 o C , a po 30 minutach zwiększ temperaturę do 190 o C . Chleb piecze się ok. 1h - 1h 15 min. (zależy od piekarnika). Ja piekłam 1h 15 min. Smacznego all photos made
coolinarnastrefa.blogspot.comDzisiaj chleb z garnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą. To prosty przepis, w którym ciasta nie trzeba wyrabiać a chleb wychodzi bardzo smaczny. Przepis mam od kolegi z FB. Nieco zmieniłam ilości składników na swoje potrzeby, ale idea i proporcje pozostały. ROZWIŃ
Smaczna PyzaZnowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara. Przepis(...)mój pierwszy chleb z garnka czyli garniak, zamieściłam kilka dni wcześniej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalepiej. Na szczęście w budce z pieczywem można zawsze ją kupić - jest pełnoziarnista i gładsza. Pełnoziarnistą żywi się Stefan i to dzięki niej i mojemu nowego Przyjacielowi powstają kolejne chleby. Dzisiejszy jest w całości z mąk żytnich, do których dosypałam trochę paproszków dla smaku i urozmaicenia. Zobaczcie też przepis na chleb zwyczajny albo chleb pieczony w garnku - już sama
Smaczna Pyzachleb nazywa się tygrysi chociaż wzór bardziej przypomina cętki lamparta albo żyrafy. Kiedy go upiekłam Żarłoczek powiedział, że ładne żółwie mi wyszły :D Spotkałam się też z nazwą "chleb Tygryska" i taka bardzo mi się podoba. Jak zwał tak zwał, ale muszę przyznać, że to ciekawy wypiek. Gruba, popękana i chrupiąca skórka a pod nią mięciutki, słodkawy miąższ(...)przypominający raczej bułkę niż chleb. No i ten zapach, który nadał całości olej sezamowy. Z podanych niżej składników można upiec jeden duży bochenek albo tak jak ja - dwa mniejsze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie cały bochenek i to bez żadnych innych dodatków. Jeśli lubicie grzyby, ich smak i zapach, to upieczcie sobie taki chleb bo jest wspaniały. Ja na pewno będę do niego wracać. Zobacz też przepis(...)Chleb z suszonymi pomidorami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSamodzielne pieczenie chleba rzeczywiście dużo zmienia. Odkąd udało mi się z pierwszym bochenkiem, testy poleciały pełną parą i teraz nie wyobrażam sobie kupowania tego sklepowego, kiedy nowych opcji jest tyle ile wyobraźnia nam podpowie. Prędzej więc skończę jako spasiony ludzik Michelin niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu(...)dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki
sama złodyczPieczywo z dodatkiem suszonych śliwek jest dobre nie tylko ze względu na fakt, że robiliśmy je sami ;) Drugim powodem jest większa wilgotność, dzięki czemu chleb dłużej zachowuje świeżość. Przy mojej, hurtowej ostatnio produkcji doceniam to tym bardziej - chociaż bardzo byśmy się starali, nie da się wsunąć dwóch sporych bochenków w ciągu dnia. Składniki (2 chleby): 2,5-3 szklanki mąki(...)pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżeczka soli Zakwas standardowo wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb. Płatki owsiane i sezam delikatnie podprażamy na suchej patelni teflonowej, zostawiamy do przestygnięcia, śliwki natomiast kroimy na mniejsze kawałeczki. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie
sama złodyczPyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy , zapożyczony z bloga z cukrem pudrem . Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący(...)łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę Wpuszcza się w ten sposób bąbelki
Grunt to przepis!Chlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku) a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLucyna, koleżanka z pracy, przyniosła kiedyś, zdaje się, że na swoje imieniny, do pracy jakieś słodkości. Między innymi właśnie te czekoladowe kulki owsiane. Spróbowałem i przepadłem
Marder&Marder ManufactureTradycyjny smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem – idealny na świeży chleb z ogórkiem kiszonym! To prosty i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Smalec doprawiony majerankiem to prawdziwy smak dzieciństwa i polskiej kuchni. Zrób to sam w domu i zachwyć rodzinę oraz znajomych! Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI
karolgotujekorzenie sięgają kuchni portugalskiej. W XIX wieku wielu portugalskich imigrantów osiedlało się na Hawajach, przynosząc ze sobą swoje tradycje kulinarne. Jednym z popularnych wypieków był pão doce – słodki chleb o maślanej i puszystej strukturze, często serwowany podczas świąt i uroczystości. Bułki hawajskie w formie, jaką znamy dzisiaj, zostały spopularyzowane przez Roberta Tairę – piekarza z Hilo na Hawajach. W 1950 roku(...)Taira otworzył swoją pierwszą piekarnię i zaczął sprzedawać bułki inspirowane portugalskim chlebem. Wkrótce jego wypieki stały się tak popularne, że musiał przenieść swoją działalność na Oʻahu i założyć King’s Hawaiian Bakery, która do dziś produkuje i eksportuje bułki hawajskie na cały świat. Co Sprawia, że Bułki Hawajskie Są Wyjątkowe? Bułki hawajskie charakteryzują się: Delikatną słodyczą – dzięki dodatkowi soku ananasowego
RafalCooksosu jajka, podduś aż się zetną, a następnie podaj całość z kromką pieczywa. Najlepsza byłaby świeża bagietka, ale jeśli i ją zapomnisz wpisać na listę zakupów, to nawet chleb tostowy da radę Jeżeli chcesz wzbogacić danie o porcję warzyw, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę lub startą na dużych oczkach tarki marchewkę. 400 g mielonego mięsa drobiowego 2 puszki pomidorów(...)mnie 1 puszka pelati i 1 pomidorów krojonych) 1 duża cebula 4 jajka suszona bazylia i oregano granulowany czosnek sól, pieprz, cukier oliwa do smażenia Dodatkowo: pieczywo (bagietka, zarumieniony chleb tostowy lub inne) tarty parmezan do posypania posiekana natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso
Smaki Na Talerzu