Zdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli(...)dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki. Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz posiekanym drobno koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię
Mango Papajadodatkiem karobu :) Składniki: 80 g mąki orkiszowej 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100% Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. W szklance wymieszaj siemię lniane mielone i wodę. Dodaj do mąki, wlej mleko. Miksuj do połączenia
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKI Na MIELONE: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g boczniaków 1 spora garść posiekanego lubczyku 1 drobno posiekana cebula 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków młodych 1 łyżka masła szczypta nasion chilli prażone płatki czosnku PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami i uformować kulki
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI (ok. 20 trufli) 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 6 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu/syropu z agawy/ksylitolu/stewi (można więcej) dodatkowo popping z amarantusa wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, mielone migdały, olej kokosowy oraz wybrany "słodzik" umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką
DefinicjaSmakuktórym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli(...)zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut
DefinicjaSmakuniskokaloryczny posiłek. Idealne na lato! Składniki na 2 małe porcje: 1 duża marchewka 1 cukinia 1 mała cebula lub szalotka posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 1 duża łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka octu balsamicznego jasnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki orzeszków piniowych 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz(...)obrać" w całości nożykiem do jarzyn, na długie paski. 2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, smażyć cebulę i czosnek aż się zeszkli, uważając, aby nie przypalić. Dodać cukier i mielone migdały, chwilę jeszcze smażyć, wlać ok. 1/2 szklanki wody, dodać marchewkę, przykryć, dusić ok. 3 min na niewielkim ogniu. 3. Dodać ocet, przyprawić, dodać paski cukinii, przemieszać, ponownie
Kuchnia Prezydentowejprzygotować i na ciepło jak i zimno jako przekąskę serwować. Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie(...)solimy i słodzimy. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 10–15 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Bezpośrednio na ciasto mielimy pieprz i chili, dociskamy za pomocą wałka, żeby przyprawy się przykleiły. Nożykiem do ciasta tniemy paski o grubości ok. 2 cm. Każdego szparaga owijamy ciastem. Tak przygotowane szparagi układamy
Moniki Smakołykisię zawiły, namawiam do poukładania sobie w głowie, co, kiedy i po czym, bo będzie Wam łatwiej niż mi.. która co chwilę zaglądała do przepisu. . Potrzebujemy: 700 g mielonego mięsa, u nas było wieprzowe, ale w oryginalnym przepisie jest wołowe ;) 3 bakłażany 5 łyżek oliwy z oliwek, u mnie z Primo Gusto 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i wrzucamy na nią cebulę, szklimy. Kiedy cebula nam się już zeszkli dodajemy czosnek i chwilę jeszcze podgrzewamy cały czas mieszając. Po krótkiej chwili dodajemy mielone mięso oraz suche przyprawy i dusimy je 15 minut. Po 15 minutach dole wam całą butelkę passaty i podgrzewamy całość w odkrytym naczyniu przez 20 minut, aby nadmiar
MamaOskarkamielonego drobiowego lub wieprzowego 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę gyros. Na oddzielnej patelni dusimy mrożone warzywa z przyprawą gyros. Bakłażana i batata dokładnie myjemy. Batata obieramy i kroimy w plastry, a bakłażana w średnią kostkę. W miseczce bakłażana solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy suszoną bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą
Truskawkowa FiestaSkładniki na ciasto: 2 jajka 200g mąki 175g cukru 25g rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 75ml gorącej wody (mniej więcej 1/3 szklanki) 75g mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić(...)masło wraz z kakao i gorącą wodą. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać mielone orzechy/wiórki. Do ubitych jajek dodawać na zmianę: łyżkę jogurtu, łyżkę masy kakaowej, łyżkę mąki i miksować, do skończenia się składników. Miksować tylko do połączenia się składników
Mania Wypiekanianadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser. Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie(...)można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek z serami, ja niestety nie polecam. Po pierwsze dlatego, że często są z różnymi dodatkami
Mania Wypiekaniapesto wyjdzie z niej wspaniałe, a przy okazji wykorzystamy nasze mniejsze śliczne słoiczki. Podaję więc mój przepis: Pesto bazyliowe Składniki: duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek) 30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!) 30 dag orzeszków piniowych (uprażonych na złoto na suchej patelni) 1 mała limetka (umyta i sparzona) 1 łyżka octu winnego (ewentualnie) 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) sól(...)jeszcze kilka łyżek do słoików) 1. Oczyszczoną i umytą bazylię dokładnie osuszyłam na papierowym ręczniku, oderwałam grubsze łodygi (cieńsze można zostawić), porwałam na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzuciłam mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru. Otarłam skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodałam do składników, sok wycisnęłam i także wlałam do blendera
Kuchnia Prezydentowejzrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej(...)formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy i razem z posiekanymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso, bulion oraz passatę i goździki. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne albo blachę prostokątną smarujemy masłem
Bon Ton ItaliaZwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj(...)następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych, jajko, łyżka musztardy, 2 czubate łyżki otrębów owsianych, sól, pieprz, czosnek
Z miłości do słodkościMarchewkowo-orzechowe pralinki owsiane obtoczone w mielonych orzechach ; kawa z mlekiem Trzymajcie kciuki, matura ustna z polskiego... fajny pomysł pod koniec szkoły nie powiem.. wiedzą jak człowieka na koniec dobić xd Tak jak pisałam, od dzisiaj posty bez numerka. Dziwnie tak, ale już od dłuższego czasu nad tym myślałam, ale chciałam dobić to takiej ładnej okrągłej rocznicy(...)śniadaniami będą się pojawiać normalnie przepisy :) Przepis: 50g płatków owsianych + 10g marchewka starta na małych oczkach (ok.100g) ok.30g masła orzechowego cynamon coś do posłodzenia (daktyle, miód, cukier, słodzik) mielone orzechy Większą część płatków zalać ok.80ml wrzątku, posolić lekko, przykryć i odstawić do wchłonięcia. Zmieszać dokładnie z resztą składników. Formować kulki, a następnie obtoczyć je w orzechach. Schłodzić
More food, love and dreams