Pyszne kotleciki owsiane z mięsnym farszem- to świetna alternatywa tradycyjnych mielonych. Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą
Tradycyjna KuchniaJuż od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą zaczęłam już wczoraj ;) strasznie nie lubię poniedziałków, dziś rano kiedy wstawałam przed 6 jak zwykle(...)byłam nieprzytomnym zombie ;p ale teraz kiedy patrzę jak za oknem ładnie świeci słoneczko humor od razu mi się poprawił;) Składniki (na około 5 kiełbasek): 250-300g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3 łyżeczki chrzanu (chyba, że użyjecie bardzo ostrego to wtedy mniej) 2,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu opcjonalnie ząbek czosnku (ja zdecydowanie unikam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g mrożonej brukselki brukselki Sposób przygotowania: Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjeszcze? Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka(...)cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę i smażymy,aż się zeszkli dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiem, dziś mam ich na tony, ale też mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego(...)patelni rozgrzewamy odrobię oleju, a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód naczynia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmięsa mielonego z piersi indyka około 400g mrożonych brokuł odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku opcjonalnie ząbek czosnku plaster sera żółtego light łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso mielone
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGrzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza
Kuchnia Beatyoregano jest równie pyszne. Składniki : dwa spore pęczki oregano (ok 60-70 g) 60 g mielonych migdałów ok 100 ml oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz do smaku Przygotowanie: Oregano dokładnie umyj i osusz. Do wysokiego naczynia włóż oregano, ząbek czosnku, mielone migdały. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji stopniowo dodając olej. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąKotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić
Moje domowe kucharzeniebułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną
Chilli Czosnek i Oliwachrupania :) Składniki: - 250 g margaryny - 200 g jogurtu naturalnego - 350 g mąki nadzienie - 300 ml mleka - 100 g cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy rumem i odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką
Zainspirowana w kuchniwarzywo, najczęściej na surowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy(...)miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu
Czerwona Porzeczkadoskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2 kilograma mięsa mielonego opakowanie plastrów lazanii 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 40 dag sera żółtego świeża lub suszona bazylia olej do smażenia Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka
W kuchennym oknie Ewyniweluje się z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 1 mała(...)minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna. W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut). Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą
Passions hobbies life