Składniki : *1 gotowany ziemniak *mały słoiczek pieczarek w occie *4-5 ogórków konserwowych *mała puszka kukurydzy *jajka *majonez, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i jajka ugotować, kukurydzę osączyć, Ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, Składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majonezem, Na talerzu ułożyć pokrojone jajka, ozdobić wymieszaną sałatką
Proste Potrawykolor wiosny. Z pestkami granatu sałatka będzie jeszcze piękniejsza. Składniki na 2 porcje kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona mały zielony ogórek – obrany i drobno pokrojony, posolony zielona papryka – oczyszczona i drobno pokrojona pęczek rzeżuchy – drobno posiekanej jajko do przybrania 4 orzechy włoskie do dekoracji – obrane i pokrojone(...)zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni, ponieważ zawierają
Ugotowane pozamiatanetygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki(...)jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pora pokrojonego w półplasterki, ogórki pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek. Całość zalewamy majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovywielkanocnym wydaniu. Sałtkę można zrobić na święta jak i po świętach kiedy pozostaną nam resztki białej kiełbasy i rzeżuchy. składniki: 4 białe sparzone kiełbasy 6 średnich ziemniaków 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki musztary francuskiej(...)łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka majonez rzeżucha do posypania Ziemniaki ugotować, można w mundurkach lub obrane, jak nam wygodnie. Ugotowane ziemniaki, białą kiełbasę oraz kiszone ogórki pokroić w kostkę, ja pokroiłam w taką średnią. Do pokrojonych składników dodać chrzan,zmusztardę i majonez. Ilość chrzanu wedle upodobań. Wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać rzeżuchą
Monia miesza i gotujeniedźwiedzi. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 6 osób SKŁADNIKI: 300g makaronu penne bezglutenowego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 por 5 średnich ogórków konserwowych 6 rzodkiewek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 garść świeżego koperki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz(...)aldente, przełóż na durszlak, przelej zimną wodą i pozostaw aby woda ociekła. Groszek, kukurydzę i czerwoną fasolę przesyp na sitko, przepłucz zimną wodą i pozostaw, aby cała woda ociekła. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę, pora w piórka, rzodkiewkę w cienkie półplasterki i przełóż wszystko do dużej miski. Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron, majonez, jogurt grecki i musztardę. Dopraw
kulinarnyJauwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej(...)kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego
Kardamonovymięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe lub kiszone(...)łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 10 grzybków marynowanych, u mnie prawdziwki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka cukru pieprz sól 1 łyżka kaparów zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie: Ogórki i grzybki siekamy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dodajemy, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosy: Tysiąca wysp 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 mała cebulka
Życie zaczyna się w kuchnimajonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 5-6 marynowanych grzybków 2-3 ogórki konserwowe 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z musztardą, chrzanem i śmietaną. Doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie
Pasja Smakujedynie dla siebie. Była smaczna, ale zdecydowanie bardziej wolę zieleninę. A dziś jak dobrze pójdzie, najem się zieleniny po kokardki. Składniki: 100 g drobnego makaronu 2 grubsze kabanosy 2 ogórki konserwowe 1 puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół małej białej części(...)pora pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w plasterki kabanosy i ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, poszatkowany koperek, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Sałatka smakuje zdecydowanie
Kardamonovysalaterkę sałatki: 8 dużych jajek 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 240 g (puszka) zielonego groszku 100g kukurydzy konserwowej duże soczyste jabłko (np. ligol) 2 ogórki kiszone 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, jeśli potrzeba do smaku) pieprz do smaku (spora szczypta) Jajka ugotować na twardo, ostudzić(...)ostygnięcia i przestudzone warzywa obrać ze skórek. Pokroić w kostkę. Dodać do jajek. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w równą, drobną kostkę. Ogórki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i sam miąższ pokroić w kosteczkę. Przesypać do miski i dodać odsączony groszek konserwowy i kukurydzę. Wymieszać składniki sałatki, a w małej miseczce
Dietologmoim blogu znajdziecie już kilka propozycji tuńczykowych sałatek, a teraz polecam kolejną, która zrobiła furorę na naszej domowej imprezie :) Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 4 jajka * 3 ogórki kiszone * pół czerwonej papryki * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy * 2 łyżki posiekanego koperku * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odlać z zalewy. Ogórki kiszone i paprykę również pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, dobrze wymieszać. A oto moje inne propozycje
Zrób to smacznieoznaczeniem, że jest bezglutenowa. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć płatków owsianych górskich, błyskawicznych lub mąki owsianej. Nastawiając zakwas możemy zaszczepić go żywymi kulturami kiszonek np sokiem z ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej co przyśpieszy proces fermentacji, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest by zakwas stał w ciepłym miejscy i by codziennie go mieszać. PRZEPIS NA ZAKWAS OWSIANY(...)Składniki na zakwas owsiany: 10 łyżek płatków owsianych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków – opcjonalnie Jak zrobić zakwas owsiany: Płatki owsiane mielimy – część można zmielić na mąkę, część rozdrobnić tylko, wrzucamy do słoika. Dodajemy sól, czosnek (nakrojony
Dorota Smakujekonserwowe, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 10 sztuk pieczarek marynowanych, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, koperek, sól, pieprz, Dodatkowo: napój pomarańcza- brzoskwinia Hortex PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki, paprykę oraz pieczarki odsączam z zalewy i kroję w małą kosteczkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Przygotowane warzywa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz
Tradycyjna kuchnia Kasiryżową z tuńczykiem. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 200 g ryżu (przed gotowaniem) duży strąk papryki pęczek szczypiorku około 200 g ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo puszka 400 g groszku konserwowego puszka tuńczyka duże kawałki w oleju lub sosie własnym na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję na mniejsze kawałki. Tuńczyka i groszek odsączam. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam sos jest
Uwaga Babcia Gotuje